Baltarusijoje dėl politiškai motyvuotais laikomų kaltinimų teisiamas žymus žurnalistas

  • Teksto dydis:

Baltarusijoje antradienį buvo teisiamas žinomas nepriklausomas žurnalistas, dėl kaltinimų ekstremizmu, kurie daugelio laikomi politiškai motyvuotais.

Iharis Karnejus, kuris dirbo Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) redakcijose ir kitose nepriklausomose žiniasklaidos priemonėse, kaltinamas dalyvavimu ekstremistinės grupės veikloje. Už tai baudžiama laisvės atėmimu iki šešerių metų.

JAV finansuojamas transliuotojas RFE/RL Baltarusijoje buvo pripažintas ekstremistu dariniu – tai įprasta etiketė visiems, kas kritikuoja valdžią kitokias nuomones griežtai slopinančioje šalyje. Darbas šioje radijo stotyje ar jos turinio skleidimas Baltarusijoje yra laikomas kriminaliniu nusikaltimu.

Po to, kai autoritarinis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka, ištikimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, buvo paskelbtas 2020-ųjų rugpjūtį vykusio balsavimo nugalėtoju ir pradėjo šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje žurnalistai ir aktyvistai patiria didelio masto represijas.

Po tų rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais, Baltarusiją apėmė masiniai protestai, kai kuriuose iš jų dalyvaudavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Pranešama, kad daugelio politinių kalinių būklė ir sunkios ligos kelia pavojų gyvybei, o tinkama medicininė priežiūra jiems nesuteikiama.

Atsakydamos į tai, valdžios institucijos ėmėsi žiaurių represijų. Buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti milicijos, o dešimtys nevyriausybinių organizacijų ir nepriklausomos žiniasklaidos priemonių buvo uždarytos.

Pasak Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BŽA), šiuo metu Baltarusijoje kalinami iš viso 34 žurnalistai.

Protestus nušviesdavęs I. Karnejus buvo sulaikytas kelis kartus. Nepaisydamas represijų, jis liko Baltarusijoje.

2023 metų liepą jis vėl buvo sulaikytas, jo bute buvo atlikta krata, milicija paėmė jo telefonus ir kompiuterius, o galiausiai valdžia jį apkaltino dalyvavimu ekstremistinės grupės veikloje.

„I. Karnejaus atvejis parodo ir pavojingumo, ir kaltinimų absurdiškumo laipsnį, kai žurnalistas Baltarusijoje teisiamas už profesinį darbą – objektyvios informacijos skleidimą, – sakė BŽA vadovas Andrejus Bastunecas. – Valdžia įvedė griežtą cenzūrą ir šiandien Baltarusija tapo viena pavojingiausių pasaulio šalių žurnalistams.“

Septynių Vakarų valstybių, įskaitant Vokietiją, Švediją, Lenkiją ir Jungtinę Karalystę, diplomatai pirmadienį nuvyko į Minsko teismą, kuriame vyko pirmasis I. Karnejaus teismo posėdis, ir pareikalavo paleisti žurnalistą bei kitus politinius kalinius.

„Per pastaruosius 46 mėnesius Baltarusijos pareigūnai neteisėtai sulaikė dešimtis tūkstančių žmonių. Pranešama, kad daugelio politinių kalinių būklė ir sunkios ligos kelia pavojų gyvybei, o tinkama medicininė priežiūra jiems nesuteikiama“, – sakoma diplomatų pareiškime.

Žymiausia baltarusių teisių gynimo grupė „Viasna“ teigia, kad Baltarusijoje, kurioje gyvena 9,5 mln. žmonių, šiuo metu yra 1 tūkst. 406 politiniai kaliniai. Tarp jų yra ir Nobelio premijos laureatas, „Viasna“ įkūrėjas Alesis Bialiackis, 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių