Baltarusijoje iškelta baudžiamoji byla buvusių teisėsaugininkų organizacijos BYPOL nariams

Baltarusijos generalinė prokuratūra penktadienį pranešė iškėlusi baudžiamąją bylą keliems į užsienį pasitraukusiems buvusiems jėgos struktūrų darbuotojams, susijusiems su iniciatyva BYPOL – jie kaltinami „socialinės nesantaikos“ kurstymu.

„Generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą asmenims, išvykusiems už šalies ribų ir prisistatantiems kaip iniciatyvos BYPOL atstovai – Alehui Talerčykui ir Ihariui Labanui, taip pat kitiems asmenims“, – sakoma institucijos pranešime.

Generalinės prokuratūros duomenimis, šie asmenys per vieną vaizdo konferenciją, „siekdami savo teiginiais kurstyti susipriešinimą visuomenėje, kurstė klausytojų neapykantą ir nesantaiką socialinės priklausomybės pagrindu“.

Byla buvo perduota tirti Baltarusijos tyrimų komitetui.

„Generalinė prokuratūra ir toliau teiks griežtus teisinius vertinimus viešiems pasisakymams, destabilizuojantiems viešąją tvarką ir keliantiems grėsmę nacionaliniam saugumui“, – nurodoma pranešime.

Baltarusiją jau kelis mėnesius krečia masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus.

Jo oponentai sako, kad rinkimai buvo suklastoti ir tikroji jų nugalėtoja yra politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja, kandidatavusi vietoj savo įkalinto vyro.

Baltarusijos saugumo pajėgos ėmėsi griežtų represijų prieš protestuotojus, sulaikė demonstrantų ir privertė opozicijos lyderius palikti šalį.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių išlaisvinimo ir naujų rinkimų. Jėgos struktūroms nuožmiai slopinant protesto akcijas, jos iš gatvių persikėlė į kiemus ir vyksta įvairiuose Minsko rajonuose.

Iš teisėsaugos ir kitų jėgos struktūrų pasitraukę opozicijos šalininkai įkūrė iniciatyvą BYPOL, siekiančią atskleisti Baltarusijoje vykstančius žmogaus teisių pažeidimus ir teisėsaugos piktnaudžiavimo atvejus.


Šiame straipsnyje: BaltarusijaBypolbylanariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių