Prieš J. Kerry derybas su M. Abbasu – susirėmimai Jeruzalėje

  • Teksto dydis:

Prieš JAV diplomatijos vadovo ir palestiniečių lyderio derybas, kuriose bus kalbama apie smurto slopinimą Izraelyje ir okupuotose teritorijose, Rytų Jeruzalėje ketvirtadienį kilo susirėmimai.

Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui) rengiantis su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu) Amane aptarti didėjančią įtampą aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, ypač – Al Aksos mečetės komplekse, policija miesto Isavijos rajone susirėmė su palestiniečių demonstrantais, pranešė korespondentai.

Maždaug 100 gyventojų, tarp jų – moksleiviai, protestuodami bandė blokuoti pagrindinę gatvę, kai policija betono blokais užtvėrė kelis įvažiavimus į tą rajoną.

Policija vaikydama demonstraciją panaudojo ašarines dujas, kurtinamąsias bombas ir gumines kulkas.

Mėnesius trunkantys neramumai pastarosiomis dienomis suintensyvėjo ir iš aneksuotos Rytų Jeruzalės išplito į okupuotą Vakarų Krantą bei arabų bendruomenes visame Izraelyje. Tai padidino nuogąstavimus dėl galimo naujo palestiniečių sukilimo.

M.Abbaso ir J.Kerry, kuris į Jordaniją atvyko vėlai trečiadienį, susitikimas rengiamas kitą dieną po to, kai Izraelis patvirtino planus statyti dar 200 naujakurių namų vienoje gyvenvietėje Rytų Jeruzalėje. Ši sprendimą Vašingtonas griežtai kritikavo.

Neramumus Jeruzalėje didele dalimi kurstė Izraelio veiksmai intensyvinant veiklą dėl naujakurių gyvenviečių šiame mieste ir religinė įtampa dėl Al Aksos mečetės komplekso – vietos, kuri yra šventa ir musulmonams, ir žydams.

Palestiniečius smarkiai papiktino kraštutinių dešiniųjų žydų grupių kampanija už teisę melstis toje vietoje, nors Izraelis ne kartą pabrėžė, kad neplanuoja keisti dešimtmečius galiojančio status quo, pagal kurį žydai čia gali lankytis, bet negali melstis.

M.Abbaso atstovas sakė, jog kalbės su J.Kerry apie didėjantį palestiniečių susirūpinimą Izraelio veiksmais, ypač – Jeruzalėje.

„Palestiniečių pozicija bus išdėstyta labai aiškiai: šie Izraelio pažeidimai yra raudona linija ir negali būti toleruojami, ypač su šia įtampa ir Izraelio eskalavimu Al Aksos (komplekse) bei Jeruzalėje“, – sakė Nabilas Abu Rudeina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių