Pereiti į pagrindinį turinį

F. Hollande ragina Turkiją visiškai atidaryti sieną su Sirija

2014-10-14 12:50
„Reuters“-BNS inf.
AFP nuotr.

Ragina Turkiją visiškai atidaryti savo sieną

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) antradienį paragino Turkiją atidaryti savo sieną su Sirija ir padėti apsiaustą Kobanės miestą ginantiems kurdų kovotojams.

„Kobanė gali bet kuriuo metu pereiti į teroristų rankas, – pareiškė F.Hollande'as. – Turkija privalo visiškai atidaryti savo sienas“, kad padėtų Sirijos kurdams ginti miestą nuo „Islamo valstybės“ džihadistų.

Turkija kaltina pagrindinę kurdų partiją

Turkija antradienį apkaltino pagrindinę Sirijoje kurdų politinę partiją, kad ši „kankina“ Sirijos kurdus, kurie bėgo į Turkiją, „Islamo valstybės“ džihadistams pradėjus atakuoti pasienyje esantį Kobanės miestą.

Turkija iki šiol priėmė maždaug 200 tūkst. pabėgėlių iš Kobanės, kuri yra vos už kelių kilometrų nuo sienos su Sirija ir kur kurdų kovotojai gina miestą nuo jį užimti besistengiančių džihadistų.

Ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) pareiškė, kad pabėgėliai perbėgo į Turkiją, kad „išvengtų spaudimo“, kurį daro kurdų Demokratinės sąjungos partija (PYD) – Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padalinys Sirijoje.

„Mūsų broliai atvyko čia, kad išvengtų Demokratinės sąjungos partijos spaudimo. Kobanėje jie daro didelį spaudimą tiems, kurie nesutinka su jų nuomone“, – sakė A.Davutoglu įstatymų leidėjams iš islamiškas šaknis turinčios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP).

„Tik paklauskite jų regione, kaip Demokratinės sąjungos partija kankina žmones Kobanėje. Aš raginu mūsų brolius šiame regione pakelti balsą“, – kalbėjo premjeras.

„Kur buvote jūs, kai Demokratinės sąjungos partija engė kai kuriuos kurdus“, – kreipėsi jis į tarptautinę bendruomenę.

A.Davutoglu pateikė daugiau detalių apie kaltinimus kankinimu. Iki „Islamo valstybės“ puolimo ši partija kontroliavo didelę dalį daugiausia kurdų gyvenamos šiaurinės Sirijos.

Negali nusiųsti ginklų į Kobanę

Sirijos kurdai sulaukė „simboliškos“ karinės pagalbos iš Irako Kurdistano regioninės vyriausybės, skirtos Kobanės miestui, tačiau ji įstrigo Sirijos šiaurės rytuose, nes Turkija neatvers pagalbos koridoriaus, pranešė vienas Sirijos kurdų pareigūnas.

Ši pagalba skirta padėti kurdams kovoti su grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistais Kobanėje. Pagalbos siuntoje yra lengvųjų ginklų šaudmenys bei minosvaidžių sviediniai, sakė Sirijos kurdų karinės tarybos šalies šiaurės rytiniame regione atstovas Alanas Othmanas (Alanas Osmanas), su kuriuo agentūra „Reuters“ susisiekė per „Skype“.

„Tai simbolinė siunta, kuri įstrigo Džaziros kantone“, sakė jis, pavartodamas pavadinimą, kuriuo kurdai vadina Sirijos šiaurės rytinį regioną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų