Aktyvistas: jei A. Lukašenka nuvils V. Putiną, Baltarusijos laukia Ukrainos likimas

  • Teksto dydis:

Rusijos kariai gali įsiveržti į Baltarusiją, jei Vladimiras Putinas supras, kad Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pastangų neužtenka rusinimo politikai pastūmėti, skelbia UNIAN.

Rusija jau yra okupavusi Baltarusiją, telefonu sakė baltarusių aktyvistas ir Baltarusijos opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka.

Pašnekovas pažymėjo, kad Rusija siuntė karius į Baltarusiją prieš baltarusių valią, nors tai prieštarauja Baltarusijos konstitucijai.

Jis pridūrė, kad Rusijos prezidentas A. Lukašenką laikė ištikimiausiu žmogumi, gebančiu kontroliuoti situaciją Baltarusijoje.

„...Ar įmanoma invazija? V. Putinas tai padarys, jei supras, kad A. Lukašenkos neužtenka ir dėl to reikia važiuoti bei šaudyti į miestus, kad prastūmėtų rusifikacijos politiką. Ukrainoje mes matome pavyzdį – jo niekas nesustabdo“, – tikino F. Vjačorka.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijoje vyko prezidento rinkimai ir, oficialiais duomenimis, A. Lukašenka laimėjo didžiule persvara. S. Cichanouskaja taip pat dalyvavo rinkimuose. Baltarusijos opozicija rinkimus pavadino suklastotais, o tada prasidėjo masiniai protestai. Saugumo pajėgos žiauriai tramdė protestuotojus.

Nemažai Vakarų šalių, tarp jų – ir Ukraina, nepripažino A. Lukašenkos teisėtu prezidentu, kai tuo tarpu V. Putinas pasveikino jį su pergale. Vėliau Rusija savo kariuomenę pervedė į Baltarusiją, nes neva šalys surengė bendras karines pratybas. O ankstų vasario 24-osios rytą Rusija įsiveržė į Ukrainą – okupacinės pajėgos įsiveržė į Ukrainos teritoriją iš Baltarusijos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras PutinasAliaksandras LukašenkaBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių