Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietijos teismas kaltų dėl tragiškos spūsties per muzikos festivalį nerado

2016-04-05 21:02
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Vokietijos teismas antradienį atmetė baudžiamuosius kaltinimus dėl mirtinos spūsties per 2010 metų techno muzikos festivalį „Love Parade“ (Meilės paradas), per kurį žuvo 21 žmogus, savo sprendimu papiktindamas aukų šeimas.

Vakarinio Duisburgo miesto rajono teismas nutraukė bandymus patraukti atsakomybėn renginio organizatorius, kurie nesugebėjo suvaldyti minios.

„Pateikti įrodymai negali įrodyti valstybės keliamų kaltinimų“, – sakoma teismo pareiškime po to, kai teismas atmetė kaltinimus šešiems miesto pareigūnams ir keturiems renginio organizatoriams.

„Todėl kaltinamojo nuosprendžio kaltinamiesiems tikėtis negalima“, – nurodoma jame.

Prokurorai pažadėjo apskųsti teismo sprendimą, kurį pasmerkė spūstyje dalyvavusių žmonių advokatai ir aukų artimieji.

Teisininkė Baerbel Schoenhof (Bėrbel Šionhof) žurnalistams sakė, kad šis nuosprendis yra „smūgis į veidą“ šventės dieną „ypatingai traumuotiems“ žmonėms.

Maždaug 100 ieškovų bendrame ieškinyje atstovaujantis Julius Reiteris nutartį pavadino „teisminiu skandalu“.

Vokiečių prokurorai 2014 metų vasarį buvo iškėlę kaltinimus 10 įtariamųjų dėl nužudymų per neatsargumą ir kūno sužalojimų.

Jeigu įtariamųjų kaltė būtų įrodyta, už nužudymą jiems grėstų iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Dėl šio įvykio iškelta dar 12 civilinių bylų, kurias teismas turėtų nagrinėti kitą mėnesį.

Per retą spaudos konferenciją, kuri buvo surengta teismui paskelbus savo sprendimą, bylos nagrinėjimui pirmininkavęs teisėjas Ulfas Thomas Benderis (Ulfas Tomas Benderis) dėl bylos žlugimo kaltino ekspertų ataskaitos, kuria turėjo būti paremti prokurorų kaltinimai bylos nagrinėjime, trūkumus.

U.Th.Benderis brito, žmonių spūsčių eksperto Keitho Stillo (Kito Stilo) išvadas pavadino turinčiomis trūkumų, šališkomis ir prieštaringomis ir pareiškė, kad jos negalėjo būti palaikytos teisme.

„Nors teismas pateikė 75 klausimus patikslinimui, į šiuos klausimus nebuvo atsakyta ir ataskaitos spragos nebuvo užpildytos“, – sakė U.Th.Benderis.

Suspausti, sumindyti arba užduso

Nelaimė įvyko 2010 metų liepos 24 dieną, kai vienoje didžiausių Europos techno muzikos švenčių dalyvavusi minia buvo nukreipta per siaurą tunelį – vienintelį įėjimą į festivalio vietą.

Per spūstį žuvo 13 moterų ir aštuoni vyrai, kurie buvo suspausti, sumindžioti arba užduso. Tarp jų buvo septyni užsieniečiai iš Australijos, Italijos, Nyderlandų, Kinijos ir Ispanijos.

Dar daugiau nei 650 žmonių buvo sužeista kilus masinei panikai tunelyje, per kurį plūdo šimtų tūkstančių jaunų žmonių jūra, spausdama tuos, kurie atsidūrė prie sienų ir užtvarų.

Dėl nelaimės prokurorai kaltino rimtas renginio planavimo klaidas buvusiame prekinių traukinių depe, kuriame vyko šis renginys.

Būtent ant tuometinio Duisburgo mero Adolfo Sauerlando visuomenė pirmoji išliejo savo pyktį; ir jis buvo priverstas atsistatydinti po 2012 metais mieste surengto referendumo, nes esą ignoravo perspėjimus apie festivalio dalyvių laukiančią nelaimę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų