Už pokalbį su Neūžauga – apdrabstytas purvais

Joaquino Guzmano – vieno iš įtakingiausių Meksikos narkotikų barono – sugavimo istorija yra ne mažiau intriguojanti nei jo pabėgimas iš griežtai saugomo kalėjimo. El Chapo (Neūžauga) pravardžiuojamas J.Guzmanas vienoje Meksikos džiunglių proskynoje susitiko su Holivudo žvaigžde Seanu Pennu, kuriam davė interviu. Tiesa, po to buvo sugautas, mat pareigūnai aktorių sekė.

Susitikimas džiunglėse

Dviejų "Oskarų" laureatas S.Pennas iš vieno galingiausių Meksikos Sinaloa narkotikų kartelio vado ėmė interviu. Teigiama, kad jų pokalbis, vykęs pernai spalio 2 d., truko net keletą valandų. Įvyko tas susitikimas vienoje vietovėje Meksikos džiunglėse, šalies šiaurės vakaruose, kur ir yra įsikūręs kartelis.

Interviu su El Chapo po kurio laiko išspausdino JAV žurnalas "Rolling Stone". Kartu buvo publikuota fotografija, kurioje matyti, kaip aktorius S.Pennas spaudžia ranką ūsuotam narkotikų kartelio lyderiui, vilkinčiam mėlynus marškinius.

Holivudo žvaigždė straipsnio pradžioje pasakojo, kad 58 metų J.Guzmanas jį draugiškai apkabino, vėliau dar įvyko pokalbiai telefonu ir vaizdo interviu.

Sinaloa kartelio vadas, kalbėdamas su S.Pennu, didžiavosi, esą jis vienas iš įtakingiausių narkobaronų ne tik Meksikoje, bet ir visame pasaulyje. "Aš tiekiu daugiau heroino, metamfetamino, kokaino ir marihuanos nei bet kas kitas pasaulyje, – pareiškė J.Guzmanas S.Pennui. Apie savo nusikalstamą verslą narkomafijos bosas prisipažino siurbčiodamas tekilą. – Aš turiu povandeninių laivų, lėktuvų, sunkvežimių ir laivų flotilę", – puikavosi J.Guzmanas per tą susitikimą.

Kaip vėliau buvo patvirtinta, interviu padėjo suorganizuoti meksikiečių aktorė Kate del Castillo.

"Rolling Stone" taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame J.Guzmanas kalba apie tai, kodėl, sulaukęs penkiolikos metų, nusprendė užsiimti narkotikų kontrabanda.

Tokį sprendimą jis neva priėmęs todėl, kad nebuvo "jokių kitų įsidarbinimo galimybių". "Deja, ten, kur augau, nebuvo ir nėra jokio kito būdo išgyventi", – aiškino J.Guzmanas. Paklaustas, ar jaučiasi esąs atsakingas už didelį narkotikų vartojimo mastą pasaulyje, jis atsakė: "Tai neteisinga... Vis dėlto tą dieną, kai manęs nebus, narkotikų kontrabanda nesumažės."

Sekė aktorių?

Meksikos pareigūnai patvirtino, kad jie turėjo informacijos apie J.Guzmano ir S.Penno susitikimą – būtent tai, pasak jų, ir leido sučiupti vieną iš ieškomiausių Meksikos nusikaltėlių, kuris pernai pabėgo iš kalėjimo jo sėbrų iškastu tuneliu.

Meksikos generalinė prokurorė Arely Gomez sakė, kad būta informacijos, jog J.Guzmanas jo valdomo Sinaloa kartelio kontroliuojamoje teritorijoje susitiko su kažkokiais aktoriais ir prodiuseriais, esą vildamasis pastatyti biografinį filmą apie save.

Sekdami šiais pėdsakais federaliniai pareigūnai ir nustatė narkobarono buvimo vietą. Tiesa, sučiupti El Chapo jiems pavyko tik po daugiau nei dviejų mėnesių.

Po susitikimo J.Guzmanas, regis, susirašinėjo SMS žinutėmis su S.Pennu – jis pripažino, kad spalio 6 d. vos išsisuko nuo Meksikos jūrų pėstininkų, nors nesureikšmino savo veido ir kojos sužeidimų, apie kuriuos pranešė pareigūnai. Meksikos pareigūnai patvirtino, kad jūrų pėstininkai per tą reidą nešaudė į J.Guzmaną, nes jis buvo su dviem moterimis ir mergaite ir kad jis susižeidė pats, griūdamas.

Po šio reido Sinaloa kartelio vedlys dingo. Sulaikytas jis buvo tik praėjusį penktadienį po surengto kariškių reido prieš vieną namą pakrantės mieste Močise jo gimtojoje Sinaloa valstijoje. Reido metu žuvo penki įtariamieji ir buvo sužeistas vienas jūrų pėstininkas. Dar šeši žmonės per operaciją buvo sulaikyti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių