Vokietiją alina karščio banga: svilina 38 laipsniai, kyla nekontroliuojami gaisrai

  • Teksto dydis:

Netoli Berlyno kilęs miško gaisras išdegino daugiau kaip 200 ha plotą. Pasak apygardos administratoriaus, sekmadienį netoli Berlyno kilusio gaisro kol kas nepavyko suvaldyti. Vietos žiniasklaida pranešė, kad gaisrą gesinti bando bent 500 ugniagesių. Potsdamo rajono atstovė Federalinės vyriausybės prašo daugiau pagalbos, pasakojama LNK reportaže.

„Dabar turime dar vieną didelį gaisrą kaimyniniame regione. Ten tikrai turėsime prašyti pagalbos iš išorės, nes vien rajonas negali su tuo susitvarkyti“, – kalbėjo Potsdamo rajono atstovė Andrea Metzler.

Pasak rajono atstovės, sekmadienį kilęs stiprus vėjas pakurstė ugnį, padėdamas jai toliau plisti ir priversdamas evakuotis kelis tūkstančius žmonių.

Pastarosiomis dienomis dėl didelio karščio ir mažo lietaus kiekio Vokietijoje kilo daugybė gaisrų.

„Tikimės lietaus, tačiau meteorologijos tarnyba, deja, lietaus neprognozuoja. Tikimės, kad vėjas pasisuks į vakarų pusę ir ugnis bus nustumta nuo kaimo. Tai jau būtų didelė pagalba mums“, – tęsė A. Metzler.

Šalies nacionalinė meteorologijos agentūra pranešė, kad sekmadienį kai kuriose matavimo stotyse temperatūra viršijo 38 laipsnius karščio.

Dideli karščiai alina ir kaimyninę Belgiją.

„Ryte, kai dar nėra taip baisiai karšta, apžiūrėsiu miestą. Po pietų, manau, ramiai pasiliksiu namie pavėsyje ir, žinoma, priešais ventiliatorių“, – kalbėjo šalies gyventojas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vengiu saulės, nes tikrai per karšta. Bet man čia tikrai gerai“, – pasakojo kita gyventoja.

Žmonės nuo karščio slepiasi visur, netgi parduotuvėse.

„Manau, kad šiandien bus daug žmonių, nes žmonės ieško gaivos“, – kalbėjo prekybos centre sutikta praeivė.

Temperatūra ryte pakyla iki 31 laipsnio šilumos, o po pietų pasiekia net 35 laipsnius.

Kiti žmonės sėda į automobilius ar traukinius ir važiuoja prie jūros, tačiau nuo karščio kenčia ir bėgiai. Jie gali deformuotis. Tada traukinių eismas būtų sustabdytas.

„Dar nebaisu. Anksčiau bėgių temperatūra buvo 35 laipsniai. Ji pakils dienos metu“, – pasakojo ekspertas.

Todėl darbuotojai matuoja bėgių temperatūrą ir kitų įrenginių varžą.

„Temperatūros svyravimai gali sukelti problemų bėgiams dėl metalo ir plieno plėtimosi. Būtent todėl mūsų brigados dirba visą dieną“, – teigė „Infrabel“ atstovė Jessica Nibelle.

Buvo akimirka, kai visa tai atrodė tarsi pragaras. Pakilo oras, kilo audra, girdėjosi sprogimai.

Karščiai į Vakarų Europą atėjo iš Šiaurės Afrikos per Ispaniją. Šioje šalyje gaisrai taip pat pasiglemžė didžiulius miško plotus. Vietiniai gyventojai su siaubu stebi degančius medžius.

„Liūdna į tai žiūrėti. Tiek daug miško dega“, – teigė Ispanijos gyventojas.

„Labai gaila. Tai vienintelis dalykas, kurį čia turėjome. Žmonės čia atvykdavo turistauti, vykdavo žygiai. Mes likome be nieko. Be gražiausio dalyko – kraštovaizdžio“, – kalbėjo kita gyventoja.

„Buvo akimirka, kai visa tai atrodė tarsi pragaras. Pakilo oras, kilo audra, girdėjosi sprogimai“, – teigė dar vienas žmogus.

Prognozuojama, kad jau artimiausiu metu bent jau į Belgiją ir Vokietiją iš Vakarų atkeliaus vėsesni orai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių