Rusija: Kijevas plečia karinę operaciją rytinėje Ukrainoje (atnaujinta)

Rusija sako, kad Kijevas plečia karinę operaciją rytinėje Ukrainoje

Maskva ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos provakarietiška laikinoji vyriausybė nuosekliai plečia savo karinę operaciją rytinėje šalies dalyje, ir apkaltino Kijevą, jog jis nesąs pasirengęs vykdyti susitarimus, reikalingus krizei užbaigti.

„Kijevas…nuosekliai plečia baudžiamąją operaciją prieš savo žmones, reguliariai apšaudydamas miestus ir gyvenvietes šalies rytuose, taip pat ir iš sunkiųjų ginklų“, - sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Aleksandras Lukaševičius.

Rusijos pajėgos galbūt atsitraukia nuo Ukrainos sienos, sako NATO vadovas

Nedidelis rusių karių judėjimas netoli sienos su Ukraina leidžia daryti prielaidą, kad vyksta pasirengimas atsitraukimui, ketvirtadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas).

„Vakar (trečiadienį) vėlai vakare matėme nedidelį rusų karių aktyvumą netoli sienos su Ukraina, kuris leidžia daryti prielaidą, kad dalis šių pajėgų rengiasi atsitraukti“, - sakė NATO vadovas per vizitą Juodkalnijos sostinėje.

„Kol kas anksti kalbėti, ką tai reiškia, bet viliuosi, jog tai yra visiško ir tikro atsitraukimo pradžia“, - pabrėžė A.F.Rasmussenas.

„Šiuo metu didžioji dalis anksčiau dislokuotų rusų pajėgų tebėra netoli Ukrainos sienos ir mes matome toliau tęsiamas rusų pratybas tame pačiame rajone“, - sakė jis.

NATO vadovas pridūrė: „Jei pamatysime reikšmingą, visapusišką ir patvirtinamą atsitraukimą, pirmasis tai sveikinsiu“.

„Tai būtų pirmasis Rusijos žingsnis teisinga kryptimi vykdant savo tarptautinius įsipareigojimus, ypač atsižvelgiant į tai, kad Ukraina rengiasi svarbiems prezidento rinkimams sekmadienį“, - sakė A.F.Rasmussenas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį nurodė pavasarinėse pratybose trijuose regionuose šalia Ukrainos sienos dalyvavusiems kariškiams grįžti į savo nuolatinės dislokacijos vietas.

NATO vertinimu, prie Ukrainos sienos buvo sutelkta maždaug 40 tūkst. Rusijos karių.

Rusijos ginkluotė ir kariai vežami nuo Ukrainos sienos

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad jau išsiuntė iš regionų prie Ukrainos sienos kelis traukinius su ginkluote ir keliolika lėktuvų su kariais.

Pasak ministerijos, keturi sąstatai su ginkluote ir 15 transportinių lėktuvų „Il-76“ antradienį išvyko iš Belgorodo, Briansko ir Rostovo regionų. Ministerijos pranešime taip pat nurodoma, kad kariai savo nuolatinės dislokacijos vietas turi pasiekti iki birželio 1-osios.

NATO, kuri apskaičiavo, kad Rusija prie Ukrainos sienos sutelkė 40 tūkst. savo karių, antradienį pakartojo, kad dar nematė jokių Rusijos atsitraukimo ženklų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išjuokė NATO skepticizmą ir sakė, kad didelių pajėgų atitraukimui reikia laiko.

Jo žingsnis atspindi bandymą sumažinti įtampą tarp Rusijos ir Vakarų dėl Ukrainos ir išvengti naujų Vakarų sankcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių