Baltarusijos opozicionierius V. Capkala žada 11 mln. eurų tiems, kas sulaikys A. Lukašenką

  • Teksto dydis:

Nuo Vilniaus rotušės iki Briuselio oro uosto – reikalavimai paleisti Ramaną Pratasevičių ir Sofia Sapega. Bet į Vakarų reikalavimus nei Minskas, nei Maskva nereaguoja, praneša LNK.

„Padėtis išlieka ganėtinai kelianti nerimą – mūsų bendras Europos žemynas išgyvena precedento neturinčią pasitikėjimo krizę. Dar kartą Europoje brėžiamos skiriančios linijos, kurios veda gilyn į Rytus – kaip apkasai karo fronte“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Net Rusijos žiniasklaida pasipiktinusi, kad pasiplaukiojimą Juodojoje jūroje ir dar 500 mln. dolerių iš Kremliaus gavęs Aliaksandras Lukašenka pasiekė, ką norėjo. O Rusija, kurios piliečiai ir mokės už bloko sankcijų padarinius, net nesugebėjo užtikrinti, kad šalies pilietė S. Sapega kuo greičiau atsidurtų Rusijoje.

S. Sapega sulaikyta Minske priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lėktuvą, kuriuo skrido ir jos draugas R. Pratasevičius, nors ieškomų žmonių sąraše jos pavardės nebuvo. Tik vėliau saugumas išgavo merginos prisipažinimą, kad ji neva redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

BBC skelbė, kad režimas ją kaltina neva neapykantos kurstymu, viešosios tvarkos pažeidimu ir masinių neramumų organizavimu. Už šiuos tariamus nusikaltimus S. Sapegai gresia nuo trijų iki penkiolikos metų nelaisvės. Baltarusijos teismas atmetė skundą dėl merginos sulaikymo.

Greičiausiai teismas bus surengtas Baltarusijoje, o sprendimą dėl malonės suteikimo S. Sapegai ar jos perdavimo atlikti bausmę Rusijoje gali priimti tik diktatorius A. Lukašenka, nes suimtoji yra Rusijos pilietė, bet turi leidimą gyventi ir Baltarusijoje, sako Kremlius.

Sviatlana Cichanouskaja ragina smarkiau spausti sankcijomis Minską. O iš Baltarusijos pabėgęs buvęs kandidatas prezidento rinkimuose Valeras Capkala paskelbė 11 mln. eurų atlygį  už neteisėto prezidento A. Lukašenkos sulaikymą.

„Pradėjome naują pilietinę iniciatyvą – jos esmė surinkti pakankamai lėšų ir perduoti jas kaip apdovanojimą tiems jėgos struktūrų ar pilietinės visuomenės atstovams, kurie sulaikys ir areštuos nusikaltėlį numeris vienas“, – teigė opozicionierius V. Capkala.

Pinigai iš renkamo fondo bus pervesti tik, kai A. Lukašenka bus sulaikytas, sakė jis. Savo ruoštu A. Lukašenka izoliuoja Baltarusijos piliečius nuo pasaulio. Šalies žurnalistai informuoja, kad režimas išvykti iš Baltarusijos leis tik tiems gyventojams, kurie turi nuolatinį leidimą gyventi kitoje šalyje. Jei toks leidimas – laikinas Minskas baltarusių iš šalies neišleis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisėjas sąžinės...

Teisėjas sąžinės... portretas
Šitą capkalą sušaudyti už žmogžudystės organizavimą........

Edcka

Edcka portretas
Jei būtų už ką tai ir sulaikytų ir be tų milijonų. Beje, kažin kokiu būdu jis gavo tuos milijonus? Tik tegu neseka pasakų, kad sunkiai dirbo ir uždirbo. Ar tik ne iš Baltarusijos biudžeto tuos milijonus nušvilpė ir pabėgo, kad batka už vagystes nepasodintų.

Kam Putinui

Kam Putinui portretas
Tie 11 milijonų?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių