Atgijusi Ebolos epidemijos grėsmė: virusas kirto šalies sienas, pasiglemžė pirmąją auką

  • Teksto dydis:

Ugandoje nuo Ebolos karštinės mirė penkerių metų berniukas, trečiadienį pranešė vienas Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas, o dar dviem tos pačios šeimos moterims buvo patvirtinta šio viruso infekcija po apsilankymo kaimyninėje Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR)

Pasaulio sveikatos organizacija per „Twitter“ patvirtino, kad dabar Ugandoje nustatyti trys užsikrėtimo Ebolos karštine atvejai. Jie yra pirmieji, užfiksuoti kitoje šalyje nei KDR nuo rugpjūčio, kai prasidėjo naujas šio viruso protrūkis.

Kongo DR iki šiol užregistruota daugiau kaip 2 000 užsikrėtimo šiuo lengvai plintančiu virusu atvejų. Maždaug 1 400 šių žmonių mirė.

Ugandos sveikatos apsaugos ministerija antradienį nurodė, kad viena iš Kongo kilusi moteris, ištekėjusi už ugandiečio, su savo vaiku ir keturiais kitais šeimos nariais nuvyko į KDR pas savo tėvą, vėliau mirusį nuo Ebolos karštinės.

„Berniukas, užsikrėtęs Ebolos (virusu), praėjusį vakarą Kasesėje mirė izoliuotoje patalpoje“, – naujienų agentūrą AFP informavo nežinomu norėjęs likti pareigūnas.

„Sveikatos apsaugos ministrė (Ruth Aceng, Rut Aseng) informuos šalį apie berniuko mirtį ir organizuos kūno palaidojimą“, – sakė minėtas šaltinis Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Pasak pareigūno, vaikas tikriausiai bus palaidotas trečiadienį.

KDR sveikatos apsaugos ministras Oly Ilunga Kalenga nurodė, kad keliolikai to berniuko giminaičių pasireiškė Ebolos viruso infekcijos simptomai, tie žmonės buvo izoliuoti, tačiau šeši iš jų pateko į Ugandą.

„Izoliacijos laikotarpiu keletas šeimos narių išvyko į Ugandą. Vos tik jie kirto sieną, susisiekėme su Ugandos tarnybomis“, – ministras trečiadienį sakė duodamas interviu naujienų agentūrai AFP.

Ugandos SAM nurodė, kad šeimos buvo nustatyti ir izoliuoti Bveros mieste netoli sienos su KDR.

„Dar du mėginiai buvo išsiųsti į UVRI (Ugandos virusų tyrimų institutą), jie buvo teigiami. Taigi, Ugandoje yra trys patvirtinti užsikrėtimo Ebolos virusu atvejai“, – Pasaulio sveikatos organizacijos Ugandos padalinys pranešė per tviterį, remdamasis informacija, gauta iš sveikatos apsaugos ministrės R. Aceng, apsilankiusios Kasesėje šalies vakaruose.

Buvo nustatyti dar aštuoni žmonės, kontaktavę su šios šeimos nariais; jų būklė stebima, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Ebolos karštinė yra sunki infekcinė liga, galinti sparčiai plisti per nedidelius kūno skysčių kiekius. Ji sukelia vidinį kraujavimą ir dažnai yra mirtina.

Iki šiol didžiausias jos protrūkis, 2014–2016 metais apėmęs Liberiją, Gvinėją ir Siera Leonę, pareikalavo daugiau kaip 11,3 tūkst. žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių