Aukšti JAV pareigūnai lankysis Kyjive per karo paženklintas stačiatikių Velykas

Jungtinių Valstijų diplomatijos ir gynybos vadovai sekmadienį per įnirtingų kovų aptemdytas stačiatikių Velykas pirmą kartą nuo vasario 24-osios, kai prasidėjo karas, turi apsilankyti Kyjive.

JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) ir gynybos sekretoriaus Lloydo Austino (Loido Ostino) vizitas rengiamas prasidėjus trečiajam karo, nusinešusio tūkstančių žmonių gyvybes ir privertusio milijonus palikti namus, mėnesiui.

Keli Europos vadovai jau lankėsi Kyjive ir susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, siekdami pabrėžti savo paramą, tačiau Jungtinės Valstijos – viena pagrindinių finansinės pagalbos ir ginkluotės teikėjų – nuo karo pradžios dar nebuvo nusiuntusios į Ukrainą nė vieno aukšto rango pareigūno.

Dviejų iš svarbiausių JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kabineto narių vizitas vyksta Ukrainai, kurios dauguma gyventojų yra stačiatikiai, švenčiant Velykas.

„Mūsų sielos pripildytos nuožmios neapykantos okupantams ir viskam, ką jie padarė. Neleiskime pykčiui sunaikinti mūsų iš vidaus“, – sakoma V. Zelenskio šventiniame pranešime.

Tuo metu Rusijos pajėgos nerodo jokių ženklų, kad po raketų smūgio pietiniame Odesos uostamiestyje, per kurį žuvo aštuoni žmonės, tarp jų – kūdikis, ketintų švelninti puolimą.

„Tarp žuvusiųjų – trijų mėnesių mergaitė. Kokią grėsmę ji kėlė Rusijai? Atrodo, kad vaikų žudymas yra tiesiog nauja Rusijos Federacijos nacionalinė idėja“, – piktinosi V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat pavadino Rusiją teroristine valstybe. Pasak jo, Rusijos elgesys ištisas savaites intensyviai bombarduotame Mariupolio uostamiestyje prilygsta nacių elgesiui.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainaVelykosstačiatikių Velykoslankysis Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių