ES mirčių nuo koronaviruso skaičius viršijo 400 tūkstančių

Europos Sąjungoje (ES) nuo koronaviruso mirė jau daugiau kaip 400 tūkst. žmonių, antradienį pranešė už sveikatos apsaugą atsakinga eurokomisarė Stella Kyriakides.

Kreipdamasi į Europos Parlamentą (EP) per debatus dėl bloko vakcinacijos strategijos, ji sakė, kad pastarieji 10 mėnesių buvo sunkesni, nei „bet kuris mūsų galėjo įsivaizduoti“.

„Tačiau taip pat atvertėme naują puslapį ir 2021 metus pradedame rankose turėdami galingą įrankį“, – sakė eurokomisarė, omenyje turėdama dvi ES patvirtintas vakcinas.

Tačiau ES vakcinacijos strategija yra sulaukusi nemažai kritikos, kadangi bloko įstatymų leidėjai teigė, kad jiems buvo suteikta tik labai ribota prieiga prie vienos iš vakcinų sutarčių ir jie negalėjo pamatyti jokių kitų įsigijimo sutarčių.

Įstatymų leidėjai gavo prieigą prie sutarties su bendrove „Curevac“, kurios sukurta vakcina kol kas neleidžiama naudoti ES.

Tačiau joje buvo užtamsinta svarbiausia informacija, sakė liberalių pažiūrų EP narys Pascalis Canfinas, pridurdamas, kad buvo užtušuotos šešios pastraipos apie teisinę atsakomybę.

„Nepasiekiama esminė informacija“, – sakė jis.

Panašių nusiskundimų pareiškė ir kiti parlamentarai, skųsdamiesi, kad jiems neleidžiama viešai kalbėti apie sutarties turinį.

Prieš virtualų ES lyderių susitikimą ketvirtadienį Europos Komisija (EK) antradienį turėtų paskelbti dokumentą, nurodantį, kad tikisi iki šių metų vidurio paskiepyti 70 proc. ES populiacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių