Baltarusijoje kovą dėl politinių priežasčių sulaikyta daugiau kaip tūkstantis žmonių

Baltarusijoje per praėjusį mėnesį iš viso sulaikyta daugiau nei 1 100 antivyriausybinių protestų dalyvių, sekmadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

„Praėjusį mėnesį užfiksuoti 1 139 areštai dėl politinių priežasčių, iš jų 841 – Minske. Regionuose žmonės dažniausiai buvo sulaikomi Bresto srityje: ten nustatyti mažiausiai 76 areštai“, – nurodoma organizacijos pranešime.

Aktyvistai skaičiavimu, vien kovo 25 dieną minėtą Laisvės dieną Minske buvo sulaikyti 175 žmonės, o regionuose – per 75.

„Kovo 27 dieną buvo sulaikyta dar apie 250 žmonių. Taip pat žinoma apie 36 žurnalistų sulaikymą“, – nurodė „Viasna“.

Centro duomenimis, kovą teismai išnagrinėjo daugiau kaip 490 administracinių bylų, iškeltų aktyvistams ir demonstrantams. Tose bylose skirta 395 administracinių areštų 3–30 parų, taip pat 82 baudos.

„Dažniausiai teismai skyrė 15 parų areštus: tokių atvejų yra 270. Taip pat praktikoje taikomos naujojo Administracinių nusižengimų kodekso normos ir už grotų 30 parų pasiųsti mažiausiai 32 žmonės“, – rašoma žmogaus teisių gynėjų pranešime.

Dešimtims žmonių skirtos 280–1900 eurų baudos.

Baltarusijoje teberengiami protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas jau tris dešimtmečius šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka, rezultatus.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo. Pastaruoju metu protesto akcijos yra vietinio pobūdžio.

Kovo 1 dieną Baltarusijoje įsigaliojo naujasis administracinių nusižengimų kodeksas, numatantis griežtesnes bausmes taikių protestų, rengiamų be valdžios leidimo, dalyviams. Maksimali bauda už tokį nusižengimą yra apie 1 900 eurų, o maksimali administracinio arešto trukmė – 30 parų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tak

tak portretas
batka i derzys von vseh razgildiaev nehocet rabotat vo blagu rodyny vygoniai na zapad tam bidonskije nigriata ih prijutiat tak i zdelai zacem oni na izdivenste naroda i lisniaja zabota eto budet samyji umnyji sag v tvojei politike kotoraja poka bes promohov tak i dalse.s Bogom.

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis Lukašenka, teisingai tvarkosi su jankių subinlaižiais ir teroristais.

Arijas

Arijas portretas
Dar tukstantis kremliniu perbego i Lietuva ir dedasi kovotojais... Grusti visus lauk na rodinu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių