Australijos ugniagesiai skuba pažaboti gaisrus artėjant naujai kaitros bangai

Australijos pietryčiuose didžiulius krūmynų gaisrus bandantys pažaboti ugniagesiai antradienį skubėjo pasinaudoti trumpam kiek nukritusia temperatūra ir iškritusiu itin reikalingu lietumi prieš vėliau šią savaitę prognozuojamą naują kaitros bangą.

Išsekę savanoriai valė žemės paviršių ir sukėlinėjo kontroliuojamus gaisrus spaudžiami laiko prieš penktadienį numatytą temperatūros pakilimą ir vėjų sustiprėjimą.     

„Stengiamasi sustiprinti apsaugą siekiant sumažinti potencialią žalą ir užkirsti kelią ateinančiomis dienomis įsiplieksti naujiems gaisrams“, – sakė Naujojo Pietų Velso kaimiškų vietovių priešgaisrinės tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas (Šeinas Ficsimonsas).  

Dabartines sąlygas jis apibūdino kaip „kur kas palankesnes“, tačiau įspėjo, jog prognozuojama, kad vėliau šią savaitę kaitra sugrįš.  

Šalies rytuose toliau liepsnoja dešimtys nekontroliuojamų didžiulių gaisrų. Be to, stiprėja nuogąstavimai, kad du gaisrai Naujajame Pietų Velse ir Viktorijoje gali susijungti, suformuodami dar vieną nekontroliuojamą didžiulį gaisrą. 

Pirmadienį iškritęs lietus suteikė šiek tiek atgaivos, tačiau daugelyje vietovių jis buvo nepakankamai stiprus liepsnoms užgesinti. Kai kur lietus netgi apsunkino ugniagesių darbą, nes trukdė sukėlinėti kontroliuojamus gaisrus.    

Nuo rugsėjo, kai prasidėjo ši krizė, jau žuvo 25 žmonės, liepsnos sunaikino per 1 800 namų ir išdegino apie 8 mln. ha žemės – maždaug Airijos ar Pietų Karolinos dydžio plotą.

Australijoje liepsnojančių gaisrų dūmai matomi už daugiau nei 12 tūkst. km esančiose Čilėje bei Argentinoje, pranešė šių Pietų Amerikos šalių institucijos.  

Šios nelaimės materialinė žala vis dar nėra žinoma, tačiau Australijos draudimo taryba pranešė, kad jau buvo pateikti reikalavimai atlyginti 700 mln. Australijos dolerių (434 mln. eurų) žalą, ir manoma, jog ši suma gerokai padidės.

Vyriausybė nacionaliniam atkūrimo fondui, iš kurio bus teikiama pagalba nukentėjusioms bendruomenėms, jau yra numačiusi skirti 2 mlrd. Australijos dolerių (1,2 mlrd. eurų).

Antradienį Sidnėjuje ugniagesiai atsisveikino su 36 metų kolega Andrew O'Dwyeriu (Endriumi O'Dvajeriu), gruodžio pabaigoje žuvusiu gesinant gaisrus. Savanoriai, vilkėję oranžinės spalvos apsauginius ugniagesių kostiumus, stovėjo išsirikiavę šalikelėje, kai pro šalį riedėjo katafalkas su A. O'Dwyerio karstu, uždengtu Kaimiškų vietovių priešgaisrinės tarnybos vėliava.

Scanpix nuotr.

Vilties prošvaistės

Prognozuojama, kad ateinančią savaitę oro sąlygos nebus tokios blogos, kaip baisiausiomis krizės dienomis, tačiau Sh. Fitzsimmonsas visuomeniniam transliuotojui ABC sakė, jog svarbu „nesileisti užliūliuojamiems apgaulingo saugumo jausmo“.

Daugelis gaisrų yra per dideli, kad būtų galima juos užgesinti, todėl krizę gali užbaigti tik ilgalaikis smarkus lietus. 

Antradienį atsirado vilties prošvaisčių, prie šiaurės vakarinės pakrantės susiformavus atogrąžų ciklonui.     

„Buvo malonu matyti besiformuojantį cikloną. Neturėčiau to sakyti – tikėkimės, žalos nebus, bet buvo malonu matyti, kaip [Vakarų Australijos] šiaurėje formuojasi ciklonas“, – sakė Sh. Fitzsimmonsas.     

„Tikėkimės, tai signalas, kad sulauksime musono, paveiksiančio vyraujančią įkaitusio oro masę, lemiančią orus“, – kalbėjo jis. 

Smarkiai nukentėjusių vietovių gyventojai kiek pagerėjus oro sąlygoms ėmė grįžti į namus, o komunalinių paslaugų įmonės pranešė pamažu pradedančios atkurti elektros tiekimą.

Tačiau labiausiai paveiktose vietovėse, tokiose kaip Kobargo miestas, reikės kur kas daugiau laiko sugrąžinti gyvenimą į normalias vėžes.  

„Padaryta didžiulės žalos elektros tinklams, kuriais elektra tiekiama Kobargo gyventojams“, – nurodė valstybinė energetikos bendrovė „Essential Energy“.  

„Sraigtasparniai padeda vietos komandoms įvertinti, kokių remonto darbų reikia. Tikėtini ilgi elektros energijos tiekimo nutrūkimai“, – pridūrė įmonė.

Tuo metu policija pranešė dėl įtariamų nusikaltimų gaisrų zonose sulaikiusi tris asmenis, pareigūnams pradėjus tirti pavienius plėšikavimo incidentus.  

„Gyvename ne pietų Los Andžele ar Sirijoje, vieni su kitais taip nesielgiame. Tai Naujojo Pietų Velso pietinė pakrantė“, – sakė valstijos gelbėjimo tarnybų komisaras Davidas Elliottas (Deividas Eliotas). 

Jis įspėjo, kad bet kas, bandysiantis „pasinaudoti bendrapiliečių nelaime, pajus visą įstatymo galią“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių