„Ciklono-bombos“ nuniokotoje Kalifornijoje paskelbta nepaprastoji padėtis

  • Teksto dydis:

Į Kaliforniją įsiveržus vadinamajam ciklonui-bombai, atnešusiam galingus vėjo gūsius, snygį ir smarkias liūtis, kurios, kaip prognozuojama, tęsis ir ketvirtadienį, valstijos gubernatorius paskelbė nepaprastąją padėtį.

Valdžios institucijos paskelbė grėsmingus perspėjimus apie pavojų gyvybei ir turtui didžiulėje daugiausiai gyventojų turinčios JAV valstijos dalyje, daugiausia San Fransisko ir Sakramento apylinkėse.

San Fransiskas sulaukė gūsingų vėjų, Sakramento apygarda – potvynių, o Siera Nevada – sniego.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) įspėja apie staigius potvynius Kalifornijos pakrantėse ir purvo nuošliaužas gaisrų nuniokotoje vietovėje.

NWS atstovai sakė, kad gali kilti „plataus masto potvyniai, gali būti nuplauti keliai, griūti kalvų šlaitai, virsti medžiai, nutrūkti elektros energijos tiekimas, nedelsiant sutrikti prekyba ir, kas blogiausia, gali žūti žmonės“.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Geivinas Niusomas) paskelbė nepaprastąją padėtį „reagavimo ir atkūrimo pastangoms paremti“, o San Fransiske buvo įkurtas ekstremaliųjų situacijų operacijų centras.

Daugiau nei 34 mln. kaliforniečių gyvenamose teritorijose buvo paskelbtas potvynių pavojus, o ankstyvą ketvirtadienį NWS įlankos rajone liepė žmonėms nekeliauti, jei tam nėra būtinybės.

San Fransiske ruošiantis vadinamajam ciklonui-bombai – staigiam oro slėgio kritimui – trečiadienį buvo uždaryti barai ir restoranai, o vietos žiniasklaida rodė užtvindytus kelius ir pranešė apie transporto vėlavimus.

Tinklalapio „PowerOutage.us“ duomenimis, ankstų ketvirtadienį apie 190 tūkst. namų ūkių liko be elektros energijos. Taip pat buvo atšaukta arba atidėta dešimtys skrydžių į miestą ir iš jo, o mokyklose atšauktos pamokos.

Potvynių besibaiminantiems gyventojams buvo išdalyti tūkstančiai smėlio maišų.

Miesto pareigūnai teigė dirbantys visą parą, kad padėtų žmonėms pasiruošti.

„Labai stengiamės apsirūpinti smėlio maišais iš visur, kur tik galime šiaurės Kalifornijoje“, – sakė Rachel Gordon (Reičel Gordon) iš miesto viešųjų darbų departamento.

Tačiau ji perspėjo, kad gyventojai į audrą turi žiūrėti rimtai.

„Jei San Franciske neprivalote niekur vykti, nebūkite keliuose“, – perspėjo atstovė.

„Keletas audrų“

Naujos liūtys atseka kelias audras, kurios pastarosiomis savaitėmis atnešė beveik rekordinį kritulių kiekį.

Naujųjų metų išvakarėse kai kurias šiaurinės Kalifornijos dalis nusiaubė audra, dėl kurios susidarė nuošliaužos ir nutrūko elektros energijos tiekimas, buvo pralaužtos užtvankos ir užtvindyti keliai.

Yra žinoma, kad mažiausiai vienas žmogus žuvo, kai įstrigo apsemtame automobilyje.

Gruodžio 31-ąją San Fransiske iškrito beveik 14 cm lietaus – tai buvo antra drėgniausia diena miesto istorijoje.

Meteorologas Mattas Solumas (Matas Solumas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad ankstesnių audrų sukeltas kritulių perteklius dar labiau padidins naujausios audros pavojų.

„Vien tik ši audra be ankstesnių audrų sukeltų vietinių potvynių, uolienų ir purvo nuošliaužų rūpesčių“, – sakė jis.

„Tačiau dėl drėgnų sąlygų pastaruoju metu daug kritulių jau prisotino žemę, todėl bet kokie papildomi krituliai nubėgs, o ne įsigers į žemę“, – aiškino meteorologas.

Nors sunku tiesiogiai pareikšti, kad ši audra kilo dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos, mokslininkai teigia, kad šiltėjanti planeta lemia nestabilesnius orus, stipresnes audras ir ilgesnius bei karštesnius sausringus laikotarpius.

JAV vakaruose jau kelis dešimtmečius tęsiasi sausra, o dėl mažesnio nei vidutinis kritulių kiekio upių ir rezervuarų lygis yra labai žemas.

M. Solumas sakė, kad nors bet koks lietus padeda mažinti sausrą, kuri yra ilgalaikė problema, tačiau šios viena po kitos kylančios audros gali būti pražūtingos, nes vanduo neturi kur nubėgti.

„Didžiausią poveikį padarys visų audrų sudėtinis poveikis, – sakė jis. – Įprastai nematome tiek daug viena po kitos einančių audrų su tokiu stipriu lietumi.“

„Tai neabejotinai tęsis“, – teigė M. Solumas.

„Savaitgalį laukiame dar vienos. O kitą savaitę gali kilti dar kelios audros. Galbūt net ir dar kitą savaitę“, – kalbėjo meteorologas.


Šiame straipsnyje: Kalifornijaaudraciklonas bomba

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai tik į gerą

tai tik į gerą portretas
Su gerais norais ,kad tik ne paskutinė ir Amerikos politikai pagaliau prisimintu Ameriką ir jos rūpesčius, vietoj kad darytyi pasaulinę "tvarką" su savo bendrais is Anglijos.

Nežinomas

Nežinomas portretas
Kalti rusai ir Putinas.

MATOMAI TAI TINKAMAIS MARMALAIS NESKIEPYTŲ NEHRŲ DARBAS

MATOMAI TAI TINKAMAIS MARMALAIS NESKIEPYTŲ NEHRŲ DARBAS portretas
Jak to tak towarišči?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių