Atogrąžų audra „Eta“ sėja chaosą Centrinėje Amerikoje

Atogrąžų audra „Eta“, palikusį sugriovimų ruožą Nikaragvoje, kurią pasiekė kaip 4-os kategorijos uraganas, trečiadienį siautėjo Hondūre.

Mažiausiai keturi žmonės – du Nikaragvoje ir du Hondūre – žuvo audrai atnešus stiprias liūtis ir sukėlus didelius potvynius bei žemės nuošliaužas, pranešė pareigūnai.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) trečiadienį pranešė, kad „Eta“ susilpnėjo iki atogrąžų depresijos, bet neatšaukė įspėjimų dėl „gyvybei pavojingų staigių potvynių“ kai kuriose Centrinės Amerikos dalyse.

Hondūro atsako į ekstremalias situacijas komisija COPECO paskelbė, kad 3 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš audros kelyje atsidūrusių namų.

Žemės nuošliaužos blokavo kai kuriuos kelius, įskaitant sostinę Tegusigalpą ir antrąjį pagal dydį šalies miestą San Pedro Sulą jungiantį greitkelį, sugriovė mažiausiai penkis tiltus.

COPECO paragino upių pakrantėse gyvenančius žmones evakuotis.

Hondūro prezidentas Juanas Orlando Hernandezas ragino solidariai įveikti pražūtingos audros keliamus iššūkius.

Pareigūnai taip pat evakavo maždaug 700 kalinių Progreso mieste į šiaurę nuo sostinės, nes tenykštį kalėjimą užliejo lietaus vanduo.

Kaimyninėje Limoje šimtai šeimų pabėgo iš namų ir prisiglaudė savadarbėse pašiūrėse iš plastiko ir metalo lakštų, pastatytose vieno greitkelio skiriamojoje juostoje.

Nebėra Vavos bendruomenės, jūra ją visiškai užliejo

„Nušluoti kaimai“

„Eta“ pakrantę antradienį pasiekė Nikaragvoje ties šiauriniu Puerto Kabesaso miestu. Uraganas, kurio vėjų greitis siekė 210 km per val., vartė sienas, medžius, plėšė namų stogus.

Vandenys užliejo skurdžias indėnų bendruomenes šiaurinėse šalies pakrantėse, nušlavė kelis pajūrio kaimus.

„Mūsų turima informacija rodo, kad nebėra Vavos bendruomenės, jūra ją visiškai užliejo“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos gelbėtojas savanoris Kevinas Gonzalezas.

Pasak jo, uraganas taip pat nuniokojo pakrančių bendruomenes Karatą ir Hauloverį.

Didžiausias šiaurinės pakrantės miestas Puerto Kabesasas „smarkiai paveiktas, yra užlietų aplinkinių rajonų ir tiltų, daug namų yra be stogų“, sakė K. Gonzalezas.

Uraganas tikriausiai labai smarkiai paveiks pagrindinius bendruomenių pragyvenimo šaltinius – žvejybą ir žemės ūkį, nurodo Pasaulinė maisto programa (PMP), į regioną kaip pagalbą nusiuntė 80 t maisto produktų.

Prognozuojama, kad audra ketvirtadienį slinks toliau į centrinius Hondūro rajonus.

Mokslininkai sako, kad galingų audrų ateityje daugės, dėl klimato kaitos šylant vandenynų paviršiui.

Ypač didelę žalą pakrančių bendruomenėms gali padaryti štorminės patvankos, sutampančios su jūros potvyniais.

Gvatemala paskelbė įspėjimus dėl potvynių Hondūro pasienyje. Prezidentas Alejandro Giammattei per televiziją sakė, kad iš krantų gali išsilieti mažiausiai dvi didelės upės.

Salvadore prezidentas Nayibas Bukele sakė, jog daugiau kaip 100 tūkst. žmonių iš pagalbos organizacijų, policijos ir armijos yra pasirengę padėti per audrą ir po jos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
KADA PASAULIO MOKSLININKAI PAŽINS NE TIKTAI KOPERNIKO, PRIEŠ 500 metų, ATRASTUS PIRMĄJĮ ir ANTRĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, BET ir KAUNIEČIO LIETUVIO - ROMUALDO ZUBINO, PRIEŠ 12 METŲ, ATRASTUS TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES JUDĖJIMUS!, KURIE NESUNKIAI PAAIŠKINA - KAS, KADA, ir KODĖL VYKO, KAS VYKSTA, BEI KAS ir KODĖL VYKS ATEITYJE?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių