Pereiti į pagrindinį turinį

Sirijos sukilėliai užėmė krikščionių gyvenamą Maalulos miestelį

2013-12-03 05:39
Reuters nuotr.

Sirijos sukilėliai, įskaitant džihadistų grupuotes, pirmadienį užėmė istorinį krikščionių miestelį, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Sukilėliai atakavo gyvenvietę, ridendami nuo kalvų šlaitų sprogmenų pripildytas padangas į režimo pajėgas ir sugebėjo pasiekti jos centrą po tris dienas trukusių įnirtingų kautynių, nors susirėmimai tebevyksta aplinkinėse teritorijose.

Šis vaizdingas miestelis laikomas vienu iš svarbių senovinio krikščionybės paveldo objektų Sirijoje. Jo gyventojai, kurių prieš pilietinį karą buvo apie 5 000, yra vieni iš nedaugelio pasaulyje, tebevartojančių aramėjų kalbą, kuria kalbėjo ir Jėzus Kristus.

Šie susirėmimai vyko režimo pajėgoms mėginant perimti kontrolę virtinėje kaimyninių miestelių ir kaimų palei strategiškai svarbią automagistralę Damaskas–Homsas į šiaurę nuo sostinės.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR, gaunanti informacijos iš Sirijoje esančių aktyvistų ir kitų šaltinių, nurodė, kad kelios grupuotės, tarp jų – su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi „al Nusra Front“, dalyvavo užimant Maalulą.

Įsiveržę į miestą, sukilėliai pagrobė 12 Sirijos ir Libano ortodoksių vienuolių moterų iš jų vienuolyno, pranešė Vatikano radijas, cituodamas Šventojo Sosto apaštališkąjį nuncijų Sirijoje Mario Zenari (Marijų Zenarį).

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA anksčiau nurodė, kad sukilėliai įsiveržė į ortodoksų Šv.Teklės (Mar Takla) moterų vienuolyną miestelio viduryje, kurį anksčiau kontroliavo armija.

Tame vienuolyne gyveno apie 40 vienuolių ir našlaičių. Jie buvo vieni iš nedaugelio, likusių miestelyje po to, kai sukilėliai pirmąkart jį užėmė rugsėjį, išprovokuodami įnirtingus mūšius su armija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų