Centrinės Amerikos valstybės skaičiuoja audros „Iota“ nuostolius

Gelbėtojai Centrinės Amerikos valstybėse ketvirtadienį tirštame purve ieškojo lavonų, o pareigūnai pradėjo skaičiuoti mažiausiai 44 gyvybes nusinešusio uragano „Iota“ padarytus nuostolius.

Pradiniu Jungtinių Tautų vaikų fondo UNICEF vertinimu, uraganas skurdžiame regione paveikė 4,6 mln. žmonių, įskaitant 1,8 mln. vaikų.

Tarp labiausiai nukentėjusių rajonų yra Penjas de Blankos kalnai Nikaragvos Matagalpos departamente, kur gelbėtojai karštligiškai ieškojo aukų žemės nuošliaužose.

Viena antradienį nuslinkusi nuošliauža pražudė devynis žmones, tarp jų šešis vaikus, bet dar yra dingusių žmonių.

„Iota“ sausumą Nikaragvos šiaurės vakaruose pirmadienį pasiekė kaip 5 kategorijos uraganas ir didžiausia šiais metais Atlanto audra.

„Iota“ yra vienintelis šiemetinis 5-os kategorijos Atlanto uraganas. Tai maksimali kategorija pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

Jis padarė „katastrofišką žalą“, nurodo vyriausybė Managvoje.

250 municipalinių brigadų išsiųsta šalinti per uraganą išverstų medžių ir išblaškytų nuolaužų.

Didžiulė audra, kuri judėdama tolyn į sausumą palaipsniui silpo, nusiaubė didelę dalį teritorijos, kurios prieš dvi savaites nekliudė uraganas „Eta“.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) įspėjo, kad liūčių ir potvynių vandens permerktas dirvožemis gali didinti potencialiai katastrofiškų nuošliaužų riziką kai kuriose Hondūro, Nikaragvos ir Gvatemalos dalyse.

Hondūre, kur nuošliaužos vakariniame Lempyros departamente nusinešė mažiausiai 14 gyvybių, civilinės saugos pareigūnai sakė, kad ketvirtadienį buvo ieškoma kitų galbūt žuvusių žmonių.

Didelė šalies svarbiausio pramoninio rajono dalis šiauriniame Sulos slėnyje yra užlieta, kaip ir prieš dvi savaites po uragano „Eta“. Tačiau vanduo, užliejęs namus aplink San Pedro Sulos oro uostą, pradėjo slūgti.

Visas rajonas virto didžiuliu ežeru dėl smarkių liūčių ištvinus Ulua ir Čamelekono upėms.

Gvatemalos prezidentas Alejandro Giammattei surengė skubų vyriausybės pasitarimą padėčiai šalyje įvertinti.

Gvatemaloje sugriauta daug tiltų ir kelių, potvynių srautai nušlavė daug namų. Žuvo du žmonės, dar penki dingo. Daugiau kaip 4 tūkst. žmonių evakuoti į laikinas prieglaudas.

Centrinės Amerikos šalių vyriausybės šią savaitę paprašė tarptautinės pagalbos tvarkantis su uraganų padariniais.

Europos Sąjunga sakė Nikaragvai skirianti daugiau kaip 10 mln. dolerių (8,45 mln. eurų), JAV pažadėjo 17 mln. dolerių (14,4 mln. eurų).

UNICEF skubiai prašo daugiau kaip 42 mln. dolerių (35,5 mln. eurų) regiono humanitariniams poreikiams.

Šiemetinis Atlanto audrų sezonas yra rekordinis: jau buvo 30 pavadinimus gavusių audrų ir 13 uraganų.

Dėl klimato kaitos nulemto vandenynų šiltėjimo uraganai pasiekę sausumą ilgiau išlieka stiprūs, teigia mokslininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių