Ekspertas įvardijo aštuonias priežastis, dėl kurių Ukraina šiemet turėtų laimėti karą

  • Teksto dydis:

Nors karas su Rusija nesibaigė, 2023-aisiais ukrainiečiai turi optimizmo, pareiškė Vašingtone veikiančios Atlanto tarybos ekspertas Brianas Meffordas, rašo UNIAN.

Jo nuomone, per pastaruosius dešimt Rusijos invazijos mėnesių jau išryškėjo tendencijos, rodančios Ukrainos pergalę ateityje. B. Meffordas įvardijo aštuonis pagrindinius veiksnius, kurie turės lemiamos įtakos šių metų kovoms.

1. Ukrainos karinis mokymas. Pirmieji plataus masto invazijos mėnesiai parodė, kad nuo 2014-ųjų pralaimėjimų Ukrainos kariuomenė nuėjo ilgą kelią, o šiandien savo pasirengimo lygiu pasiekė ar net pranoko NATO standartus.

Eksperto nuomone, rusų karių pranašumas darbo jėgos ir technikos skaičiumi nesuteikė jiems pranašumo mūšiuose su labiau kvalifikuotais ir labiau motyvuotais Ukrainos kariais.

2. Ukrainiečių atsparumas. Ukrainos žmonės parodė ryžtą kovoti nepaisydami apšaudymų, okupacijos, elektros tiekimo nutraukimo ir Rusijos karo nusikaltimų.

„Visas pasaulis buvo priblokštas ir sužavėtas nepaprastos jėgos ir drąsos, kurią Ukrainos žmonės parodė 2022 metais. Tuo tarpu, Rusija buvo užklupta netikėtai“, – sakė B. Meffordas.

3. Anglo-Amerikos sąjungininkai. Ekspertas pastebėjo, kad Ukrainai pasisekė sulaukti pagalbos iš JAV ir Didžiosios Britanijos, kurių ginklai, žvalgyba ir kita parama leido sunaikinti nemažą dalį Rusijos kariuomenės.

4. Lenkų solidarumas. Nepaisant sunkios istorinės dviejų tautų santykių patirties, dabar ukrainiečių ir lenkų ryšiai yra stipresni nei bet kada anksčiau. Kalbama ne tik apie pabėgėlių priėmimą Lenkijoje, bet ir apie karinę pagalbą, karių mokymą, diplomatinę paramą.

5. Turkijos parama. B. Meffordas pažymėjo, kad Turkijos padėtis šiame kare palieka vietos diskusijoms.

„Tačiau niekas negali paneigti, kad Turkijos pagalba per pastaruosius metus buvo didžiulė dovana Ukrainai“, – sakė ekspertas, turėdamas omenyje turkų Bosforo sąsiaurio uždarymą Rusijos laivynui ir diplomatinę pagalbą sudarant grūdų sandorį.

6. Vieningoji Europa. Kremliaus bandymas suskaldyti europiečius energetinio „ginklo“ pagalba žlugo, ES tik sustiprėjo Rusijos invazijos į Ukrainą fone. Anksčiau neutralios šalys Švedija ir Suomija nusprendė prisijungti prie NATO, kuri taip pat sustiprėjo.

7. Rusijos imperinė arogancija. Invazija į Ukrainą sugriovė mitą apie Rusijos karinę galią, atskleisdama negražią tikrovę. Be to, Kremlius atsidūrė tarptautiškiausioje izoliacijoje nuo 1917 metų bolševikų perversmo.

8. Prezidento Volodymyro Zelenskio vadovavimas. B. Meffordo nuomone, Ukrainos prezidento elgesys Rusijos invazijos sąlygomis buvo „didžiausia staigmena pasauliui“.

„Jei V. Zelenskis nuspręstų persikelti į Lvivą ar net palikti Ukrainą ir sukurti vyriausybę tremtyje, tai smarkiai padidintų Kyjivo žlugimo tikimybę. Jo sprendimas likti šalies sostinėje buvo vienas iš karo lūžio taškų visoje šalyje“, – įsitikinęs ekspertas.

Karas Ukrainoje: ateities scenarijai

Ukrainos karinės žvalgybos vadovo Kirilo Budanovo nuomone, 2023 metais karas su Rusija baigsis Ukrainos pergale. O Rusijoje šiemet esą įvyks valdžios pasikeitimas.

Buvęs JAV karių Europoje vadas, į pensiją išėjęs generolas Benas Hodgesas teigė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos iki rudens galės išlaisvinti Krymą. Tačiau to sąlyga jis pavadino stabilų Vakarų ginklų tiekimą.

Bundesvero ir NATO generolas Hansas-Lotharas Domrese prognozavo mėnesius trunkančią aklavietę fronte, po kurios, jo nuomone, vasaros pradžioje šalys susitars dėl paliaubų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainapergalėekspertai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių