ES lyderiai Romoje atsisveikina su velioniu Europos Parlamento pirmininku

ES lyderiai Romoje atsisveikina su velioniu Europos Parlamento pirmininku

Europos Sąjungos ir Italijos lyderiai penktadienį Romoje dalyvauja anksčiau šią savaitę mirusio Europos Parlamento pirmininko Davido Sassoli (Davido Sasolio) valstybinėse laidotuvėse.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi (Marijus Dragis), Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula von der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) buvo tarp atėjusiųjų atsisveikinti su buvusiu žurnalistu ir ilgamečiu europarlamentaru.

D. Sassoli karstas, uždengtas mėlyna ES vėliava ir lydimas garbės sargybos kuopos karių, buvo atneštas į Švč. Mergelės Marijos Angelų ir Kankinių Karalienės baziliką.

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienį lūkuriavo ilgoje eilėje, kad atiduotų pagarbą Romos Kapitolijuje pašarvotam D. Sassoli.

Penktadienį į D. Sassoli laidotuves taip pat atvyko Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Castexas (Žanas Kasteksas), kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja ES, Ispanijos vyriausybės vadovas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ir kadenciją baigiantis Italijos prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela).

Katalikų pamaldas, kuriose dėl koronaviruso pandemijos metu taikomų apribojimų dalyvavo tik apie 300 žmonių, tiesiogiai transliavo visuomeninė televizija RAI. Transliacijos metu švietė užrašas „Iki, Davidai“.

65 metų D. Sassoli mirė anksti antradienį ligoninėje Italijos šiaurėje, į kurią buvo paguldytas gruodžio 26 dieną dėl, anot jo atstovo spaudai, „rimtos komplikacijos, susijusios su imuninės sistemos disfunkcija“.

U. von der Leyen sakė, jog tai „liūdna diena Europai“, o M. Draghi pavadino D. Sassoli „tikru proeuropiečiu.., pusiausvyros, humaniškumo ir dosnumo simboliu“.

D. Sassoli šį mėnesį būtų baigęs savo pustrečių metų kadencija Europos Parlamento pirmininko poste.

Europos Parlamento pirmininko pareigas laikinai perėmė vicepirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola), Maltos politikė, jau anksčiau vadinta D. Sassoli įpėdine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių