Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietija atsisakė nagrinėti su didžiausiomis žudynėmis Prancūzijoje susijusią bylą

2014-12-09 13:00
AFP-BNS inf.
AFP nuotr.

Vokietijos teismas antradienį atsisakė nagrinėti bylą, kurioje 89 metų buvęs kareivis kaltinamas dalyvavęs didžiausiose nacių žudynėse Prancūzijoje, per kurias 1944 metais Oradūre prie Glano buvo žiauriai išžudyti beveik visi šio miestelio gyventojai.

Regioninis teismas vakariniame Kelno mieste dėl įrodymų stygiaus atsisakė nagrinėti bylą, kurioje neįvardytam pensininkui sausį buvo pareikšti kaltinimai kartu su kitais asmenimis nužudžius 25 žmones, taip pat padėjus nužudyti kelis šimtus kitų žmonių.

1944 metų birželio 10-ąją viena vokiečių „Waffen SS“ kuopa tame miestelyje nužudė 642 žmones, o šis siaubingas Antrojo pasaulinio karo laikų nusikaltimas paliko gilų randą prancūzų tautos sąmonėje.

„Teismas buvo įpareigotas išsiaiškinti, ar turimų įrodymų pakanka įrodyti nusikaltimams, kuriais jis kaltinamas šioje byloje, – sakoma teismo pranešime. – Teismas šiandien nusprendė, kad įrodymų nepakanka.“

Teismas pridūrė, kad tiek prokurorai, tiek aukų šeimoms atstovaujantys ieškovai turi teisę per savaitę apskųsti šį nutarimą.

Kaltinamasis, kuris minėtų įvykių metu buvo 19-os metų, pripažino, kad buvo Oradūre prie Glano ir priklausė SS, tačiau tvirtino niekaip neprisidėjęs prie žudynių.

Miestelio gyventojai vyrai buvo sušaudyti iš kulkosvaidžių daržinėse, dar gyvos aukos buvo pribaigtos šūviais iš pistoletų, o tie pastatai buvo sudeginti.

Prokurorai nurodė, kad įtariamasis vėliau nuėjo į miestelio bažnyčią, kur esesininkai laikė kelis šimtus moterų ir vaikų.

Pasak kaltintojų, įtariamasis prisidėjo prie žudynių, kai ėjo sargybą netoli bažnyčios ir nunešė į ją degių medžiagų.

Tarp 642 Oradūre prie Glano nužudytų žmonių buvo 254 moterys ir 207 vaikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų