Austrijos kancleriui S. Kurzui didėja spaudimas atsistatydinti dėl korupcijos skandalo

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastinas Kurcas) penktadienį sulaukė dar daugiau raginimų atsistatydinti, taip pat ir iš savo vyriausybės partnerių, praėjus dviem dienoms po pranešimų apie jo galimą įsipainiojimą į korupcijos skandalą.

Trečiadienį prokurorai atliko kratas keliuose su valdančiąja Liaudies partija (OeVP) susijusiuose biuruose ir pranešė, kad 35 metų kancleris ir dar devyni asmenys atsidūrė jų tyrimo centre dėl įtarimų, esą vyriausybės pinigai buvo panaudoti korupciniam sandoriui, siekiant užtikrinti partijai palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

Opozicija pranešė, kad kitą antradienį organizuos balsavimą dėl nepasitikėjimo S. Kurzu, nors jo sėkmė priklauso nuo jaunesniosios OeVP koalicijos partnerės Žaliųjų partijos, kuri dar neatskleidžia, kaip ketina balsuoti.

Tačiau žaliųjų lyderis vicekancleris Werneris Kogleris (Verneris Kogleris) pareiškė, kad šie „rimti ir baisūs kaltinimai“ kelia abejonių dėl kanclerio gebėjimo veikti ir veiksmingai atlikti savo pareigas“.

„Dabar darosi nepaprastai sunku“ tęsti darbą su S. Kurzu, sakė jis žurnalistams prieš opozicijos partijų susitikimą, siekiant aptarti, kaip jos galėtų užtikrinti „stabilumą“.

Jeigu antradienio balsavimas sulauks reikiamo daugumos parlamentarų palaikymo, tai jau bus antras S. Kurzo – 2017 metais tapusio jauniausiu demokratiškai išrinktu pasaulio lyderiu – nuvertimas.

Ankstesnė jo koalicinė vyriausybė, suformuota su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe), žlugo 2019 metų gegužę dėl „Ibisageitu“ („Ibizagate“) vadinamo korupcijos skandalo. Tačiau po jo vykusiuose naujuose rinkimuose S. Kurzo OeVP vėl užėmė pirmą vietą.

Naujausiame skandale S. Kurzas neigia bet kokius jam keliamus kaltinimus, laiko juos „neturinčiais pagrindo“ ir kol kas atmeta atsistatydinimo galimybę.

Ketvirtadienio vakarą Vienos centre prie OeVP būstinės susirinko tūkstančiai žmonių. Jie reikalavo S. Kurzo atsistatydinimo ir mojavo plakatais su užrašais „Prieš korupciją“ ir „Gėda tau“.

Remiantis prokurorais, 2016–2018 metais „Finansų ministerijos ištekliai buvo panaudoti iš dalies manipuliuotoms nuomonės apklausoms, kurios buvo naudingos tik partiniams politiniams interesams, finansuoti“.

Tuo laikotarpiu S. Kurzas perėmė vadovavimą OeVP, atvedė ją į koaliciją su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe) ir stojo prie vyriausybės vairo.

Prokurorai įtaria, kad neįvardyta žiniasklaidos bendrovė – daugelio manoma, kad tai yra bulvarinis laikraštis „Oesterreich“, – gavo mokėjimus mainais už šių apklausų paskelbimą.

Pirmą kartą nacionaliniu lygmeniu suformuota OeVP ir žaliųjų koalicinė vyriausybė darbą pradėjo 2020 metų sausį, tačiau joje jau ne kartą kilo įtampa dėl ankstesnių korupcijos skandalų, be to, partijos nesutaria tokiais klausimais kaip pabėgėlių politika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių