Baltarusijos valdžia nusitaikė į nepriklausomą naujienų agentūrą

Baltarusijos milicija trečiadienį atliko kratas vienos naujienų agentūros žurnalistų namuose, valdžiai tęsiant susidorojimą su nepriklausoma žiniasklaida.

Buvusioje sovietinėje Baltarusijoje nuo pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, išprovokavusių istorines demonstracijas prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį Aliaksandro Lukašenkos valdymą, tęsiasi politiniai neramumai.

Po beprecedenčių protestų valdžia siekia išnaikinti bet kokius likusius kitokios nuomonės židinius ir imasi griežtų priemonių prieš opoziciją, teisių gynimo grupes bei valstybės nekontroliuojamą žiniasklaidą.

Trečiadienį buvo atlikta krata naujienų agentūros „BelaPan“ vyriausiosios redaktorės Irynos Leušynos namuose, o vėliau ji buvo nuvežta į agentūros redakciją, kur taip pat surengta krata, pranešė „BelaPan“ priklausanti svetainė Naviny.by.

„BelaPan“ redaktorės pavaduotojas Aliaksandras Zaicavas sakė, kad jo namuose taip pat atlikta krata, konfiskuoti jo telefonas, kompiuteris ir kitos įrangos.

Pasak A. Zaicavo, krata surengta atliekant tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimų.

Vėliau trečiadienį portalas Naviny.by pranešė, kad į areštinę Minske buvo nugabenti „BelaPan“ buhalterė Kaciaryna Bojeva, taip pat šios agentūros buvęs direktorius Dzmitras Navažylavas.

„BelPan“ citavo I. Leušynos dukterį, kad vyriausioji redaktorė buvo sulaikyta trims paroms.

„Apklausus Tyrimų komitete Iryną Leušyną išveš į areštinę Akrescinoje. Pas ją įleido advokatą“, – sakoma agentūros kanalu socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbtoje žinutėje.

„BelPan“ žurnalistus, pas kuriuos ryte taip pat vyko kratos, apklausė ir paleido“, – sakoma pranešime.

Tuo metu Baltarusijos žurnalistų asociacija (BAŽ) paragino „nedelsiant“ paleisti visus „BelaPan“ darbuotojus.

„Galite uždaryti nepriklausomą žiniasklaidą, sulaikyti jos darbuotojus ir išgąsdinti žmones. Tačiau niekas negali sustabdyti minčių ir idėjų“, – nurodoma BAŽ pareiškime.

Naviny.by vėliau pranešė, kad „BelaPan“ interneto svetainė nebeveikia. Naujienų agentūros AFP žurnalistams Maskvoje ir Paryžiuje iki 12 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku nepavyko pasiekti šios svetainės.

„BelaPan“ atvirai nepalaiko opozicijos, bet skelbia kritiškos medžiagos, nebūdingos daugumai kitų Baltarusijos žiniasklaidos priemonių. Kratų šios naujienų agentūros biuruose būta ir anksčiau.

Sausį leidinio būstinėje buvo atlikta krata, o vienas buvęs darbuotojas buvo sulaikytas ir apkaltintas išdavyste.

Reportažus apie protestus prieš A. Lukašenką rengę žurnalistai pastaraisiais mėnesiais patiria vis didesnį spaudimą; keli iš jų buvo nuteisti ilgus metus kalėti.

Liepos mėnesį Baltarusijoje buvo surengtos kratos kelių regioninių žiniasklaidos organizacijų darbuotojų namuose, blokuota seniausia šalies naujienų organizacija „Naša Niva“.

Populiari naujienų svetainė Tut.by buvo blokuota gegužę. Keli svetainės darbuotojai areštuoti dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius.

A. Lukašenkos režimas gegužę sulaukė tarptautinio pasmerkimo, priverstinai nutupdęs Minske iš Atėnų į Vilnių skridusį keleivinį lėktuvą ir sulaikęs jame buvusį baltarusių opozicijos laikraštininką Ramaną Pratasevičių. Praėjusį mėnesį Minskas sukėlė naują skandalą, apkaltintas mėginimais priverstinai grąžinti namo iš Tokijo olimpinių žaidynių bėgikę Krysciną Cimanouskają.

Vakarų šalys dėl kitaminčių persekiojimo paskelbė A. Lukašenkai ir jo režimui virtinę sankcijų, tačiau atrodo, kad jų poveikis yra ribotas, kol jį remia svarbi sąjungininkė ir kreditorė Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
taspa t vyksta ir su musu LL leidiniu kurio garso irasus uzblokavo /bergkubilynas/ s u visa saika besmegeniu va salu gedos nebeliko tik ciniska diktatura vedanti i niekur=======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių