Baltarusijoje po interneto pranešimų apie šaudynes Minske sulaikyti dešimtys žmonių

Baltarusija sulaikė dešimtis žmonių už komentarus internete apie šaudymo incidentą, per kurį žuvo IT darbuotojas ir teisėsaugos pareigūnas, penktadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Šaudynių aplinkybės lieka neaiškios, tačiau incidentas sukėlė klausimų Baltarusijoje, kur valdžia griežtai susidoroja su kitaminčiais po pernai kilusių beprecedenčių protestų prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą, išprovokuotų rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais.

Valdžios institucijos visomis įmanomomis priemonėmis bando užgniaužti diskusijas apie šaudynes, o „Viasna“ nurodė, kad per pastarąsias dvi dienas buvo sulaikyti 84 žmonės.

„Dauguma sulaikymų susiję su komentarais po socialinės žiniasklaidos įrašais“ apie žuvusius asmenis, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė „Viasna“.

Pranešime priduriama, kad sulaikytiesiems gali būti iškeltos bylos dėl „pareigūno įžeidimo“ ir „socialinės nesantaikos kurstymo“.

Antradienį Baltarusijos Valstybės saugumo komitetas (KDB) pranešė, kad nuo „atsakomosios ugnies“ žuvo vyras, nušovęs vieną šios tarnybos pareigūnų.

KDB neatskleidė to vyro tapatybės, tik pavadino jį „labai pavojingu nusikaltėliu“.

Valstybinė televiziją parodė, kaip per incidentą civilius drabužius vilkintys pareigūnai įsiveržia į butą, o viduje esantis vyras pradeda šaudyti į juos iš šautuvo.

Lieka neaišku, kaip buvo gautas vaizdo įrašas iš buto.

Baltarusijos tyrimų komitetas, nagrinėjantis sunkius nusikaltimus, vėliau nustatė, jog tas asmuo yra 31 metų sostinės Minsko gyventojas Andrejus Zelceris.

Komiteto atstovai pridūrė, kad įvykio vietoje buvo sulaikyta ir jo 40 metų žmona.

Į Lietuvą pasitraukusios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos vyresnysis patarėjas pranešė, kad A. Zelceris dirba vienoje didžiausių Baltarusijos IT bendrovių „EPAM Systems“.

Trečiadienį Baltarusija užblokavo populiaraus dienraščio „Kamsamolskaja pravda“ interneto svetainę, joje pasirodžius interviu su A. Zelcerio buvusiu klasės draugu.

Kalbėdamas penktadienį, KDB pareigūno laidotuvių dieną, A. Lukašenka pareiškė: „Neatleisime šio jaunuolio mirties.“

Vis dėlto jis pažadėjo, kad nebus imtasi didelio masto „valymų“.

„Mes ne tokie kvaili, kad dabartinėmis sąlygomis eitume frontu. Nes jeigu eisime frontu – o mes ir tai mokame – gali nukentėti nekalti žmonės. Kai eini frontu, gali pakliūti žmonių, visiškai nesusijusių su šiais reikalais“, – prezidentūra citavo A. Lukašenkos pasisakymą per pasitarimą su administracijos pareigūnais.

„Todėl noriu dar kartą patikslinti savo poziciją: mes taškiniu būdu, padedant specialiosioms tarnyboms ir kitiems VRM padaliniams bei kitiems, apdorosime įvairius žmones, organizacijas, variantus. Mums pakaks proto, kad taškiniu būdu išsiaiškintume su kiekvienu niekšu“, – kalbėjo jis.

Anot jo, šaudynės Minske buvo iš anksto surežisuotos, o incidento vaizdas buvo „transliuojamas į Lenkiją ir JAV“.

A. Lukašenka pridūrė, kad šaudęs asmuo buvo „ne šiaip aktyvus protestų judėjimo dalyvis, kaip mes švelniai sakome, o tikras maišto dalyvis“.

Minskas siekia nuslopinti likusius pasipriešinimo židinius, taikydamasis į valstybės vadovo oponentus, teisių gynėjus, nevyriausybines organizacijas ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Penktadienį Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą likviduoti Baltarusijos Helsinkio komitetą – paskutinę oficialią žmogaus teisių organizaciją šalyje.

Vakarų šalys A. Lukašenkai ir jo bendražygiams paskelbė virtinę sankcijų, tačiau atrodo, kad jų poveikis yra ribotas, nes Baltarusiją remia sąjungininkė ir finansuotoja Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Man patinka, kaip Lukašenka tvarkosi savo šaly ir nekreipia dėmesio į Geiropos lojimus. Va čia tai tikras lyderis ir valstybės vadovas. Jam visokie broileriai tikrai nevadovauja.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
lukašenka niekur neis frontu , nes turi tik ribotą skaičių nusikaltėlių , kuriuos ganėtinai lengva pašalinti ir palikti lukašenką vieną prieš tautą kurią žudo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių