ES: visi nuo V. Putino bombų bėgantys žmonės laukiami Europoje

Europos Komisija trečiadienį išdėstė savo pasiūlymą Europos Sąjungos narėms leisti nuo Rusijos invazijos bėgantiems ukrainiečiams gyventi ir dirbti bloke dvejus metus.

Planai skubiai rengiami daugiau kaip 650 tūkst. žmonių jau pasitraukus iš Ukrainos į rytines ES nares Lenkiją, Slovakiją, Vengriją ir Rumuniją.

Tikimasi, kad pabėgėlių bus daug daugiau, Kremliaus pajėgoms įnirtingai bombarduojant didžiuosius Ukrainos miestus.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR) antradienį paskelbė, kad dėl Rusijos invazijos dabar yra maždaug milijonas persikėlusių žmonių Ukrainos teritorijoje, neskaitant šimtų tūkstančių į užsienį jau pabėgusių žmonių.

Europa remia tuos, kam reikia apsaugos. Visi nuo Putino bombų bėgantys žmonės laukiami Europoje.

„Europa remia tuos, kam reikia apsaugos. Visi nuo Putino bombų bėgantys žmonės laukiami Europoje“, – sakoma Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) pareiškime.

„Suteiksime apsaugą tiems, kas siekia priebėgos, ir padėsime tiems, kas ieško saugaus kelio namo“, – pridūrė ji.

Pagal EK pasiūlymus pabėgėliams iš Ukrainos ir jų šeimų nariams pradiniams dvejiems metams būtų išduodami leidimai gyventi ir suteikiama teisė dirbti bei mokytis.

Komisija nurodė, kad bet kuriuo metu galės paprašyti šalių narių pratęsti šią apsaugą dar vieniems metams arba ją nutraukti, jei situacija Ukrainoje stabilizuotųsi.

Planui, kuris turi būti pateiktas ES vidaus reikalų ministrų ketvirtadienio susitikimui, turi pritarti dauguma šalių narių – mažiausiai 15.

Daug Europos sostinių jau išreiškė paramą tokiam žingsniui.

Jei planas bus patvirtintas, jis žymės pirmą kartą, kai blokas aktyvuoja savo 2001 metų laikinosios apsaugos direktyvą.

Ši direktyva buvo parengta pabėgėliams iš konflikto zonų buvusioje Jugoslavijoje ir numato migrantų paskirstymą po ES šalis, bet iki šiol ja nebuvo pasinaudota.

ES nurodė, kad pasiūlymas taip pat apima „ne Ukrainos piliečius ir pilietybės neturinčius žmones, teisėtai gyvenančius Ukrainoje“, pavyzdžiui, prieglobsčio prašytojus.

EK siūlo laikinai sušvelninti kontrolę prie sienų, kad žmonės iš Ukrainos galėtų patekti į ES, net jei neturi galiojančio paso ar vizos.

Pagal dabartines taisyklas ukrainiečiams su biometriniais pasais leidžiama patekti į ES be vizos ir būti bloko teritorijoje iki trijų mėnesių.

JT: beveik 836 tūkst. pabėgėlių paliko Ukrainą dėl konflikto

Beveik 836 000 pabėgėlių jau pasitraukė iš Ukrainos, kurią užpuolė Rusija, ieškodami prieglobsčio kaimyninėse šalyse, rodo trečiadienį skelbiami Jungtinių Tautų duomenys.

Remiantis informacija JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro (UNHCR) interneto svetainėje, iš viso šalį jau paliko 835 928 žmonės.

Tai didžiulis šuolis nuo antradienio popietės, kai JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi (Filipas Grandis) skelbė apie 677 000 pabėgėlių. Daugiau nei pusė jų patraukė į Lenkiją.

UNHCR duomenys rodo, kad į Lenkiją pabėgo 454 tūkst. žmonių, į Vengriją – 116 tūkst., į Slovakiją – 67 tūkst., į Moldovą – 65 tūkst., į Rusiją – 43 tūkst., į Rumuniją – 38 tūkst., į Baltarusiją – 350.

52 tūkst. pabėgėlių pasiekė toliau esančias Europos šalis.

Dar 96 tūkst. žmonių nuo vasario 18-osios iki 23-iosios į Rusiją pateko iš Ukrainos separatistinių Donecko ir Luhansko regionų, nurodė UNHCR.

Rusijos pajėgos paskelbė trečiadienį užėmusios Ukrainos Chersono uostą, rusų ir ukrainiečių kariams kovojant antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo gatvėse. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Maskva nori „ištrinti“ jo šalį.

„Karinis puolimas Ukrainoje naikina civilinę infrastruktūrą ir reikalauja civilių aukų, privertė daug tūkstančių žmonių palikti namus ir ieškoti saugios vietos, apsaugos ir pagalbos, – nurodė UNHCR. – Yra aiškių požymių, kad juda dar daugiau žmonių. Jiems reikia apsaugos ir paramos.“

UNHCR prognozuoja, kad galiausiai apsaugos ir paramos gali reikėti daugiau kaip keturiems milijonams ukrainiečių pabėgėlių kaimyninėse šalyse.

JT antradienį paragino skirti 1,7 mlrd. JAV dolerių (1,53 mlrd. eurų) skubiai pagalbai, kurios, kaip pranešama, prireiks maždaug 12 mln. žmonių Ukrainoje ir už jos ribų.

F. Grandi sakė, kad 550,6 mln. dolerių reikės pabėgėliams regione – apgyvendinimui, būtiniausiems daiktams, finansinei, psichologinei ir socialinei pagalbai.

„Matome tai, kas gali tapti didžiausia Europos pabėgėlių krize šiame amžiuje“, – sakė JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras.

Pasak jo, pirmoji iš Ukrainos bėgančių žmonių banga tikriausiai bus žmonės su automobiliais, ištekliais ir tam tikrais ryšiais kitose Europos šalyse.

Tačiau jei Rusijos karinis puolimas tęsis ir apims daugiau miestų, gali pradėti bėgti „visais atžvilgiais pažeidžiamesni“ žmonės, sakė jis reporteriams.

„Wizz Air“ Ukrainos pabėgėliams skyrė 100 tūkst. nemokamų bilietų

Vengrijos pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ Ukrainos karo pabėgėliams skyrė 100 tūkst. nemokamų bilietų, pranešė ukrainiečių naujienų agentūra "Unian".

„Siekiame padėti Ukrainos pabėgėliams pasiekti savo kelionės tikslą, kad ir kur jis būtų. Suteikiame 100 tūkst. nemokamų bilietų trumpojo nuotolio skrydžiams, kurie kovo mėnesį bus atliekami iš Lenkijos, Slovakijos, Vengrijos ir Rumunijos“, – per „Twitter“ socialinį tinklą paskelbė „Wizz Air“.

Taivano vadovai perves savo algas

Taivano vyriausybė trečiadienį atidarė specialią banko sąskaitą, į kurią bus renkamos lėšos, skirtos Lenkijoje esantiems pabėgėliams iš Ukrainos. Tai pranešė salos žiniasklaida.

Planuojama, kad fondas veiks mėnesį. Aukoti ukrainiečiams galima per bankomatus ir internetu.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen, jos pavaduotojas Williamas Lai`us ir premjeras Su Tseng-changas pareiškė norą pervesti pabėgėliams savo mėnesio algas. Jų pavyzdžiu ketina pasekti ir kiti šalies politikai.

Anksčiau Taivanas griežtai pasmerkė Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir pareiškė ketinąs prisijungti prie tarptautinių ekonominių sankcijų prieš Maskvą. Jis taip pat išsiuntė Ukrainai 27 tonas humanitarinės pagalbos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeESPabėgėliaibilietai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių