Kinijos Nobelio premijos laureato būklė – kritinė

  • Teksto dydis:

Kinijos ligoninė, gydanti kalėti nuteistą Nobelio taikos premijos laureatą Liu Xiaobo (Liu Siaobo), trečiadienį pranešė, kad pacientui sutriko kvėpavimas, o jo būklė kelia pavojų gyvybei.

Tuo tarpu žmogaus teisių organizacijos įspėja, kad valdžia galbūt klastoja šio disidento medicinos duomenis.

61-erių metų demokratijos šalininko kepenų funkcijos toliau blogėjo. Pacientas patyrė „šoką ir organų nepakankamumą“, praneša Kinijos medicinos universiteto 1-oji ligoninė šalies šiaurės rytuose esančiame Šenjango mieste.

Ligoninės internetinis tinklalapis nuolatos papildo informaciją apie Liu Xiaobo būklę nuo praėjusio mėnesio, kai jis buvo perkeltas iš kalėjimo į ligoninę dėl vėlyvos stadijos kepenų vėžio.

Kinijos vyriausybė atmetė tarptautinius prašymus leisti Liu Xiaobo gydytis užsienyje, sakydama, kad jį gydo geriausi Kinijos gydytojai.

Jungtinės Valstijose antradienį pakartojo prašymą paleisti Liu Xiaobo ir pareiškė, kad yra pasiruošusios jį priimti ir leisti jam gydytis Amerikos ligoninėse.

JAV ir Vokietijos vėžio ekspertai praėjusį savaitgalį aplankė Liu Xiaobo ir konstatavo, kad jį perkelti būtų pakankamai saugu. Vis dėlto nuo to ligoninė skelbė tik neigiamas paciento būklės prognozes.

„Tarnybos kontroliuoja visą informaciją apie Liu Xiaobo sveikatos būklę. Sunku patvirtini, ar ligoninės tinklalapyje skelbiama informacija yra teisinga, ar ne,“ – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos „Amnesty International“ Kinijos skyriaus tyrėjas Patrickas Poonas (Patrikas Punas).

„Teisinga kelti klausimą, ar tarnybos skelbia informaciją apie prastėjančią Liu Xiaobo sveikatą, nes stengiasi laimėti daugiau laiko ir pagrįsti savo sprendimą neleisti Liu Xiaobo išvykti iš šalies“, – pridūrė jis.

Padėtį valdo saugumas?

HRV tyrėja Maya Wang (Maja Vang) nurodė, kad iš Liu Xiaobo šeimos gaunama mažai informacijos apie jo būklę, todėl ją nepriklausomiems ekspertams sunku vertinti.

„Paprasčiausiai nežinome, kokiu lygiu tai yra profesionalios medicininės ataskaitos, o kokiu – politiškai manipuliuojama informacija“, – sakė M. Wang.

Atskirai nuo medicininės informacijos ligoninės tinklalapyje šią savaitę buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose Vakarų šalių gydytojai matomi stovintys Liu Xiaobo palatoje ir giriantys savo kolegas iš Kinijos.

Žmogaus teisių organizacijos šią vaizdo medžiagą atmetė kaip propagandą, o Vokietijos ambasada pirmadienį pareiškė, kad „panašu, jog padėtį valdo saugumo tarnybos, o ne medicinos ekspertai“.

Tačiau valstybinio dienraščio „Global Times“ pirmajame puslapyje rašoma, kad šia vaizdo medžiaga norima parodyti Kinijos gydytojų pastangas padėti Liu Xiaobo, bet „Vakarų jėgos jo gydymą politizuoja“.

Liu Xiaobo buvo suimtas 2008 metais, kai kartu su kitais parengė drąsią peticiją „Charter 08“, raginančią Pekiną užtikrinti pagrindines žmogaus teises ir reformuoti komunistinės Kinijos vienpartinę sistemą.

2009 metais Liu Xiaobo buvo nuteistas 11 metų kalėjimo už „ardomąją veiklą“. Per 2010 metais Osle surengtą Nobelio premijos įteikimo ceremoniją aktyvistui atstovavo tuščia kėdė.

Pasiruošusi padėti

Vokietija trečiadienį pareiškė esanti pasiruošusi suteikti gydymą sunkiai sergančiam Liu Xiaobo ir paragino Pekiną leisti jam išvykti iš šalies.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) išreiškė „didžiausią susirūpinimą“ dėl pranešimų, kad Liu Xiaobo sveikatos būklė toliau blogėja, ir sakė, kad jo šeimos padėtis „dramatiška“.

„Vokietija yra pasiruošusi priimti ir suteikti gydymą“ Kinijos aktyvistui, kuriam už raginimus pradėti demokratines reformas 2009 metais buvo skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė už „ardomąją veiklą“, sakė S. Seibertas.

„Vokietijos vyriausybė kreipiasi į Kinijos vadovybę, ragindama pirmenybę skirti humaniškiems aspektams ir leisti ponui Liu bei jo šeimai nedelsiant išvykti iš šalies“, – nurodė A. Merkel atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių