Pereiti į pagrindinį turinį

Viduržemio jūroje savaitgalį išgelbėti 5,8 tūkst. migrantų

2015-05-04 06:24
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Dar 5,8 tūkst. migrantų, desperatiškai mėginančių pasiekti Europą, buvo išgelbėti savaitgalį, kai mėgino perplaukti Viduržemio jūrą palaikiais laivais, o daugiau negu 2 150 tų žmonių buvo paimti sekmadienį, pranešė Italijos pakrančių sargyba.

Išgelbėtųjų praeitą savaitgalį žmonių skaičius buvo vienas didžiausių per kelerius pastaruosius metus ir didina nuogąstavimus, kad migrantų, rizikuojančių gyvybėmis dėl galimybės pasiekti Europą iš Afrikos ir Artimųjų Rytų, srautas nesumažėjo dėl neseniai įvykusių didelių katastrofų jūroje.

Vien balandžio 12–13 dienomis buvo išgelbėti daugiau negu 6 tūkst. žmonių.

Ne visiems, mėginantiems pasiekti Europą, pavyko tai padaryti: sekmadienį dviejuose laivuose buvo rasti aštuonių migrantų lavonai, nurodė pakrančių sargyba.

Jų mirties priežastys kol kas neaiškios, bet migrantai kelionėje patiria daug pavojų ir turi ištverti ekstremalias sąlygas, keliaudami perpildytais palaikiais laivais, kurie paprastai plaukia iš Libijos į Italiją.

Du žmonės nuskendo, kai iššoko į jūrą, skubėdami pasiekti gelbėjimo brigadas, nurodė pakrančių sargyba.

Dar apie 50 migrantų sekmadienį atplaukė į Italijai priklausančią Lampedūzos salą, kuri yra arčiausiai Šiaurės Afrikos krantų esanti šios šalies teritorija.

Italijos karinės jūrų pajėgos nurodė, kad jų patrulinis laivas „Bettica“ sekmadienį surinko daugiau negu 570 migrantų iš keturių laivų, tarp kurių buvo apie 60 moterų ir apie 15 vaikų.

Komercinis laivas „Phoenix“, naudojamas nevyriausybinių organizacijų „Migrant Offshore Aid Station“ (Migrantų jūrinė pagalbos stotis) ir „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) sekmadienį išgelbėjimo dar 369 žmones.

MSF nurodė, kad tas laivas šeštadienį išplaukė iš Maltos į šešių mėnesių pagalbos misiją.

Sekmadienį Libijos pakrančių sargyba už maždaug aštuonių jūrmylių (15 km) nuo kranto sulaikė penkis laivus, gabenusius apie 500 žmonių, ir nurodė jiems grįžti į Misratos uostą į rytus nuo sostinės Tripolio.

Libijos pakrančių sargybos pulkininkas Reda Issa (Reda Isa) sakė naujienų agentūrai AFP, kad dauguma migrantų buvo afrikiečiai. Jis nenurodė, koks likimas laukia sulaikytuose laivuose buvusių žmonių, bet Misratoje veikia migrantų sulaikymo centras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų