Afganistane apšaudytas Jungtinių Tautų biuras Herato mieste

Penktadienį vienas afganų policininkais žuvo, kai Afganistane buvo apšaudytas Jungtinių Tautų (JT) biuras Herato mieste. Šalies šiaurės vakaruose esančio miesto prieigose vyksta susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir Talibano, praneša AFP.

Kovos Afganistane suaktyvėjo nuo gegužės mėnesio, kai Talibanas pradėjo puolimą vykstant JAV vadovaujamų tarptautinių pajėgų išvedimui iš šalies.

Talibai užėmė daug Afganistano rajonų, taip pat ir Herato provincijoje, kur užėmė du sienos kirtimo punktus pasienyje su Iranu ir Turkmėnistanu.

Penktadienį talibai susirėmė su vyriausybės pajėgomis Herato prieigose, vietinių teigimu, daug šeimų ėmė bėgti iš namų kovotojams artėjant prie miesto, kuriame gyvena 600 000 žmonių.

JT paramos misija Afganistane (UNAMA) paskelbė, kad kovotojai prieš Afganistano vyriausybės pajėgas apšaudė pagrindinę JT būstinę Herate, naudodami granatsvaidžius ir šaunamuosius ginklus.

Jungtinės Tautos ir JAV pasmerkė ataką, pabrėždamos, kad JT remia taikos siekį, pasisako už visų afganų teises ir teikia jiems humanitarinę pagalbą.

ES delegacija Kabule dėl išpuolio prieš JT biurą apkaltino Talibaną.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pasmerkė apšaudymą, pažymėdamas JT ryžtą remti vyriausybę ir Afganistano žmones, siekiant taikos ir stabilumo.

Ketvirtadienį kovos taip pat prasidėjo Helmando ir Kandaharo provincijose. Helmando provincijoje talibai iš kelių pusių puolė Laškar Gaho miestą, tačiau juos išstūmė Afganistano karinių oro pajėgų antskrydžiai. Per kautynes Kandaharo provincijoje per parą buvo sužaloti mažiausiai 33 žmonės.

Nors kovotojai tikina, kad jie nepuola užsienio diplomatų, tačiau ir anksčiau yra akivaizdžiai pažeidę tarptautinę teisę.

Po to, kai islamistai užėmė Kabulą 1996 m., jie pateko į JT būstinę, pagrobė buvusį šalies vadovą Najibullahą Ahmadzaių, jį kankino ir nužudė.

Praėjus dvejiems metams, talibų kovotojai užpuolė Irano konsulatą Mazari Šarife ir nužudė 10 diplomatų ir vieną žurnalistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
neaisku iskur saude gal is oro tai butu aisku kastai daro kitu saskaita juk bidonas aiskiai pasake kad skraidys virs teritorijos o dykai metyt pinigus be tikslo blefas tai nauju ginklu isbandymas ant tu vargsu fanatiku galvu kurie jau nezino kas ir iskur juos saudo o po to pjausto galvas savo kaimynams======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių