Pereiti į pagrindinį turinį

Virš Maidano plevėsuoja ir Lietuvos trispalvė (išskirtinis reportažas)

Maidane ir jo prieigose nebeįmanoma nepastebėti trijų Lietuvos vėliavų – trispalvė vėliava su Vyčio herbu plevėsuoja Gruševskio gatvės barikadų vėjo nešiojamuose dūmuose.

Nauja savaitė Maidane prasidėjo Ukrainos teisingumo ministerijos užėmimu. Kiek po vidurnakčio opozicijos jėgos jau kūrėsi naujame objekte, esančiame šalies oficialios valdžios teritorijoje. Ten apsilankęs vienas iš opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko prašė įsileisti valdžios pareigūnus, tačiau protestuotojai nesutiko.

Šturmo prognozės

Pirmadienis Kijeve buvo ramus, tačiau diskusijos ir spėliojimai, kas bus toliau, tęsėsi. Daugybė gandų apie galimą opozicijos teritorijos „valymą“ ir operaciją „Xvylja“ kelia nerimo visai Ukrainai.

Opozicinės Ukrainos partijos „Tėvynė“ deputatas Genadijus Moskalis, remdamasis Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pateiktais duomenimis, pranešė, esą šalies valdžia planuoja protestuotojų pašalinimo iš Maidano aikštės operaciją. „Xvylja“ esą turėtų dalyvauti daugiau nei 10 tūkst. specialiųjų pajėgų kovotojų.

Vaikštant po Maidaną ir jo prieigas sunku įsivaizduoti, kad jis bus šturmuojamas. Daugybė barikadų, gerai organizuoti protestuotojai, nuolat vyksta apmokymai, kaip reikėtų elgtis susiklosčius įvairioms situacijoms.

Vieša paslaptimi tapo žinios apie daugybę ginklų Maidano „revoliucijos“ štabuose. Ne tik kiekviename štabe, bet ir priekinėse barikadų linijos įtvirtinimuose yra zonos, kur neleidžiama eiti, nes „ten yra tai, ko negalima matyti“. Sunku įsivaizduoti akimirką, kai valstybinė armija šturmuoja tūkstančių protestuotojų įtvirtinimus.

Viename Donecko kalėjme dirbanti moteris pasakoja, kad daugybė įkalinimo įstaigą saugančių pareigūnų siunčiami į Kijevą kaip pastiprinimas „Berkut“ daliniams.

„Ačiū Lietuvos žmonėms“

Maidane ir jo prieigose nebeįmanoma nepastebėti trijų Lietuvos vėliavų – trispalvė vėliava su Vyčio herbu plevėsuoja Gruševskio gatvės barikadų vėjo nešiojamuose dūmuose. Trečią trispalvę Maidane nešioja lietuvių pora – fotomenininkas Juozas Valiušaitis ir jo žmona Tatjana Narkevičienė.

Lietuviai, palaikyti ukrainiečių atvykę jau antrąkart, kaip magnetas traukia patriotiškai nusiteikusius ukrainiečius. Kol šnekučiuojamės, prieina daugybė vietinių žmonių – padėkoti už tai, kad esame čia, prisimena kruvinus 1990-ųjų Sausio įvykius Lietuvoje.

„Mums labai svarbu, kad jūs čia ir mus suprantate. Ačiū Lietuvos žmonėms“, –  aplink trispalvę susibūrusiems lietuviams dėkojo ukrainiečiai. Susipažinę su šalia stovinčiu kolega fotografu iš Gruzijos, ukrainiečiai Lietuvą ir Gruziją įvardijo kaip artimiausias ir svarbiausias jų šaliai.

„Laba diena“ iš barikadų

Išgirdęs kalbant lietuviškai priekinėse Gruševskio gatvės barikadose, prieina visas suodinas, respiratorių ir šalmą dėvintis protestuotojas.

„Laba diena“, – kreipiasi ukrainietis. Ketverius metus Klaipėdoje gyvenęs Viktoras džiaugiasi suodinoje pragaro zonoje sutikęs lietuvį.

„Kiek primiršau lietuvių kalbą. Tačiau jūsų šalis man labai brangi, todėl vis stengiuosi nepamiršti lietuvių kalbos žinių bendraudamas su ten likusiais draugais“, – visai neblogą lietuvių kalbą su vos juntamu ukrainietišku akcentu demonstruoja protestuotojas.

Jau du mėnesius, nuo pat Maidano pradžios, Viktoras dalyvauja opoziciniame judėjime. Anot jo, Ukraina turi dvi išeitis: arba atsistatydina prezidentas, arba kyla kruvinas konfliktas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų