Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos teismas dviem įtariamiems Rusijos kariams buvo negailestingas

2016-04-18 15:18
BNS inf.

Ukrainos teismas pirmadienį pripažino du įtariamus Rusijos karius kaltais dėl kariavimo rytinėje Ukrainos dalyje ir kiekvienam jų skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmes nuosprendyje, kuris gali atverti kelią pilotės Nadijos Savčenko sugrąžinimui per nuteistųjų mainus.

Scanpix nuotr.

Trijų teisėjų kolegijos sprendime, kuris buvo perskaitytas teismo salėje, sakoma, kad seržantas Aleksandras Aleksandrovas ir kapitonas Jevgenijus Jerofejevas yra pripažinti kaltais dėl dalyvavimo „agresyviame kare“ prieš Ukrainą ir „teroristinės atakos“ įvykdymo.

„J.Jerofejevas ir A.Aleksandrovas pripažįsta savo kaltę... dėl dalyvavimo agresyviame kare, pagal išankstinį susitarimą su grupe asmenų, bendrininkavimo dalyvaujant teroristinės organizacijos veikloje, pagal išankstinį susitarimą su grupe asmenų... teroristinės atakos įvykdymo...ginklo panaudojimo karinio konflikto išprovokavimu, pagal išankstinį susitarimą su grupe asmenų“, – sakoma teismo nuosprendyje.

Kijevas tvirtina, kad abu kaltinamieji yra Rusijos elitinio karinės žvalgybos padalinio nariai, sugauti prorusiškame separatistiniame Luhansko regione 2015 metų gegužę.

Pasak Rusijos, A.Aleksandrovas ir J.Jerofejevas buvo jau išbraukti iš ginkluotųjų pajėgų narių, kai kirto Ukrainos sieną, ir atvyko į separatistų kontroliuojamą Luhansko provinciją.

A.Aleksandrovas ir J.Jerofejevas abejingai stovėjo už stiklinės užtvaros, kaltinamiesiems skirtoje vietoje Kijevo teismo salėje, kuri buvo sausakimša žurnalistų.

Daugelis abejoja, kad nuteistieji jiems skirtą bausmę atliks Ukrainoje, kadangi mano, jog nuosprendis gali atverti kelią ilgai lauktam kalinių apsikeitimui tarp Rusijos ir Ukrainos ir ukrainiečių pilotės Nadijos Savčenko perkėlimui į tėvynę.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka siūlo iškeisti šiuos karius į sraigtasparnio pilotę, kuriai kovo mėnesį Rusijos teismas skyrė 22 metų laisvės atėmimo bausmę dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose.

N.Savčenko, kuri namuose tapo nacionaline didvyre, protestuodama prieš jai paskelbtą nuosprendį, nuo balandžio 6 dienos atsisako maisto ir skysčių. Manoma, kad jos sveikatos būklė greitai blogėja.

A.Aleksandrovo ir J.Jerofejevo teismo procesas įkalė dar vieną pleištą Maskvos ir Kijevo santykiuose, kurie yra įtempti po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir dėl įtariamo jos dalyvavimo beveik 9,2 tūkst. žmonių gyvybių nusinešusiame konflikte rytinėje Ukrainoje.

Šių karių suėmimą Ukraina laiko dar vienu įrodymu, kad Maskva dislokuoja savo karius, palaikydama prorusiškų separatistų pajėgas rytinėje šalies dalyje, nors Kremlius neigia tiesioginį savo pajėgų dalyvavimą konflikte.

Tačiau Ukraina cituoja tų dviejų vyrų liudijimus per apklausas ir vėlesnius pokalbius su reporteriais, kai abu jie pripažino, kad tuo metu buvo aktyvūs Rusijos karinės žvalgybos GRU nariai.

Teismo proceso metu jie tų pareiškimų išsižadėjo.

Daugiau naujienų