Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietijos savaitraštis buvo priverstas atšaukti savo korespondentą Stambule

2016-03-17 15:13
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Vokietijos naujienų savaitraštis „Der Spiegel“ ketvirtadienį pranešė, kad buvo priverstas atšaukti savo korespondentą Stambule ir apkaltino Turkiją žiniasklaidos laisvės pažeidimu.

41 metų Hasnainas Kazimas perkeliamas iš Turkijos, kur jis dirbo nuo 2013 metų, į Vieną, kai ministro pirmininko Ahemto Davutoglu (Achmeto Davotohlu) spaudos tarnyba net kelis mėnesius atsisakė pratęsti jo akreditaciją, rašė savaitraštis.

„Toks elgesys su mūsų korespondentu ir prieš „Spiegel“ bei „Spiegel“ svetainę internete, mūsų nuomone, yra netoleruotinas ir pažeidžia spaudos laisvę“, – pareiškė „Spiegel“ interneto svetainės vyriausiasis redaktorius Florianas Harmsas.

Pasak F.Harmso, H.Kazimas „pastaraisiais metais rašė išskirtinai apie politinius ir visuomeninius įvykius Turkijoje“.

„Daugelyje savo straipsnių jis išryškino vyriausybės trūkumus ir klaidas, teisingai, bet kritiškai – kaip daro labai geras žurnalistas“, – sakė jis.

„Turkijos valdžios elgesys mums nepalieka abejonių, kad mūsų korespondentas ten daugiau yra nepageidaujamas dėl savo žurnalistinio įvykių nušvietimo“, – pridūrė redaktorius.

Praėjusių metų gegužę H.Kazimas buvo laikinai išvykęs iš Turkijos, nes sulaukė grasinimų mirtimi, kai aprašė vienoje kasykloje vakariniame Somos mieste įvykusią nelaimę, nusinešusią 301 žmogaus gyvybę, ir oficialių pareigūnų atsaką į šią nelaimę.

H.Kazimas tuomet pranešė sulaukęs daugiau nei 10 tūkst. grasinimų, kurie jį pasiekė per jo elektroninį paštą, paskyras „Facebook“ ir „Twitter“ svetainėse. Iš šių grasinimų keli šimtai buvo grasinimai mirtimi.

Spaudos laisvė

Vienas diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Turkijos vyriausybė atsisakė išduoti akreditacijas dar aštuoniems iš maždaug 20 šalyje dirbusių Vokietijos žurnalistų, kuriems taip pat reikės išvykti iš šalies.

Pasak šaltinio, ši problema jau dvi savaites yra aptarinėjama Ankaros ir Berlyno pokalbiuose ir neseniai buvo iškelta A.Davutoglu susitikime su kanclere Angela Merkel.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) yra kaltinamas dėl autokratiško valdymo ir susidorojimo su jį kritikuojančia žiniasklaida, įstatymų kūrėjais, akademinės visuomenės nariais, teisininkais ir nevyriausybinėmis organizacijomis.

Turkijos pajėgoms pradėjus plataus masto operaciją prieš uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK) ir sulaukus atsakomųjų teroro išpuolių, už kuriuos atsakomybę prisiėmė radikalios kurdų grupuotės, R.T.Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad norėtų, jog į terorizmo sąvoką būtų įtrauktas bet koks kovotojų palaikymas.

„Pats faktas, kad jie yra parlamento, akademinės visuomenės nariai, rašytojai, žurnalistai ir nevyriausybinės organizacijos, nekeičia fakto, kad jie yra teroristai“, – pareiškė jis.

Apie „Spiegel“ žurnalisto atšaukimą viešai paskelbta likus dienai iki ES lyderių susitikimo Briuselyje, kur bus kalbama apie prieštaringai vertinamą ES susitarimo su Turkija projektą, siekiant pažaboti masinį migrantų antplūdį į ES.

Trečiadienį A.Merkel pabrėžė, kad, nors ES nori Turkijos pagalbos sprendžiant šią problemą, ji laikysis savo vertybių ir toliau reikalaus pilietinių ir mažumų laisvių Turkijoje.

„Nereikia ir sakyti..., kad mes išsakėme savo įsitikinimus Turkijai dėl, pavyzdžiui, spaudos laisvės apsaugos arba elgesio su kurdais“, – sakė A.Merkel parlamente.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų