Pereiti į pagrindinį turinį

Bučos gyventojai tebeieško artimųjų kūnų: aptinkamos naujos masinės kapavietės

2022-04-06 16:26
DMN inf.

Kūnai randami naujose masinėse kapavietėse, traukiami iš rusių, praneša LNK.

Tania ašaromis laisto sutuoktinio kapą, kuris yra tiesiog daugiabučio kieme. Pasak našlės, jos vyrą buvo sulaikę rusų kariai. Jiems pasitraukus moteris sutuoktinio kūną, kartu su kitais dviem lavonais, rado šalia vieno namo rūsio.

„Prašau, prašau daryk ką nors! Kalbu aš, ukrainietė. Turiu du vaikus ir vieną anūką. Padarykite taiką žemėje, kad niekas daugiau nebesielvartautų: nei ukrainietis, nei rusas, nei vienas visoje žemėje. Aš noriu gyventi, visi nori tik gyventi“, – ašarojo Tania.

Savo anūko išėjusi ieškoti Natalia jį galiausiai rado, deja, nebegyvą.

„Jie įsilaužė, išsivežė jį ir niekas nežino, kas po to nutiko. Natalia, močiutė, išvažiavo į karinę bazę jo ieškoti, jai padėjo rusų kareiviai iš kitos pamainos, jie įleido ją į vidų ir šaukė jį vardu, bet jo niekur nebuvo. Manau, kad jis greičiausiai mirė pirmą dieną po pagrobimo“, – teigė Bučos gyventojas.

Bučos gyventojai pasakoja, kad rusai ne tik žudė žmones, bet ir juos niekino. 

„Trys rusai atėjo į mano kaimyno namą ir visus išvedė iš rūsio. Jie paprašė vieno vyriškio išeiti į priekį, pažvelgė į jį ir pasakė, kad jo kelnės yra įtartinos kariškos išvaizdos. Jie pradėjo naršyti namuose esančias spintas ir atrodo, kad ten rado karinę uniformą, kas taip pat buvo įtartina. Jis visiems pasakė, kad jo sūnus buvo ne karys, o privatus apsaugos darbuotojas. Aš nemačiau, kaip šaudė, per šaudymą visi buvome paslėpti, bet jis buvo nušautas. Kai išėjome, pamatėme jo pliką galvą, priėjus arčiau pamačiau, kad jo kūnas apdegęs. Jie ne tik jį nušovė, jie taip pat panaudojo liepsnosvaidį ir jį apdegino“, – prisiminė Bučos gyventojas.

Žmonių nebuvo galima laidoti kapinėse, nes fiziškai negalėjome kapinių pasiekti: taikūs civiliai eidami į kapines galėjo žūti pakeliui.

Nužudytų civilių kūnų kasdien randama vis daugiau: aptinkamos naujos masinės kapavietės, apieškomi namų rūsiai. Kai kuriuos kūnus gyventojai nusprendė perkelti į masinę kapavietę prie bažnyčios.

„Per Rusijos okupaciją žuvo žmonės, daug žmonių žuvo automobiliuose, bandydami evakuotis iš miesto, daug žmonių žuvo nuo sprogimų ir šūvių, o kūnai gulėjo gatvėse. Morgas buvo pilnas, žmonių nebuvo galima laidoti kapinėse, nes fiziškai negalėjome kapinių pasiekti: taikūs civiliai eidami į kapines galėjo žūti pakeliui“, – kalbėjo ukrainietis kunigas.

Ukrainos prezidentas teigia, kad vien Bučoje jau rasta per 300 gyventojų palaikų.

„Jų rankos buvo surištos už nugaros ir tiesiog gatvėse buvo šaudoma į pakaušį arba į akis. Civilių automobiliai su žmonėmis buvo tiesiog pervažiuojami, moterys ir merginos – prievartaujamos, o tyrimas tik prasidėjo: dar nesurinkome visų parodymų, dar nesuradome palaikų, neapieškojome visų rūsių, kuriuose rusai kankino žmones“, – kalbėjo Volodymyras Zelenskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Padėtis Mariupolyje yra daug blogesnė, palyginti su tuo, ką matėme Bučoje.

„Siaubas, kurį matėme Bučoje, yra tik visų nusikaltimų, kuriuos iki šiol Ukrainos teritorijoje įvykdė Rusijos kariuomenė, ledkalnio viršūnė. Galiu neperdėdamas, bet su dideliu liūdesiu pasakyti, kad padėtis Mariupolyje yra daug blogesnė, palyginti su tuo, ką matėme Bučoje ir kituose miestuose, miesteliuose ir kaimuose netoli Kyjivo“, – pranešime sakė Dmytro Kuleba.

Rusija ir toliau neigia žudanti civilius. Šalies ambasadorius Jungtinėse Tautose gyventojų žudynes Bučoje pavadino „inscenizuota provokacija“.

„Norėčiau pristatyti jums tikrus faktus apie Bučą: nei vienas vietinis gyventojas nenukentėjo nuo smurtinių veiksmų, kol miestas buvo Rusijos ginkluotojų pajėgų kontrolėje, vietiniai laisvai judėjo po miestą ir naudojosi telefonais su kameromis, kad galėtų paskelbti socialinėje žiniasklaidoje apie bet kokį teorinį priekabiavimą, jeigu toks buvo, tačiau taip neatsitiko“, – kalbėjo Vassilij Nebenzia.

Vis dėlto Vakarai Rusijos teiginiais netiki.

„Vaizdai, kuriuos matome, yra tragiški, šokiruojantys, bet, deja, nestebina. Dar prieš Rusijos invaziją paskelbėme informaciją, rodančia, kad Rusija imsis žiauraus elgesio su civiliais, įskaitant disidentus ir kitus, kuriuos jie laiko grėsmę savo okupacijai. Kaip rodo siaubingi vaizdai iš Bučos, jie būtent tai ir padarė. Jau padarėme išvadą, kad Rusija Ukrainoje įvykdė karo nusikaltimus, o Bučos informacija pateikia daugiau karo nusikaltimų įrodymų. Kaip sakė prezidentas, dirbsime su pasauliu, kad užtikrintume visišką atsakomybę už šiuos nusikaltimus“, – kalbėjo JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Amerikos dienraštis „The New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame analizuojama padėtis, užfiksuota Bučos Obelų gatvėje. Balandžio pradžioje nufilmuotuose vaizdo įrašuose matyti, kad šioje gatvėje guli virtinė žmonių kūnų, o palyginus su vaizdu, matomu kovo mėnesį darytoje palydovinėje nuotraukoje, daroma išvada, kad lavonai ten gulėjo mažiausiai prieš tris savaites, kai miestą tebekontroliavo Rusijos pajėgos.

Daugiau naujienų