Dešimtys tūkstančių gyventojų evakuoti iš audrų apimtos Kalifornijos, 17 žmonių žuvo

Kalifornijoje dešimtims tūkstančių žmonių antradienį buvo įsakyta evakuotis, valstiją nusiaubus naujausioms audroms, per kurias žuvo mažiausiai 17 žmonių.

Dėl smarkių liūčių kilo staigūs potvyniai, buvo uždaryti svarbiausi greitkeliai, virto medžiai, nušluoti vairuotojai ir keleiviai, įskaitant penkerių metų berniuką, kuris tebėra dingęs centrinėje Kalifornijos dalyje, o daugiausiai gyventojų turinčią JAV valstiją turėtų užklupti dar daugiau lietaus ir sniego.

Anot svetainės Poweroutage.us, antradienį be elektros buvo likę apie 110 000 Kalifornijos namų ir įmonių.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) pranešė, kad iki trečiadienio Kalifornijos šiaurėje prasidės nauja audra, kurios metu gali iškristi iki 18 cm lietaus, o Siera Nevados kalnuose – dar apie metrą sniego.

NWS kalbėjo apie „nesibaigiantį atmosferos upių antplūdį“, kuris yra galingiausia audrų sistema nuo 2005 metų.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas) teigė, kad mažiausiai 34 000 žmonių buvo liepta bėgti nuo audros, tikintis sulaukti dar didesnio pavojaus.

„Faktas yra tas, kad dar nesame išvengę pavojaus; manome, kad šios audros tęsis bent iki šio mėnesio 18 dienos, – sakė jis žurnalistams. – (...) Dabar turime 17 patvirtintų – pabrėžiu „patvirtintų“ tragiška prasme – tik patvirtintų mirčių.“

Montesito miestelį, kuriame gyvena Jungtinės Karalystės princas Harry (Haris) ir jo žmona Meghan Markle (Megan Markl), užklupo lietus – kilo grėsmė, kad ant kalvų, kurios ir taip jau permirkusios po kelias savaites trukusių liūčių, gali susidaryti pavojingos purvo nuošliaužos, ir buvo paskelbta evakuacija.

„Kadangi kalnai yra čia pat, kai tikrai lyja, lietus pliaupia tikrai dideliu greičiu... tai gana greitai tampa pavojinga, – naujienų agentūrai AFP teigė vietos gyventojas Danielis DeMuyeris (Danielis Demujeris). – Gyvenimas tokioje gražioje vietoje kainuoja tiek, kad kai taip lyja, pridaroma daug žalos.“

Montesito, kurio daugiamilijoninius nekilnojamojo turto objektus supa kvapą gniaužianti Kalifornijos gamta, yra ypač pažeidžiamas dėl purvo nuošliaužų, nes yra kalnų masyvo, kurį prieš penkerius metus nusiaubė gaisras, papėdėje.

Šimtai kvadratinių kilometrų išdegė, o kalvų šlaituose neliko augmenijos, kuri paprastai sulaiko dirvožemį.

Tačiau antradienį buvo atšauktas įsakymas evakuotis iš miesto, kuriame gyvena tokios žvaigždės kaip Ellen DeGeneres (Elen Dedženeres), Gwyneth Paltrow (Gvinet Paltrou), Katy Perry (Keiti Peri) ir Robas Lowe (Robas Lou).

Dingęs berniukas

Tragedijos apėmė visą valstiją.

San Luis Obispo apygardoje valdžia atšaukė penkiamečio berniuko paieškas, nes šėlstantys vandenys buvo per daug pavojingi narams, pranešė „Fox News“, cituodama apygardos pareigūną.

Du vairuotojai žuvo per avariją, įvykusią į šiaurę nuo Beikersfildo, kai ant kelio užvirto medis.

Nuostoliai buvo dideli, kai kuriose vietovėse buvo užtvindytos ištisos bendruomenės.

Dominickas Kingas (Dominikas Kingas) sakė, kad jo restoranas Kapitoloje buvo suniokotas.

„Tai daug blogiau, nei tikėtasi“, – teigė jis AFP.

„Visi mano galiniai langai visiškai išdaužyti. Visi mano stalai iš esmės išmėtyti po grindis... ir mūsų grindys išsikraipiusios, tad manau, kad bangos kilo iš po pastato. Ir taip nutiko ne tik man, visas kvartalas buvo nuniokotas“, – pasakojo jis.

„Auksinėje valstijoje“ buvo paskelbti perspėjimai dėl potvynių, o sinoptikai teigė, kad nelaimės tęsis ir toliau.

„Vėlai vakare vakaruose bus trumpa pertrauka nuo kritulių, kol trečiadienį atkeliaus kita atmosferos upė. Drėgmė tekės prieš didelį cikloną rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje, kuris sukels gausius kritulius šiaurinėje Kalifornijos dalyje“, – pranešė NWS.

Nors liūtys žiemą Kalifornijoje nėra neįprastos, dabartinė padėtis yra išbandymas valstijai.

Ji susidarė daug kur JAV vakaruose daugiau kaip du dešimtmečius tęsiantis sausroms, nulėmusioms didelį gamtinių gaisrų padažnėjimą.

Mokslininkai sako, kad žmogaus veiklos, pirmiausia – iškastinio kuro deginimo, nulemta klimato kaita labai smarkiai padidino orų kraštutinumus – sausras ir liūtis.

Net smarkių pastarojo meto liūčių nepakako, kad būtų panaikinti sausros padariniai.

Mokslininkų teigimu, daugiau nei vidutiniškai lyti turėtų kelerius metus, kad vandens atsargos vėl būtų pakankamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įsibrovėliams JANKIAMS į indėnų -aborigenų žemes,

įsibrovėliams JANKIAMS  į indėnų -aborigenų žemes, portretas
jų gyvenimas a p k a r s ir galiausiai bus nušluoti nuo žemės paviršiaus, jie neturi net TAUTYBĖS, tokie suskridę gobšuoliai i š n y k s ,nes niekas jų NEVIENIJA ir niekas jų nepasiges -- tai ne atsitiktinumas ,kai potvyniai naikina juos- žemės GAMTA žino ,kokiais p a r a z i t a i s pirmiausia b ū t i n a atsikratyti.

ogi

ogi portretas
vyksta demonu apsivalymas

UŽ VISAS NELAIMES ŠIOJE PLANETOJE

UŽ VISAS NELAIMES ŠIOJE PLANETOJE portretas
Gamta atkeršis tiems PASAULIO TERORISTAMS, kurie pirmieji ir vieninteliai panaudojo atominį ginklą prieš žmoniją. Tie, kurie ir šiandien kursto atominį karą Europoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių