Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos pajėgų puolimas šalies rytuose gali trukti dar mėnesį

2014-07-10 13:00
Slovjanskas
Slovjanskas / AFP nuotr.

Ukraina ketvirtadienį perspėjo, kad jos pajėgų puolimas prieš prorusiškus sukilėlius gali trukti dar mėnesį, taip pat atmetė raginimus skelbti paliaubas, telkdama tankus prie dviejų pagrindinių išlikusių kovotojų tvirtovių.

Naujienų agentūros AFP reporterių komanda, esanti už maždaug 20 kilometrų į pietus nuo šalies ekonomikai itin svarbaus rytinio pramonės regiono pagrindinio miesto Donecko, į kurį atsitraukė didžioji dalis separatistų pajėgų, matė tankus ir šarvuočius, išsirikiavusius kukurūzų ir saulėgrąžų laukuose.

Didelės šarvuotosios technikos ir karinių automobilių kolonos atvažiavo į tą vietą trečiadienį. Tikėtina, kad šios pajėgos prisidės prie Kijevo vyriausybės planų apsupti Donecką ir kaimyninį Luhansko miestą, taip pat kontroliuojamą separatistų.

Ekskavatoriaus variklis gaudė svilinančioje kaitroje, rausiant apkasus, turinčius apsaugoti karius nuo sukilėlių artilerijos ugnies, kai tūkstančiai kovotojų atsisako pasiduoti po tris mėnesius trukusios kruvinos kovos dėl rytinių regionų prisijungimo prie Rusijos.

„Atvykome čia praeitą vakarą“, – sakė karys, vardu Jurijus, prisidengęs veidą megzta kauke. Jo ginklo draugai tiesė elektros kabelius į netoliese esantį ūkį, kad galėtų įjungti savo įrangą.
Karys nepasakojo apie savo dalinio planus, tačiau sakė, kad jie vykdys „visus įsakymus“.

Ukrainos kariškiai pranešė, kad per pastarąją parą žuvo trys kariai, o dar 27 buvo sužeisti. Du kariai žuvo, kai jų šarvuotasis transporteris užvažiavo ant minos, kurių separatistai pridėliojo, siekdami sustabdyti nepaliaujamą Kijevo pajėgų puolimą.

„Dabar galime prognozuoti, kiek laiko reikės atitraukti kariams nuo Donecko ir Luhansko“, – sakė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Stanyslavas Rečynskis, turėdamas omenyje separatistų kontroliuojamas dviejų rytinių sričių sostines.

„Manome, kad tai gali būti atlikta per mėnesį“, – jis sakė Ukrainos valstybinei televizijai.

S.Rečynskis taip pat sakė, kad tuose miestuose „nebus jokių aviacijos arba artilerijos smūgių“, nes dėl jų neišvengiamai padaugėtų aukų konflikte, kuris pareikalavo jau per 500 žmonių gyvybių.

Rusija, Prancūzija ir Vokietija remia naują ugnies nutraukimą Ukrainoje, sako Kremlius

Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai ketvirtadienį per pokalbį telefonu sutarė dėl būtinybės paskelbti naują ugnies nutraukimą Rytų Ukrainoje ir paragino surengti naujas derybas dėl krizės sprendimo, pranešė Kremlius.

„Trys valstybių vadovai parėmė greitą ugnies nutraukimo atnaujinimą ir kontaktinės grupės susitikimą (dėl krizės sprendimo)“, - sakoma Kremliaus spaudos tarnybos pranešime, kuris buvo paskelbtas po Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) pokalbio.

Daugiau naujienų