Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija nutraukė savo aviacijos smūgius Alepe prieš trumpas paliaubas

2016-10-18 15:04
BNS inf.

Maskva antradienį pranešė, kad Rusijos ir Sirijos karinės oro pajėgos sustabdė Alepo bombardavimą prieš trumpas paliaubas, ir nurodė, kad tai rodo kritikos dėl paramos žiauriam Damasko režimui sulaukusio Kremliaus „gerą valią“.

Sergejus Šoigu
Sergejus Šoigu / Reuters nuotr.

Rusija pirmadienį sakė, kad ketvirtadienį konflikto niokojamame mieste bus paskelbta trumpa aštuonių valandų „humanitarinė pauzė“.

Jungtinės Tautos (JT) ir Europos Sąjunga pasveikino šį sprendimą, tačiau nurodė, kad tokia pauzė yra pernelyg trumpa, jog būtų pristatytos pagalbos siuntos ir evakuotųsi civiliai, norintys palikti miestą.

JT antradienį sakė laukiančios saugumo garantijų iš visų konflikte dalyvaujančių šalių, kad galėtų toliau organizuoti „kritinės humanitarinės pagalbos“ jos laukiantiems Alepo gyventojams tiekimą.

Vakarai reiškia vis didesnį nerimą dėl padėties Alepe ir sako, kad toks nuožmus Rusijos palaikomas Sirijos sukilėlių puolimas rytinėje miesto dalyje gali būti prilygintas karo nusikaltimui.

„Rusijos ir Sirijos oro pajėgų smūgiai Alepo regione liovėsi šiandien nuo 10 val. (vietos ir Lietuvos laiku)“, – per televizijos transliuotą spaudos konferenciją pareiškė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Jis patvirtino, kad ši pertrauka leis civiliams pasiruošti evakuacijai iš nuniokoto miesto per ketvirtadienį prasidėsiančias trumpas paliaubas.

„Tai užtikrins civilių gyventojų saugų išvykimą šešiais koridoriais ir (padės) pasiruošti ligonių ir sužeistųjų evakavimui iš Alepo“, – kalbėjo S.Šoigu, pasak kurio, ginkluotiems sukilėliams taip pat bus užtikrintas saugus pasitraukimas iš rytinio Alepo.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pavadino tai „geros valios pavyzdžiu“ ir neigė, kad taip Maskva siekia nuraminti savo kritikus Vakaruose, kurie kaltina Rusiją galimais karo nusikaltimais antrajame pagal dydį Sirijos mieste.

„Tai yra akivaizdus Rusijos pastangų tęsinys: viena vertus – kovoti su teroristais Sirijoje, kita vertus – išspręsti padėtį Alepe“, – D.Peskovas sakė žurnalistams.

„Tai yra išimtinai Rusijos kariuomenės geros valios pavyzdys“, – pridūrė jis.

Po šio Rusijos pranešimo rytinių Alepo miesto rajonų bombardavimas liovėsi, tačiau aviacija toliau vykdo smūgius Alepo regione, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) antradienį.

Apsiaustyje

Buvusį Sirijos komercijos ir pramonės centrą 2012 metų vasarą padalino fronto linija tarp sukilėlių pajėgų rytuose ir vyriausybinių pajėgų vakaruose. Manoma, kad vyriausybės pajėgų apsiaustyje atsidūrusiuose sukilėlių valdomuose rajonuose yra įstrigę per 250 tūkst. civilių.

Rusijos karo lėktuvai dar antradienį bombardavo sukilėlių kontroliuojamas Alepo miesto teritorijas, nors po kelių valandų Maskva paskelbė apie humanitarinę kelių valandų pauzę vėliau šią savaitę.

Pasak SOHR, per oro smūgius Alepe antradienį žuvo civilių pora ir trys jų vaikai, pranešė SOHR.

Dar dešimtys žmonių, tarp jų 12 vienos šeimos narių, žuvo per pirmadienio antskrydžius Alepe, nurodė ši Londone įsikūrusi organizacija.

Damasko režimo vykdomas žiaurus rytinio Alepo puolimas, per kurį bombarduojamos ligoninės ir kiti civiliniai objektai, yra brutaliausias nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metų kovo mėnesį.

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, kad Rusijos ir Sirijos aviacijos smūgiai gali būti laikomi karo nusikaltimais.

„Nuo (valdančiojo) režimo ir jo sąjungininkų, ypač Rusijos, puolimo pradžios, rytinės Alepo dalies bombardavimo intensyvumas ir mastas yra akivaizdžiai neproporcingas“, – sakoma Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų pareiškime, paskelbtame po derybų Liuksemburge.

„Sąmoningas taikymasis į ligonines, medicinos personalą, mokyklas ir pagrindinę infrastruktūrą, taip pat sprogmenų prikrautų statinių, kasetinių bombų, cheminio ginklo naudojimas sudaro katastrofišką konflikto eskalavimą ... ir gali būti laikomas karo nusikaltimais“, – sakoma pareiškime.

Ministrai taip pat perspėjo, kad ES gali įvesti papildomų sankcijų Damaskui, tačiau, nepaisant JAV ir Britanijos raginimų kartu nubausti ir Maskvą, papildomų priemonių prieš Rusiją nesiims.

Šveicarijoje savaitgalį vykusios derybos dėl smurto Sirijoje nutraukimo, kuriose dalyvavo užsienio reikalų ministrai iš Vašingtono, Maskvos ir Sirijos kaimyninių valstybių, baigėsi be rezultatų.

Šios derybos buvo pirmasis tarptautinis susitikimas dėl Sirijos po to, kai dėl Rusijos paramos Damasko režimui Vašingtonas įšaldė dvišales derybas su Maskva dėl Sirijos paliaubų.

Iki trumpai gyvavusių Maskvos ir Vašingtono praėjusį mėnesį tarpininkautų paliaubų pabaigos abi šalys planavo steigti bendrą JAV ir Rusijos karinę grupę kovai su džihadistais, tačiau šie planai greitai žlugo.

Antradienį S.Šoigu sakė, kad Alepo bombardavimo nutraukimas gali „prisidėti prie sėkmės“ trečiadienio Ženevos tarptautinėse karo pareigūnų derybose, siekiant atskirti Sirijos opozicijos kovotojus nuo džihadistų grupuotės „Fateh al-Sham Front“, kuri anksčiau vadinosi „al Nusra Front“.

Rusija ne kartą reikalavo atskirti opozicijos kovotojus nuo džihadistų grupuotės „Fateh al Sham Front“, kurią Jungtinės Tautos laiko teroristine organizacija. Pasak Maskvos, tai yra viena iš paliaubų atnaujinimo Alepe sąlygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų