Pereiti į pagrindinį turinį

Per Rusijos atakas Sirijoje jau žuvo pustrečio tūkstančio žmonių

2015-12-30 13:28
LRT
Scanpix nuotr.

Pentagonas pranešė, kad vien šį mėnesį Irake ir Sirijoje buvo nukauta 10 aukšto rango džihadistų, grupuotės „Islamo valstybė“ vadeivų, tarp jų – ir jos lyderis, susijęs teroro aktais Paryžiuje, rengęs naujų išpuolių Vakarų sostinėse.

Jungtinių Amerikos Valstijų kariškiai sako, kad jų smūgiai iš oro silpnina „Islamo valstybę“, kuri užėmė dideles Irako ir Sirijos teritorijas, bet pastaruoju metu priversta trauktis.

Amerikiečių vadovaujamos koalicijos smūgiai – akivaizdūs, sako Pentagonas. Tai liudija ir pastarosios pergalės prieš „Islamo valstybės“ kovotojus, Irako vyriausybinės pajėgos pasiekė pirmą rimtą pergalę, užėmė Ramadžio miestą, kurį džihadistai užgrobė gegužę.

„Aš sutinku su tuo, ką sako Irako kariškiai, kad 80 procentų pergalės Ramadyje priklauso mūsų koalicijai. Manau, kad tai teisingas vertinimas, nenoriu laikytis įsikibęs šio skaičiaus, bet jo ir neneigsiu. Per šešis mėnesius surengėme 600 skrydžių, smogėme 250 įvairių taikinių“, – teigia koalicijos prieš „Islamo valstybę“ atstovas Steve`as Warrenas.

Valstybės departamentas perspėja, kad nuo to laiko, kai Rusijos naikintuvai bombarduoja Siriją, žūva daugiau civilių. Apie valstybės sekretorius kalbėjo su kolega iš Rusijos, kai neseniai lankėsi Maskvoje.

Nevyriausybinės organizacijos pranešė, kad žuvo šimtai civilių, subombarduotos gydymo įstaigos, mokyklos, turgai, daugiau negu 130 tūkstančių žmonių spalį ir lapkričio pradžioje turėjo palikti namus.

Socialiniuose tinkluose paskelbta vaizdo medžiaga, kurioje – artilerijos atakų Damaske ir Homso bei Alepo miestuose padariniai. Sirijos sukilėliai spėja, jog vienur atakavo Rusijos naikintuvai, kitur Sirijos vyriausybinės pajėgos, kurios taikėsi į sukilėlių kontroliuojamas teritorijas. Esą Rusijos naikintuvai leidžia raketas ir bombas iš didelio aukščio, o Sirijos pajėgos – daugiausia mėto bombas iš žemai skraidančių sraigtasparnių.

Gyventojai liudija, kad Rusijos bombos ir raketos palieka gilesnius kraterius. Per tris Rusijos naikintuvų atakų mėnesius Sirijoje žuvo beveik pustrečio tūkstančio žmonių, iš jų trečdalis civiliai, beveik du šimtai vaikų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų