Atsitraukus rusų pajėgoms, ukrainiečių policija išminuoja Chersono teritoriją

  • Teksto dydis:

Ukrainos valdžia, vos prieš dieną paskelbusi apie ne vieną mėnesį Rusijos okupuoto Chersono išlaisvinimą, šeštadienį pranešė, kad pareigūnai išminuoja šio Pietų Ukrainos miesto teritoriją ir fiksuoja Rusijos pajėgų padarytus nusikaltimus.

Taip pat atkuriamas elektros energijos tiekimas visoje srityje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį paskelbė, kad Chersonas yra „mūsų“, Rusijos pajėgoms atsitraukus iš šio pietinio miesto, kuris buvo vienintelis jų užimtas Ukrainos sričių centras.

Chersono sritis buvo viena iš keturių Ukrainos teritorijų, kurias Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė aneksavęs per rugsėjo pabaigoje Kremliuje surengtą iškilmingą ceremoniją. Jis tuomet žadėjo panaudoti visas įmanomas priemones apginti ją nuo Kyjivo.

Visgi praėjus vos kelioms savaitėms padėtis iš esmės pasikeitė ir Rusijos gynybos ministerija paskelbė iš Chersono srities, įskaitant Chersono miestą, atitraukusi per 30 tūkst. karių.

Po aštuonių mėnesių okupacijos Chersono mieste atnaujintos ukrainiečių televizijos transliacijos, o srities elektros energijos tiekėja pranešė atkurianti energijos tiekimą.

Ukrainos policijos viršininkas Ihoris Klymenka pareiškė, kad apie 200 policijos pareigūnų įrengia kelių užtvarus ir fiksuoja „rusų okupantų padarytus nusikaltimus“.

Jis paragino Chersono gyventojus saugotis galimų Rusijos pajėgų paliktų minų ir pranešė, kad išminuojant vieną administracinį pastatą buvo sužeistas vienas policininkas.

Policija savo ruožtu pranešė, kad viena moteris ir du vaikai buvo sužeisti, netoli jų automobilio Chersono srities Mylovės kaime suveikus sprogstamajam įtaisui.

O Chersono srities Beryslavo miesto rajone, pasak policijos, per Rusijos pajėgų apšaudymą „žuvo ir buvo sužeista“ žmonių, tačiau išsamesnės informacijos nebuvo pateikta.

Vėl užsimena apie branduolinį ginklą

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas šeštadienį vėl užsiminė, jog Maskva galėtų panaudoti branduolinius ginklus.

„Dėl priežasčių, kurios yra akivaizdžios visiems blaiviai mąstantiems žmonėms, Rusija dar nėra panaudojusi viso turimo galimų naikinimo priemonių arsenalo“, – parašė jis platformoje „Telegram“.

„Viskam yra savas laikas“, – pridūrė jis.

Kremlius tuo tarpu tvirtina, kad Chersonas vis tiek yra Rusijos dalis.

„Tai yra Rusijos Federacijai pavaldi teritorija. Jokių pokyčių čia nėra ir negali būti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Atkovojusi visą Chersono sritį, Ukraina išardytų svarbų sausumos tiltą iš Rusijos į 2014 metais Maskvos aneksuotą Krymo pusiasalį.


Šiame straipsnyje: Chersonasišminavimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių