Agresoriams – dar vienas kirtis: daugėja šalių, uždarančių oro erdvę Rusijos orlaiviams

Europos Sąjunga sekmadienį paskelbė naujų plačių sankcijų Rusijai dėl pastarosios įsiveržimo į Ukrainą, uždarydama savo oro erdvę Rusijos oro vežėjams ir uždrausdama valstybinės žiniasklaidos priemonių transliacijas Bendrijoje.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) skelbdama šias priemones taip pat sakė, kad ES imasi beprecedenčio žingsnio finansuodama Ukrainos ginkluotės įsigijimus.

„Įvesime apribojimų patiems svarbiausiems sektoriams – tai sustabdys jų [Rusijos] prekių eksportą, pradedant iškastiniu kuru, baigiant tabaku, mediena, cementu, geležimi ir plienu“, – žurnalistams Briuselyje sakė U. von der Leyen.

„Uždarome ES oro erdvę rusams: siūlome draudimą [įskristi] visiems Rusijai priklausantiems, įregistruotiems ir jos kontroliuojamiems lėktuvams. Šie lėktuvai nebegalės nusileisti, kilti arba kirsti ES teritoriją“, – nurodė ji.

EK vadovė pabrėžė, kad šis draudimas bus taikomas visiems lėktuvams.

„Mūsų oro erdvė bus uždaryta visiems rusų lėktuvams, įskaitant privačius oligarchų orlaivius“, – sakė ji.

Be to, bus įvesta suvaržymų Rusijos sąjungininkei Baltarusijai, padėjusiai Kremliui surengti invaziją į Ukrainą.

„Taip pat išplėsime suvaržymus Baltarusijos dvejopos paskirties prekių eksportui, kuriuos anksčiau įvedėme Rusijai“, – pridūrė U. von der Leyen.

EK vadovė pažymėjo, kad sankcijos taip pat bus taikomos Baltarusijos piliečiams, kurie, ES duomenimis, padeda Rusijai organizuoti Ukrainos puolimą.

Prisijungė ir Italija

Prie Europos šalių, griežtinančių dėl invazijos į Ukrainą Maskvai paskelbtas sankcijas, prisijungė ir Italija, sekmadienį paskelbusi, jog uždaro savo oro erdvę Rusijos orlaiviams.

„Italija uždaro savo oro erdvę Rusijai“, – trumpame pranešime nurodė vyriausybės atstovas spaudai.

Uždarys trims mėnesiams

Vokietija sekmadienį nuo 14 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos laiku) trims mėnesiams uždarys savo oro erdvę Rusijos oro bendrovių lėktuvams, pranešė šalies Susisiekimo ministerija.

Šis sprendimas priimtas dėl Maskvos vykdomos agresijos Ukrainoje.

„Susisiekimo ministerija informuoja, kad Rusijos orlaiviams ir lėktuvų operatoriams įvedamas draudimas vykdyti skrydžius Vokietijos oro erdvėje“, – nurodė ministerija.

Ji pridūrė, kad draudimas galios tris mėnesius ir nebus taikomas tik humanitariniams skrydžiams.

Bausmė už brutalią agresiją

Belgija uždaro savo oro erdvę Rusijos oro bendrovių orlaiviams, sekmadienį pareiškė šalies ministras pirmininkas.

„Belgija nusprendė uždaryti savo oro erdvę visoms Rusijos oro bendrovėms“, – tviteryje parašė ministras pirmininkas Alexander'as De Croo (Aleksandras De Kro).

„Mūsų Europos dangus yra atviras dangus. Jis yra atviras tiems, kas sujungia žmones, o ne tiems, kas siekia vykdyti brutalią agresiją“

Kada įsigalios, nenurodė

Suomija ir Danija taip pat prisijungs prie kitų Europos šalių, kurios griežtina dėl įsiveržimo į Ukrainą Maskvai paskelbtas sankcijas, ir uždarys savo oro erdvę Rusijos orlaiviams, sekmadienį paskelbė šalių vyriausybės.

Suomija, kuri turi 1,3 tūkst. kilometrų sieną su Rusija, „rengiasi uždaryti savo oro erdvę Rusijos orlaiviams“, tviteryje parašė susisiekimo ministras Timo Harakka (Timas Haraka).

Kada ši priemonė įsigalios, jis nenurodė.

Tuo tarpu Danijos užsienio reikalų Jeppe Kofodas (Jepė Kofodas) tviteryje parašė, kad jo šalis taip pat „uždarys savo oro erdvę Rusijos orlaiviams“.

„Šiandien rengiamame Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikime sieksime uždraudimo visoje ES“, – pridūrė jis.

Savo oro erdvę Rusijos skrydžiams jau uždarė nemažai kitų šalių, tarp jų Baltijos šalys, Vokietija ir Lenkija. Dėl to į Vakarus skrendantiems rusų orlaiviams tenka skristi gerokai ilgesniu maršrutu aplenkiant šias šalis.

Maskva savo ruožtu taip pat uždraudė šių šalių lėktuvams skristi per jos teritoriją.

Suomijos nacionalinės oro vežėjos „Finnair“ specializacija – skrydžiai tarp Europos ir Azijos, kuriuos atliekant skrendama per Rusijos teritoriją, tačiau dėl apribojimų, kurie atvykstantiesiems Azijoje keliami dėl koronaviruso pandemijos, bendrovė šiuo metu vykdo nedaug skrydžių.

Suomija taip pat planuoja artimiausiu metu pritarti neperšaunamų liemenių ir šalmų siuntos bei mobilios ligoninės siuntimui į Ukrainą.

Helsinkis jau yra pritaręs maždaug 40 artilerijos pabūklų siuntimui į šią šalį.

Laikosi bendradarbiavimo gairių

Ispanija sekmadienį paskelbė taip pat uždaranti savo oro erdvę Rusijos avialinijoms.

„Ispanija uždarys savo oro erdvę Rusijos avialinijoms“, – tviteryje pranešė šalies Transporto ministerija ir pridūrė, kad sprendimas priimtas laikantis „Europos Sąjungos parengtų bendradarbiavimo gairių“.

Kanada ir Portugalija taip pat uždaro savo oro erdves Rusijos aviakompanijų lėktuvams

Kanada ir Portugalija sekmadienį taip pat uždarė savo oro erdves Rusijos aviakompanijų lėktuvams, prisijungdamos prie virtinės Europos valstybių įvedamos tokios blokados.

„Nuo šiol Kanados oro erdvė uždaryta visiems Rusijos orlaivių valdytojams“, – tviteryje parašė Kanados transporto ministras Omaras Alghabra (Omaras Algabra).

„Portugalija priėmė sprendimą uždaryti oro erdvę Rusijos lėktuvams“, – teigiama Portugalijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos lėktuvairibojimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių