Pereiti į pagrindinį turinį

S. Lavrovas: Rusija sveikintų JAV tarpininkavimą sprendžiant Ukrainos krizę

2014-11-08 16:00
AFP-BNS inf.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / Reuters nuotr.

Rusija sveikintų JAV tarpininkavimą sprendžiant Ukrainos krizę, sako Lavrovas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį pareiškė, kad JAV dalyvavimas sprendžiant konfliktą Ukrainoje būtų „žingsnis tinkama kryptimi“.

Šis S.Lavrovo pareiškimas, išsakytas po jo susitikimo Pekine su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu), atskleidė iš pažiūros švelnesnę Rusijos poziciją, artėjant prezidento Vladimiro Putino aukšto lygio susitikimams su pasaulio lyderiais Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) konferencijoje Pekine ir ateinančią savaitę Australijoje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

„Dėl suprantamų priežasčių nesutampa mūsų ir JAV pozicijos dėl to, kas vyksta Ukrainoje ir kodėl tai vyksta. Tačiau, kad ir kaip būtų, jeigu Vašingtonas suinteresuotas prisidėti prie padėties taikinimo, sąlygų dialogui kūrimo tarp Kijevo ir (prorusiškų separatistų) pasipriešinimo, LLR (Luhansko liaudies respublikos) ir DLR (Donecko liaudies respublikos) lyderių, manau, kad tai būtų žingsnis teisinga kryptimi“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas, kurio komentarus rodė valstybinė televizija.

Jungtinės Valstijos turėtų atkalbėti „karštas galvas“ Kijevo vyriausybėje nuo ketinimų atnaujinti didelio masto ginkluotą konfliktą su separatistais, pridūrė S.Lavrovas.

Kijevas penktadienį apkaltino Rusiją, kad ši įvedė dar dešimtis tankų ir daugiau kovotojų per abiejų šalių sieną į pagalbą separatistams rytų Ukrainoje, kur per kautynes nuo balandžio žuvo jau daugiau kaip 4 000 žmonių.

JAV Valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) pareiškė neturinti nepriklausomos informacijos apie tą įsibrovimą.

Paklaustas, ar turi kokios nors informacijos apie numanomą karinę koloną, S.Lavrovas atsakė: „Jeigu jos neturi Psaki, aš irgi neturiu.“

Rusijos ir Jungtinių Valstijų santykiai smarkiai pašlijo dėl Ukrainos krizės, kai Maskva kovą aneksavo Krymo pusiasalį.

V.Putinas praėjusį mėnesį kaltino JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) kišimusi į Rusijos vidaus reikalus, sakydamas, kad karą Ukrainoje kursto Vašingtono demonstruojamas palaikymas ukrainiečių „pasiutusiam nacionalizmui“.

J.Kerry trečiadienį perspėjo Rusiją, kad spaudimas sankcijų pavidalu bus padidintas, jeigu Maskva nevykdys savo įsipareigojimų pagal rugsėjį Minske pasirašytą paliaubų susitarimą su Ukrainos separatistais ir Kijevu.

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį atrodė iš dalies atsiribojanti nuo savo ankstesnių pareiškimų, sakydama, kad „gerbia“ separatistų praėjusį savaitgalį surengtus savo vadovybės rinkimus, turinčius legitimizuoti jų kontrolę separatistų užimtoje teritorijoje, tačiau netvirtindama, kad juos oficialiai pripažįsta.

S.Lavrovas anksčiau sakė, kad Maskva pripažins tų rinkimų rezultatus.

Daugiau naujienų