Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina: Kijevas pasirengęs naujoms deryboms, bet Maskva nevykdo susitarimo

2014-05-13 14:04
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Ukrainos URM: Maskva nevykdo Ženevos susitarimo

Ukraina linkusi dalyvauti naujose keturšalėse – Ukraina, ES, JAV, Rusija – derybose, bet nemato, kad Rusija laikytųsi balandžio 17 dieną pasirašyto Ženevos susitarimo, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija (URM).

„Mes pasirengę bet kurioms šio formato – Ukraina, ES, JAV, Rusijos Federacija – deryboms, pasirengę tęsti šį dialogą, jeigu juo bus numatyti realūs veiksmai padėčiai deeskaluoti“, – sakė antradienį per spaudos konferenciją Ukrainos URM Informacinės politikos departamento direktorius Jevhenas Perebyjnisas.

„Kalbėti apie kažkokius kitus susitikimus tokiu formatu (kaip Ženevoje) – reikia apsispręsti dėl to, ar mes vykdome tuos Ženevos susitarimus, kurie yra pasirašyti anksčiau“, – pabrėžė jis.

„Kol kas šis procesas atrodo gana vienašališkas: Ukraina vykdo šį dokumentą, o Rusijos Federacija kol kas nežengė nė vieno žingsnio šiam dokumentui vykdyti, ji neatitraukė savo kariuomenės, neparagino teroristų sudėti ginklus“, – nurodė J.Perebyjinsas.

Rusija tikisi, kad separatistai Ukrainoje sutiks su ESBO „kelio gairėmis“

Promaskvietiškieji separatistai Ukrainoje sutiks su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiūlytomis „kelio gairėmis“, kad būtų išspręsta krizė šioje šalyje, jeigu Kijevo valdžia nutrauks karinę operaciją rytuose ir atitrauks savo pajėgas, tikimasi Rusijoje.

„Mes tikimės, kad Donbaso ir Luhansko savigynos pajėgų lyderiai ... reaguos tinkamai, jeigu Kijevas žengs šiuos žingsnius“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame dar pažymima, kad yra „nepaprastai svarbu kuo greičiau pradėti nuosekliai realizuoti „kelio gaires“. Esminę reikšmę jose turi reikalavimas nutraukti smurtą“, – sakoma Rusijos URM tinklalapyje pateiktame komentare.

Naujos ES sankcijos pakenks taikos pastangoms, įspėja Rusija

Rusija antradienį pareiškė, kad Europos Sąjungos paskelbtos naujos sankcijos apsunkins pastangas sušvelninti krizę Ukrainoje.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas susitikime su Europos Sąjungos ambasadoriumi Maskvoje Vygaudu Ušacku taip pat sakė, kad Ukrainos rytiniuose Luhansko ir Donecko regionuose savaitgalį vykę referendumai dėl savivaldos „turėtų būti aiškus signalas Kijevui apie gilią savitarpio supratimo krizę, o platesne prasme - apie viso ukrainiečių valstybingumo krizę“.

Rusija antradienį apkaltino provakarietiškus laikinuosius Ukrainos vadovus, esą jie atsisako vesti derybas su prorusiškais separatistais, ir pabrėžė, jog būtina aptarti regionų teises iki gegužės 25 dieną numatytų Ukrainos prezidento rinkimų.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas Europos Sąjungos ambasadoriui Maskvoje Vygaudui Ušackui sakė, kad dabartinės Kijevo valdžios „nenoras pradėti realų dialogą su regionų, visų pirma pietų ir rytų, atstovais yra rimta kliūtis kelyje į deeskalaciją ir piliečių savitarpio supratimą“.

Viceministras taip pat pridūrė, jog klausimus dėl Ukrainos valstybinės sąrangos būtina apsvarstyti „artimiausi metu, bet kokiu atveju - iki gegužės 25 dienos, kai paskirti rinkimai“, rašoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų