Prancūzijos komikas suimtas dėl komentarų apie atakas Paryžiuje

  • Teksto dydis:

Prieštaringai vertinamas Prancūzijos komikas Dieudonne M'balas M'balas (Djedonė M'balas M'balas) buvo suimtas trečiadienį dėl „terorizmo teisinimo“, kai socialiniame tinkle „Facebook“ parašė komentarą, rodantį, kad jis simpatizuoja vienam iš islamistų užpuolikų, praėjusią savaitę surengusių virtinę atakų Paryžiuje, pranešė vienas teismo šaltinis.

Prokurorai pirmadienį pradėjo tyrimą po tokio Dieudonne komentaro: „Kalbant apie mane, šį vakarą jaučiuosi kaip „Charlie Coulibaly“.

Tokiu būdu komikas perfrazavo populiarų šūkį „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), išreiškiantį solidarumą per vieną iš atakų nužudytiems satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žurnalistams, užsimindamas apie Amedy Coulibaly (Amedi Kulibali), praėjusį penktadienį nužudžiusį keturis įkaitus vienoje košerinio maisto parduotuvėje.

A.Coulibaly aukomis penktadienį tapo keturi žydai, o ketvirtadienį jis, kaip įtariama, nušovė vieną policininką.

Dieudonne atsidūrė pasaulio žiniasklaidos centre 2013 metais, kai prancūzų futbolininkas Nicolas Anelka (Nikola Anelka) Anglijos futbolo federacijos buvo diskvalifikuotas penkerioms rungtynėms, nes parodė šio komiko sugalvotą gestą, daugelio laikomą antisemitiniu.

Prieštaringai vertinamą „Facebook“ žinutę Dieudonne paskelbė po sekmadienį buvusių vienybės eitynių prieš ekstremizmą po virtinės atakų, paskatinusių daugiau kaip 1,5 mln. žmonių išeiti į Paryžiaus gatves.

Šias eitynes, kurios buvo didžiausios Prancūzijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius, komikas apibūdino kaip „stebuklingą momentą, palyginamą su Didžiuoju sprogimu“.

Vyriausybė anksčiau yra uždraudusi kelis Dieudonne pasirodymus, pripažinusi juos „antisemitiniais“.

Reaguodamas į vidaus reikalų ministro pareiškimą, komikas sakė, kad vyriausybė mėgina „sugriauti mano gyvenimą“, nors „aš tik stengiuosi prajuokinti žmones“.

Komikas taip pat pašalino įžeidžiamą komentarą iš savo „Facebook“ paskyros.

Paryžiuje gimęs Dieudonne, kurio tėvas – kamerūnietis, o motina – prancūzė, teigia nesantis antisemitas. Anksčiau Prancūzijos institucijos jam yra skyrusios baudų, o kelių miestų valdžia uždraudė jo pasirodymus, esą keliančius grėsmę viešajai tvarkai.

Komiko advokatas Jacques'as Verdier (Žakas Verdjė) sakė televizijai BFM-TV, kad sprendimas jį suimti dėl komentaro apie „Charlie Coulibaly“ atrodo esantis „visiškai neproporcingas“.

Tuo metu advokatas Davidas de Stefano (Davidas de Stefano) pareiškė, kad komiko suėmimas yra „šokiruojantis“.

„Mes esame išraiškos laisvės žemėje? Šį rytą vyriausybė tai pademonstravo“, – sarkastiškai pareiškė jis.

Suėmimas dar paaštrino debatus dėl paties prieštaringai vertinamo žurnalo „Charlie Hebdo“ stiliaus, kuris praeityje yra sukėlęs pasipiktinimą visuomenėje.

Viename 2012 metų žurnalo numerio viršelių, kurio nuotrauka platinama socialiniuose tinkluose, galima išvysti užrašą „Mohammedai Merah, sugrįžk! Jie pakvaišo!“

M.Merah yra „al Qaeda“ tinklo kovotojas, 2012 metų kovą nušovęs septynis žmones, tarp jų tris žydų moksleivius ir kareivius, per išpuolius Prancūzijos pietvakariniame Tulūzos mieste ir jo apylinkėse. Žurnalo redakcija paaiškino, kad taip paprasčiausiai norėta pasišaipyti iš islamistų radikalų tinklų plitimo.

„Išraiškos laisvė ir terorizmo toleravimas. Spręsti leisiu jums“, – parašė vienas „Twitter“ vartotojas po 2012 metų žurnalo viršelio nuotrauka.

Jeigu būtų pripažintas kaltu dėl terorizmo liaupsinimo, Dieudonne gresia iki septynerių metų įkalinimas ir iki 5 000 eurų bauda.

Prancūzijos vyriausybė planuoja naujas kovos su terorizmu priemones ir sako norinti imtis griežtų veiksmų prieš visus, teisinančius terorizmą.

Pirmadienį vienas vyras, kuris būdamas girtas gyrė užpuolikus ir pasipriešino jį suėmusiems pareigūnams, buvo nuteistas kalėti ketverius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Idomu ,kiek tikru prancuzu yra Prancuzijoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių