Britas apkaltintas terorizmui: galimai priklausė „Islamo valstybės“ judėjimui

Jungtinės Karalystės piliečiui, kaltinamam naryste „bitlais“ pramintų pagrobėjų ir žudikų būriui, siejamam su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), buvo pareikšti kaltinimai dėl terorizmo, jam sugrįžus į Britaniją, pranešė policija.

„38 metų vyrui buvo iškelti kaltinimai dėl įvairių terorizmo nusikaltimų, Londono policijos Kovos su terorizmu štabui atlikus tyrimą“, – nurodoma pareiškime, priduriant, kad Aine'as Davisas (Einas Deivisas) sulaikytas policijos.

Keliomis valandomis anksčiau buvo pranešta, kad A. Davisas buvo sulaikytas, kai nusileido Lutono oro uoste. Jis atskrido iš Turkijos, kur atliko laisvės atėmimo bausmę už teroristinius nusikaltimus.

Ketvirtadienio rytą įtariamasis, kuris neturi pastovaus adreso, turi pasirodyti Londono centre esančiame teisme.

Įtariama, kad jis buvo IS „bitlų“ gaujos, kaip manoma, Sirijoje 2012–2015 metais grobusios įkaitus, narys.

Keturių pagrobėjų gauja, kurią jos belaisviai „bitlais“ praminė dėl stipraus britiško akcento, pagrobtiems užsienio žurnalistams ir kitiems žmonėms nukirsdavo galvas.

Jie kaltinami pagrobę mažiausiai 27 žurnalistus ir humanitarinės pagalbos darbuotojus iš JAV, JK, Europos, Naujosios Zelandijos, Rusijos ir Japonijos.

Jie visi įtariami dalyvavę nužudant amerikiečių žurnalistus Jamesą Foley (Džeimsą Folį) ir Steveną Sotloffą (Stiveną Sotlofą), taip pat pagalbos darbuotojus Peterį Kassigą (Piterį Kasigą) ir Kaylą Mueller (Kailą Miuler).

Įtariama, kad ketvertas kankino ir nužudė keturis amerikiečius, o IS propagandos tikslais paskelbė nužudymų vaizdo įrašus.

38 metų buvęs JK pilietis Alexanda Kotey (Aleksanda Kotis), kuris 2020 metais Britanijos buvo išduotas JAV, kad ten jam būtų pateikti kaltinimai, praėjusį rugsėjį pripažino savo kaltę dėl šių mirčių ir balandį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

34 metų El Shafee el Sheikhas (Šafis Šeichas), dar vienas buvęs JK pilietis, kuris taip pat buvo išduotas JAV tuo pačiu metu, balandį buvo pripažintas kaltu dėl visų kaltinimų ir kitą savaitę sulauks bausmės.

Įtariamas gaujos lyderis „džihadistas Džonas“ Mohamedas Emwazi (Mohamedas Emvazis) 2015 metais buvo nukautas per JAV vadovaujamos ir su IS kovojančios koalicijos drono ataką Sirijoje.

E. Sh. el Sheikhą ir A. Kotey 2018 metų sausį Sirijoje sučiupo šios šalies kurdų pajėgos. Įtariamieji buvo perduoti JAV pajėgoms Irake, o tada jie buvo išsiųsti į Britaniją.

Galiausiai 2020-aisiais jie buvo nuskraidinti į Virdžiniją, kur jiems pateikti kaltinimai dėl įkaitų paėmimo, sąmokslo nužudyti JAV piliečius ir paramos užsienio teroristinei organizacijai.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, A. Davisas Turkijoje atliko pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmę už narystę teroristinėje grupuotėje.

2014 metais jo žmona Amal El Wahabi (Amal El Vahabi) tapo pirmuoju asmeniu Britanijoje, nuteistu už IS džihadistų finansavimą, nes bandė nusiųsti jam į Siriją 20 000 eurų.

Jai buvo skirta dvejų metų, keturių mėnesių ir septynių dienų laisvės atėmimo bausmė. Jos teismo procese nuskambėjo pareiškimas, kad prieš išvykdamas į Siriją kovoti su IS A. Davisas buvo narkotikų prekeivis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių