R. Bogdanas apie padėtį Sirijoje: diplomatijos galimybės šiame konflikte yra išsemtos

Nuo praėjusio ketvirtadienio per bombardavimus Sirijos Alepo mieste jau žuvo daugiau kaip 120 civilių gyventojų, miestas beveik nušluotas. Rusija kaltinama iš oro sušaudžiusi humanitarines vilkstines ir sunaikinusi labdaros sandėlius.

Skubiai sušauktame Jungtinių Tautų (JT) Saugumo tarybos posėdyje JAV Rusijos veiksmus Sirijoje pavadino barbariškais, o Britanija apkaltino Rusiją vykdant karo nusikaltimus. Tuo metu Rusijos atstovas pareiškė, kad taika šiuo metu yra praktiškai neįmanoma. Apie visa tai, laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus pavaduotoja Margarita Šešelgyte ir DELFI.lt apžvalgininku Ramūnu Bogdanu.

– Kas čia vyksta? Koks Rusijos tikslas, ponia Šešelgyte?

– M. Šešelgytė: Pagrindinis Rusijos tikslas yra išsaugoti Basharą al Assadą valdžioje ir jį sustiprinti. Paliaubos nepavyko, jos nutrauktos. Kitas žingsnis – kuo labiau įsitvirtinti. Tuomet galbūt vėl galima derėtis, bet jau iš kitų pozicijų.

– Kokią žinią siunčia toks masiškas taikių civilių gyventojų naikinimas?

– M. Šešelgytė: Viena žinia siunčiama tiems gyventojams, kurie remia sukilėlius, kad jūsų parama sukilėliams jums patiems yra žalinga. Kuo daugiau juos remsite, tuo bus daugiau išpuolių prieš jus.

– Paliaubos nutrūko. Kaip manote kodėl, pone Bogdanai?

– R. Bagdonas: Jos buvo pasmerktos nutrūkti. Jos buvo labai sunkiai suklijuotos. Pagrindinis Vladimiro Putino tikslas nėra išgelbėti B. al Assadą. Tikslas yra atsisėsti su Baracku Obama prie vieno stalo ir dalintis tarpusavyje Artimuosius Rytus. Dabar jis prie to beveik priartėjo – Johnas Kerry su Sergėjumi Lavrovu tariasi. Jie pasirašė 5 slaptus protokolus, tai yra labai sena rusiška tradicija. Vienas iš tų 5, buvo nutekintas. Kaip tik jame ir kalbama, kad tikslas buvo sukurti demilitarizuotą zoną. Pagrindinis amerikiečių tikslas – kaip nors išvengti humanitarinės katastrofos, kuri jau prasidėjo Alepe. Tačiau per tas 5 dienas, nei vienas sunkvežimis nebuvo paleistas, kol naktį iš 17 į 18, Damaskas nurodė kelią ir laiką, kada ir kur gali važiuoti JT vilkstinė su humanitariniu kroviniu. Ta vilkstinė išvažiavo ir ją subombardavo du rusų SU-24.

– Tos giluminės bombos, kurios griauna namus iki pamatų, degančios bombos, keliančios didelius gaisrus, humanitarinio konvojaus, sandėlių bombardavimas. Visa tai atrodo, kaip karas prieš civilius gyventojus?

– M. Šešelgytė: Yra didelis noras ten įsitvirtinti bet kokiomis priemonėmis.

– Koks tikslas naikinti miestą?

– R. Bogdanas: Pats Alepas yra labai svarbus, didelis miestas. Kitas didelis miestas šiaurėje Idlibas, taip pat labai kenčia. Yra senas rusiškas paprotys visiškai nekreipti dėmesio į aukas, kiek reikia tiek žudyti. Taip jie galvoja tiek apie kitus, tiek apie save.

– M. Šešelgytė: Sugriovus miestą yra mažiau pasipriešinimo, mažiau galimybių kariauti tą karą, kurį gali kariauti sukilėliai.

– Ką šiuo atveju gali diplomatija, pone Bogdanai?

– R. Bogdanas: Man atrodo, kad diplomatijos galimybės šiame konflikte yra išsemtos. Šitos paskutinės paliaubos buvo šiaip ne taip pasiektos po 14 valandų derybų. Amerikiečiai peržengė per save ir sutiko su rusais, kad pripažins buvusią „Jabhat al-Nusra“, kuri dabar vadinasi „Jabhat Fatah al-Sham“. Jie pakeitė pavadinimą, jie restruktūrizavosi, oficialiai paskelbė, kad atsiskiria nuo „Al-Qaeda“ ir nebeturi su jais nieko bendro. Jie labai skiriasi nuo „Islamo valstybės“, nes ten yra vien tik sirai, jie kariauja vien Sirijos teritorijoje, nekalba apie teroristinius išpuolius. Jų taikiniai yra arba B. al Assado arba „Islamo valstybės“ kariuomenė.

– Jei diplomatija išsemta, tai B. al Assadas karą laimės? Nes rusai kariauja stipriau, nei kitos valstybės Sirijoje, ar ne? Ponia Šešelgyte?

– M. Šešelgytė: Manau, kad B. al Assadas šiuo metu sustiprės ir jei Alepas bus paimtas, B. al Assadas turės labai tvirtas pozicijas. Turėkime omenyje strateginę Alepo reikšmę. Vis dėlto reikėtų vertinti bendrą situaciją, žiūrėti, kokia situacija bus po JAV prezidento rinkimų, kas bus išrinktas, kokie bus padaryti sprendimai. Tiek Donaldas Trumpas, tiek Hillary Clinton gali turėti visokių motyvų įsitraukti. Ar bus sustiprinti sukilėliai, ar jiems kažkas padės? Kalbama net apie bendrą koaliciją su europiečiais, tiekti sukilėliams ginklus ir pan. Man atrodo, kad tuo istorija nesibaigs. Tačiau šiuo metu, jei B. Al Assadas paims Alepą, jis ženkliai sustiprės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Propagandistas už tris jankių juodo judo dolerius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių