Aklam kaliniui įvykdyta už moters nužudymą paskirta mirties bausmė

  • Teksto dydis:

Tenesyje ketvirtadienį buvo įvykdyta mirties bausmė aklam kaliniui, paskirta už moters nužudymą padegant ją automobilyje.

53 metų Lee Hallui (Li Holui) mirties bausmė buvo įvykdyta elektros kėdėje. Jis yra tik antras nematantis kalinys, kuriam JAV buvo įvykdyta mirties bausmė nuo jos sugrąžinimo 1976 metais.

L. Hallo mirtis buvo konstatuota 19 val. 26 min. vietos laiku Našvilio griežčiausio režimo kalėjime. Nuteistasis pasirinko elektros kėdę, o ne Tenesyje dažniau naudojamą mirtiną injekciją. Egzekucijos būdą šioje valstijoje gali pasirinkti kaliniai, nuteisti už nusikaltimus iki 1999 metų sausio.

L. Hallas taip pat yra pirmasis aklas kalinys per dabartinę JAV istoriją, kuriam mirties bausmė įvykdyta elektros kėdėje.

Prieš dešimtmečius, kai buvo nuteistas, L. Hallas dar matė, bet vėliau apako dėl netinkamai gydytos glaukomos, sakė jo advokatai.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad L. Hallas 1991-ųjų balandžio 17 dieną nužudė savo 22 metų merginą Traci Crozier (Treisi Krozir), įmetęs į jos automobilį padegtą benzino kanistrą, kai mergina įsėdo į mašiną, norėdama jį palikti. Kanistrui sprogus T. Crozier apdegė daugiau kaip 90 proc. kūno paviršiaus ir kitą dieną ligoninėje mirė.

T. Crozier sesuo Staci Wooten (Steisi Vuten) ir tėvas Gene'as Crozieras (Džinas Kroziras) anksčiau buvo sakę, kad planuoja stebėti L. Hallo egzekuciją.

JAV Aukščiausiasis Teismas nėra priėmęs sprendimo dėl to, ar elektros kėdės naudojimu pažeidžiamas 8-osios pataisos draudimas taikyti žiaurias ir neįprastas bausmes. Džordžijos ir Nebraskos teismai bausmes elektros kėdėse yra paskelbę nekonstitucinėmis.

Aukščiausiasis Teismas taip pat nėra nustatęs amžiaus ribos egzekucijoms ar apibrėžęs išimčių dėl fizinės negalios.

Tenesis yra tarp šešių valstijų, kuriose nuteistieji gali rinktis elektros kėdę, bet yra vienintelė valstija, kurioje šis būdas buvo naudojamas pastaraisiais metais. Trys iš penkių kalinių, kuriems Tenesyje nuo 2018 metų rugpjūčio, kai valstija vėl pradėjo rengti egzekucijas, buvo įvykdyta mirties bausmė, pasirinko elektros kėdę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Mirties bausmė - TEISINGA bausmė, kam 'tokius' šert".

chmm

chmm portretas
O tai už elektrą prieš tai bent susimoka?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių