Baltieji rūmai: nėra jokių požymių, kad Rusija rengtųsi panaudoti branduolinius ginklus

  • Teksto dydis:

JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) įspėjus apie pasauliui iškilusią branduolinio „Armagedono“ grėsmę, Baltieji rūmai penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nemato jokių ženklų, kad Rusija rengtųsi artimiausioje ateityje panaudoti branduolinius ginklus.

„Kol kas nematėme jokio pagrindo keisti savo pačių strateginę branduolinę poziciją. Nematome ir požymių, kad Rusija rengtųsi netrukus panaudoti branduolinius ginklus“, – pareiškė žurnalistams Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer).

Paklausta, ar nerimą sukėlęs J. Bideno įspėjimas, kurį jis išsakė ketvirtadienio vakarą kritikuodamas Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, buvo susijęs su naujais žvalgybos duomenimis, ji atsakė „ne“.

„Prezidentas kalbėjo apie susirūpinimą dėl V. Putino grasinimų panaudoti branduolinius ginklus“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė.

Paklausta apie J. Bideno teiginį, kad Jungtinės Valstijos mėgina surasti V. Putino „nuovažą“ kare Ukrainoje, kad būtų galima deeskaluoti padėtį, kol Rusijos prezidentas dar nesigriebė masinio naikinimo ginklų, K. Jean-Pierre atsakė, kad JAV pozicija nepasikeitė.

„Už šį karą atsakinga vienintelė šalis, – pareiškė ji. – Ir tai Rusija. Jie pradėjo šį konfliktą ir V. Putinas turi galimybę šiandien jį sustabdyti.“

J. Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad pasauliui pirmą kartą po Šaltojo karo iškilo branduolinio „Armagedono“ grėsmė ir kad jis stengiasi surasti Rusijos prezidento V. Putino „nuovažą“ kare Ukrainoje.

„Su Armagedono perspektyva nebuvome susidūrę nuo [Johno F.} Kennedy (Džono F. Kenedžio) ir Kubos raketų krizės“ 1962-aisiais, sakė J. Bidenas per Demokratų partijos lėšų rinkimo renginį Niujorke, laikraščių magnato Ruperto Murdocho (Ruperto Merdoko) sūnaus Jameso Murdocho (Džeimso Merdoko) namuose.

V. Putinas „nejuokauja“, kai grasina panaudoti branduolinius ginklus per invaziją Ukrainoje, sakė J. Bidenas.

Turėdamas galvoje branduolinę priešpriešą, kurią sukėlė tuometinės Sovietų Sąjungos raketų dislokavimas Kuboje, iš kur jos galėjo lengvai pasiekti Jungtines Valstijas, J. Bidenas sakė, kad „pirmą kartą nuo Kubos raketų krizės mums iškilo tiesioginė branduolinių ginklų panaudojimo grėsmė, jei iš tikrųjų viskas ir toliau klostysis taip, kaip klostosi“.

V. Putinas yra paskelbęs menkai užmaskuotų grasinimų panaudoti branduolinį ginklą, jei jam atrodys, kad nebeturi kitų galimybių siekdamas užimti dideles smarkiai besipriešinančios Ukrainos teritorijos dalis.

Ekspertai sako, kad tai tikriausiai būtų palyginti nedideli, taktiniai smūgiai. Tačiau J. Bidenas įspėjo, kad taktinis smūgis nedidelėje teritorijoje galėtų išprovokuoti platesnio masto įvykius.


Šiame straipsnyje: Baltieji rūmaiRusijabranduoliniai ginklaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių