Pereiti į pagrindinį turinį

JAV iškėlė versiją: Rusijos keleiviniame lėktuve sprogo bomba

Scanpix nuotr.

Scenarijus, kad Rusijos laineris, kuris sudužo Egipte, buvo susprogdintas, yra „labai tikėtinas“, trečiadienį sakė vienas pareigūnas.

Sprogo bomba

„Bomba yra labai tikėtinas scenarijus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, praėjus keturioms dienoms po to, kai laineris „Airbus A-321“ sudužo Sinajaus pusiasalyje, o visi 224 jame buvę žmonės žuvo.

„Būtent tai norėtų padaryti ISIL“, – pridūrė jis, turėdamos omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau pareigūnas perspėjo: „Nesakau, kad tai yra išsamus pareiškimas apie tai, kas nutiko.“

Egipte veikianti IS grupuotė paskelbė sunaikinusi tą lėktuvą, bet nepateikė jokių detalių, o jos pranešimas vertinamas skeptiškai.

JAV žiniasklaida pranešė, kad naujausi Amerikos žvalgybos duomenys leidžia manyti, tačiau galutinai nepatvirtina, kad Rusijos lainerį susprogdino „Islamo valstybė“ arba kuri nors su ja susijusi grupuotė.

Vienas pareigūnas, kurį citavo televizija CNN, sakė: „Tiktai atrodo, kad sprogstamasis užtaisas buvo padėtas bagaže arba kažkur lėktuve.“

Iki tos katastrofos Vašingtonas neturėjo įrodymų apie jokią konkrečią grėsmę, bet tuo metu „buvo papildomos veiklos Sinajuje, kuri atkreipė mūsų dėmesį“, pabrėžė pareigūnas.

Sukels daug problemų

Teroristinio sprogimo „Kogalymavia“ lėktuve versija pridarys tikrai daug problemų ir Egipto vyriausybei, ir Kremliui.

Egipto karinis režimas tvirtina, kad susitvarko su islamistų sukilėliais Sinajaus pusiasalyje, bet šalyje yra nemažai ekstremistinių pažiūrų musulmonų, kuriems visai nepatinka Rusijos agresija Sirijoje. Ketvirtadienį šiuos sudėtingus klausimus su premjeru Davidu Cameronu aptars Londone oficialų vizitą pradedantis Egipto prezidentas Abdel Fattah el-Sisis.

Sprogimo bagažo skyriuje versiją neoficialiai palaiko ir Jungtinių Valstijų žvalgybos pareigūnai.  Jei paaiškės, kad lainerį susprogdino su Sirijos islamistai susiję teroristai, tai bus labai apmaudus akibrokštas ir prezidentui V. Putinui, nes iki šiol Rusijos kariniai veiksmai Sirijoje, bent jau Kremliaus kontroliuojamoje žiniasklaidoje, pateikiami kaip itin sėkminga operacija be jokių aukų iš Rusijos pusės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų