Baltijos šalims baudžiant visus rusus, Vokietijos kancleris prieštarauja: tai – V. Putino karas

  • Teksto dydis:

Rusijos kariai toliau leidžia įvairių rūšių raketas. Ukraina tikisi kuo greičiau įsigyti NATO standartus atitinkančių kovinių lėktuvų, praneša LNK.

Atakuoja civilių namus

Rusų kariavimo Ukrainoje stilių gerai iliustruoja „Grad“ sistema, kuri leidžia serijas nevaldomų raketų per Dnieprą. „Grad“ sistema šaudo tiesiai iš miesto, tarp gyvenamų namų. Rusijos kariams nesvarbu, kad atsakomąją ugnį ukrainiečiai taip pat privalės nukreipti į civilių pilną miestą. Būtent per tokius apšaudymus iš didelio nuotolio Rusijos kariai pataikė į kelis gyvenamus namus Marhaneco mieste. Negalutiniais duomenimis, žuvo trylika civilių.

„Išvaduotojai“ iš Rusijos taip stengiasi, kad mes jų nekęstume. Tokio „išsivadavimo“ nelinkėtume net priešui“, – sakė viena vietos gyventoja.

„Supraskite, sprogimo banga išmušė stiklus ir jie lėkė visur. Jie gali susmigti, kur tik nori. Juk tai baisi jėga“, – aiškino kitas.

„Išversti langų rėmai ir durys, kraujo begalė. Du žmonės išėjo gyvi, bet atrodė, kad lyg kas iš kibiro būtų apipylęs krauju“, – pasakojo dar vienas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Į vietos ligoninę buvo išvežti apie dešimt taikių pramoninio miesto gyventojų. Du iš jų neišgyveno.

„Žiūriu per televizorių ir tiesiog negaliu. Mūsų namas visiškai sudaužytas, tai kažkoks siaubas“, – ašarojo per apšaudymą sužeista Liudmila.

Galingi sprogimai taip suniokojo gyvenamus namus, kad juos greičiausiai teks nugriauti. Taip pat neaišku, ką daryti su mokykla, kurioje neliko nei vieno sveiko lango.

„Negalėjome išeiti iš laiptinės, kariškiai mums išmušė duris. Tada man uždėjo turniketą, nes namie koją buvau persirišusi rankšluosčiu, kadangi visur buvo kraujo“, – pasakojo Liudmila.

Mūsų namas visiškai sudaužytas, tai kažkoks siaubas.

Marhaneco miesto medikai pasirūpino sužeistaisiais, dalį jų jau pervežė į centrines, daugiau specialios įrangos turinčias ligonines.

„Tai daugybinės traumos nuo minų sprogimų. Sužalojimai nuo skeveldrų, lūžiai“, – sakė miesto medikas.

Nesiūlo bausti visų rusų

Būtent dėl tokio terorizmo Latvijos parlamentas jau pripažino Rusiją šalimi terorizmo rėmėja. Estija uždraudė atvykti į šalį rusams, turintiems Šengeno vizas. Bet Vokietijos kancleris, socialdemokratas Olafas Scholzas nemano, kad dėl karo reikia kaltinti visus rusus.

„Tai yra Vladimiro Putino karas. Ir todėl man sunku pritarti tokiai idėjai“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra kiek kitokios nuomonės.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos, mūsų žvalgyba ir teisėsaugos institucijos nepaliks be atsako Rusijos apšaudymo Dniepropetrovsko srityje. Dėl okupantų puolimo Marhaneco mieste žuvo trylika žmonių, daugiau kaip dešimt sužeistų, penkių – būklė kritinė. Rusijos kariai smogė „Grad“. Ši eilinė Rusijos teroro apraiška, kaip ir išpuoliai Charkive ir Mykolajive dar kartą įrodo, jog būtina didinti karinę pagalbą Ukrainai. Kuo galingesni bus mūsų ginklai ir kuo didesnis jų panaudojimo atstumas, tuo greičiau baigsis šis žiaurus karas“, – sakė V. Zelenskis.

Ketvirtadienį Kopenhagoje surengtoje donorų konferencijoje Vakarų šalys kaip tik tarėsi, kaip finansuoti Ukrainos gynybą ir mokyti jos kariškius.

„Pirmame etape mums reikia naikintuvų, vėliau – išminavimo“, – sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Ukraina tikisi kuo greičiau įsigyti NATO standartus atitinkančių kovinių lėktuvų, kad galėtų pradėti veiksmingas puolimo operacijas. Nes tik tokie orlaiviai galėtų panaikinti didelį Rusijos artilerijos kiekybinį pranašumą. Donecko srityje, kur Rusijos puolimas smarkiai sulėtėjo, Rusijos kariai naudoja pačias galingiausias salvines sistemas, kurios šaudo viską deginančiais šimtą kilogramų sveriančiais termobariniais užtaisais.

Tuo metu V. Putino generolai tebetyli dėl incidento Krymo karo aviacijos bazėje, kuri yra už poros šimtų kilometrų nuo ukrainiečių pozicijų. Naujausios palydovinės nuotraukos rodo, kad, priešingai ministerijos pareiškimams, neva rusų lėktuvai nenukentėjo, ukrainiečių duomenys apie mažiausiai aštuonis sunaikintus įvairius rusų naikintuvus labiau atitinka tiesą.

Beje, pagal pranešimus iš Baltarusijos, naktį sproginėjo už 30 kilometrų nuo Ukrainos esanti kita rusų naudojama karo aviacijos bazė. Baltarusijos gynybos ministerija praneša, kad ten užsidegė karinės technikos variklis.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojevokietijavizos rusamsturistinės vizosLNK turinysOlafas Scholzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių