Pereiti į pagrindinį turinį

Bavovnyatko, memai, mitai ir kiti užnugario kovotojai

2022-09-17 15:00

Jis atrodo visai nekaltai. Baltas, mažo ožiuko kailiuku, mielu snukeliu, milžiniškomis mėlynomis akimis. Tačiau giliai širdyje yra tikras piromanas. Naktį atsėlina į okupantų bazes, amunicijos sandėlius, aerodromus, naftos perdirbimo gamyklas – ten, kur pilna degių daiktų, ir pradeda žaisti su ugnimi. Susipažinkite: tai Bavovnyatko.

Kolektyvinė autorystė

Ši simpatiška ukrainiečių menininkės Svitlanos Olsevskos sukurta būtybė – naujasis Ukrainos fronto karys. Skaitmeninio fronto, kuriame kaunasi memai, radęsi sukryžminus senuosius ukrainiečių tautos mitus, vyšyvankos motyvus, vėliavos spalvas ir naują karo patirtį, kuriame esama mistinių senolių, iš balkono mestu konservuotų agurkų trilitriniu numušančių priešo dronus, tankus vagiančių romų ir visiškai realių Heničesko gyventojų, siūlančių rusų kariams į kišenes prisiberti saulėgrąžų – kad motinos lengviau kapą surastų.

Šio fronto naujienas ir analitiką atstoja anekdotai ir kalambūrai, paremti rusų ir ukrainiečių kalbų ypatumais, eufemizmai, su grėsmingu priešu leidžiamasi į pašiepiančią žodžių dvikovą, trolinimą. Vietoj dokumentinių nuotraukų – šaržai, karikatūros, koliažai, mobiliosios aplikacijos.

Mitas: paslaptingasis ukrainiečių ginklas Bavovnyatko – kur jis pasirodo, kyla sprogimai ir gaisrai. / Twitterios nuotr.

Visa tai – kaip ir pats Bavovnyatko – nuo 2022-ųjų vasario 24-osios radęsis naujas ukrainiečių tautosakos žanras.

Šis karo humoras toli gražu ne toks nekaltas ir švelnus kaip Bavovnyatko kailiukas. Jame gausu ir lengvabūdiškų juokelių, ir šiurpių, ir atviro pasityčiojimo iš priešo. Net prakeiksmų, kai ima ir išsipildo pačioje karo pradžioje pasieniečio iš Gyvačių salos paleistas linkėjimas Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanui "Maskva".

Rusijos kariuomenės žiaurumas, okupuotų teritorijų gyventojų kankinimas ir žudymas, siaubingas išpuolis prieš karo belaisvius Olenivkoje, tyčia platinami nufilmuoti ukrainiečių kario kastracijos ir palaikų išniekinimo vaizdai, prievartavimai, – tai, kas galiausiai nuguls į storus karo nusikaltimų bylų tomus, pagal agresoriaus sumanymą turi skleisti baimę ir palaužti ukrainiečių valią priešintis.

Tačiau Ukrainos visuomenė, net juodžiausiomis šio jau septintą mėnesį trunkančio karo akimirkomis atsisakanti pasiduoti, net sunkiausiu metu nesutikusi keisti okupuotų žemių į ramų gyvenimą, atsisako jai primetamų žaidimo taisyklių. Užuot skausmą skandinusi į nelaisvę paimtų priešo karių linčo teismuose, ji panieką išreiškia smogdama į agresoriaus sielai silpniausią vietą: kaunasi fronte, tarsi būtų nemirtingi, o savo narsai suteikia žodinį ar vizualų pavidalą.

Superherojus V.Zalužnas

Karo pradžioje daugybė memų sukosi apie Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. Šalies kariuomenei pradėjus netikėtą kontrapuolimo operaciją, išlaisvinus didžiąją dalį okupuotos teritorijos, folkloro kūrėjai atrado generolą Valerijų Zalužną. Jo strateginius gebėjimus ir geležinę valią apdainuoja juokeliai, kuriuose jis – it koks supermenas iš Holivudo fimų. "Kiek atsispaudimų padaro Zalužnas? – Visus!" "Kai Zalužnas pjauna svogūną, verkia svogūnas." "Kai Zalužnas įeina į kambarį, jis neįjungia šviesos – jis išjungia tamsą." "Netiesa, kad Zalužnas saugosi neperšaunama liemene. Tai neperšaunama liemenė slepiasi už Zalužno."

Gretinant naujus ukrainiečių karinio folkloro kūrinius ir įvykius tikrajame fronte, kartais gali pasirodyti, kad juodojo humoro intensyvumas tiesiogiai priklauso nuo situacijos mūšio lauke. Tačiau užtenka vienos ryškios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacijos ar keistos priešų nesėkmės, ir kolektyvinis kūrybiškumas prasiveržia nauja jėga, virtualiuose apkasuose apsigyvena nauji veikėjai, pasakojami nauji mitai, skelbiamos naujos karo veiksmų analizės.

Spąstai: Ukrainos kelių tarnybos nuotraukoje – agresoriaus kariuomenei skirti necenzūriniai kelio ženklai. / Wikipedios nuotr.

Pvz., tokios kaip kad viename naujesnių lingvistinėmis vingrybėmis paremtu juokeliu apie atkovotus strategiškai svarbius miestus Charkivo srityje. Vietovardis Balaklija skamba panašiai kaip "bakalija" – ukrainietiškas žodžio "bakalėja" variantas, o bendriniu daiktavardžiu paverstas strategiškai labai svarbus Iziumas tampa razina. Nežinomo memo autoriai paprastai paaiškina kontrpuolimo esmę: generolo V.Zalužno žmona paprašiusi vyro iš bakalėjos atnešti razinų. Geram virėjui V.Zalužnui dar prireikė geros ugnies ir tinkamo katilo (antroji žodžio reikšmė – manevras apsupant priešo kariuomenę).

Narsos ambasadorius

Pirmaisiais karo mėnesiais po Rusijos invazijos Ukrainos kariuomenė daugiausia dėmesio skyrė gynybai. Rengiantis kontrpuolimui buvo vykdomi išpuoliai prieš Rusijos okupacinės kariuomenės logistiką. Rusijos armijos sandėliuose ir kariniuose objektuose, esančiuose fronto užnugaryje, okupuotame Kryme, Rusijos ir Baltarusijos teritorijose, ėmė aidėti niokojantys sprogimai. Smūgių prieš aviacijos bazę Kryme autorystė tapo žinoma tik visai neseniai, apie tai oficialiai paskelbus generolui V.Zalužnui. Tačiau iki tol – daugumos ir dabar – kilmė buvo ir yra neaiški. Oficialūs Rusijos pareigūnai iki šiol nėra pripažinę, kad tapo ukrainiečių atakų aukomis: sprogimai aiškinti neva priešgaisrinės saugos taisyklių nesilaikymu, neatsargiu rūkymu.

Neaiškiems incidentams greitai prilipo civilių Rusijos gyventojų apibūdinimas – "chlopok", turintis dvi reikšmes: "pykštelėjimas / pliaukštelėjimas" ir "medvilnė". Ši dviprasmybė pakišo koją keliems troliams, bandžiusiems veltis į viešas ukrainiečių diskusijas. Ukrainiečių kalbos nemokantys apsimetėliai naudojosi automatinėmis vertimo programomis, tačiau, nesupratę programos klaidos, vietoj žodžio "sprogimai" vartodavo ukrainietiškąjį žodį "bovovna" – medvilnė.

Ukrainiečių interneto bendruomenė į šį kalbinį nesusipratimą reagavo galybe memų, o eilinį sprogimą medvilnės pasirodymu ėmė vadinti ne tik internautai, žiniasklaida, bet ir valdžios pareigūnai.

S.Olsevska šiam reiškiniui tesuteikė fizinį pavidalą: radosi ugnį skleidžiantis Bavovnyatko, kurį – it kokį ambasadorių specialiems pavedimams – plačiajai tarptautinei bendruomenei tviteryje iškilmingai pristatė net ir Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Sukurtas šiuolaikinėmis priemonėmis, gyvenantis šiuolaikinį virtualų gyvenimą Bavovnyatko galingas net savo vardu. Mažybinės formos žodis pabrėžia šio tautos simbolio įvaizdžio ir galios kontrastą. Jei toks mažas ir malonus žvėrelis sėja armijos atsargas ir techniką naikinančią ugnį, kokia tuomet 40 mln. skaičiuojančios tautos jėga? Turbūt tokia pat, kokią XIX a. viduryje Pavlo Chubynsky apdainavo savo eilėse, tapusiose tautos himnu. "Išnyks mūsų priešeliai kaip rasa saulėje", – tikino dainius. Sunku šioje mažybinėje žodžio "priešas" formoje neįžvelgti drąsos ir orumo kaunantis su nekviestais svečiais.

Jei ne NATO, tai bent NAFO

Tikrų ar išgalvotų įvykių vizualizavimas tapo tikru nacionaliniu sportu, kuriuo užsiima tiek profesionalai, tiek mėgėjai. Ukrainos startuolis "Reface" net sukūrė nemokamą "Android" programėlę "Memomet", leidžiančią net ir nepatyrusiems vartotojams kurti Ukrainą remiančius memus ir siūlo naudoti paruoštukus: tai Ukrainos ir Rusijos politikų portretai, rusų tanką tempiantis traktorius, nuskendusios "Maskvos" motyvai, legendinis stalas, kuriuo savo panieką Vakarų emisarams demonstravo Vladimiras Putinas.

Aljansas: informacinio karo lauke narsiai kaunasi NAFO sąjungininkai ir bendruomenės „generalinis sekretorius“ šiba inu veislės šuo. / Wikipedios nuotr.

Šie tikri ir išgalvoti pasipriešinimo simboliai papuošia pašto ženklus, kuriuos net karo sąlygomis leidžia Ukrainos paštas. Kai dar invazijos pradžioje paaiškėjo, kad Rusijos pajėgos aprūpintos keliasdešimties metų senumo žemėlapiais, todėl turi orientuotis pagal kelio ženklus, valstybinė kelių agentūra "Ukrautodor" paragino išmontuoti vietovardžių nuorodas, kurios kai kur paskubomis pakeistos iškabomis su aiškia žinute priešo kariuomenei judėti necenzūrine kryptimi. Birželio pradžioje vienas iš šių ženklų buvo parduotas aukcione už 20 tūkst. eurų – pinigai skirti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Oficialiems pareigūnams palaikyti dėmesį padeda ir galinga Šiaurės Atlanto Bičiulių organizacija, kurios angliško pavadinimo trumpinys – NAFO, aliuzija į tikrąjį Vakarų gynybos aljansą NATO. Invazijos pradžioje Ukrainos visuomenei narystė NATO regėjosi gelbėjimo ratu. Aljansui nepažadėjus skubotos narystės, kurį laiką net Ukrainos pareigūnų žodžiuose būta sunkiai nuslepiamo nusivylimo. Šiandien apmaudą pakeitė sąjungininkų parama ginklais, o narystę – tviterio vartotojo(s) @Kama_Kamilia suburta NAFO draugija.

Pasak Vikipedijos, 80 tūkst. narių vienijanti NAFO bendruomenė kasdien atkreipia dėmesį į įvykius fronte, nuotraukas puošdami senu virtualiosios realybės veikėju – japonų šiba inu veislės šuniu, aktyviai komentuoja Rusijos pareigūnų ir propagandininkų įrašus tviteryje, renka lėšas Ukrainos kariuomenei.

Daugiau naujienų