Europos teismas ragina Rusiją sustabdyti dviejų britų egzekucijas

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį nurodė Rusijai neleisti įvykdyti egzekucijos dviem Didžiosios Britanijos piliečiams, nuteistiems mirties bausme promaskvietiškame separatistiniame Ukrainos regione.

Anksčiau šį mėnesį nepripažintos Donecko liaudies respublikos teismas mirties bausme nuteisė Shauną Pinnerį ir Aideną Asliną, šiems pasidavus Rusijos pajėgoms per Maskvos invazijos į kaimyninę šalį sukeltą konfliktą. Abu vyrai, gyvenantys Ukrainoje su partnerėmis ukrainietėmis, 2018 m. įstojo į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir buvo dislokuoti Mariupolyje, kurį apgulė Rusijos pajėgos.

Rusija privalo „garantuoti, kad pareiškėjams paskirta mirties bausmė nebūtų įvykdyta“, nurodė teismas skubos tvarka priimtu sprendimu po Sh. Pinnerio ir A. Aslino vardu birželio 27 d. pateiktų prašymų. Jis pabrėžė, kad Rusija yra įsipareigojusi dėl jų padėties atsižvelgiant į regiono statusą ir taip pat turėtų „užtikrinti tinkamas jų sulaikymo sąlygas ir suteikti jiems bet kokią būtiną medicininę pagalbą ir vaistus“. EŽTT taip pat pažymėjo, kad abu „savanoriškai sudėjo ginklus ir pasidavė Rusijos pajėgoms Mariupolyje“.

EŽTT priimtas sprendimas yra skubi laikinoji priemonė, taikoma išimties tvarka, kai kitu atveju pareiškėjai „susidurtų su realia negrįžtamos žalos rizika“, pabrėžė teismas. Birželio 16 d. EŽTT paskelbė panašų sprendimą, raginantį Rusiją sustabdyti mirties bausmę 2000 m. gimusiam Maroko piliečio Brahimui Saadunui, nuteistam kartu su dviem britais.

EŽTT priklauso Europos Tarybai, kovo viduryje po Maskvos invazijos į Ukrainą sustabdžiusiai Rusijos narystę šioje organizacijoje. Tuo pačiu metu Rusija taip pat ėmėsi veiksmų ir pati pasitraukė iš organizacijos. Teismas tvirtina galįs skelbti su Rusija susijusius nuosprendžius, nors Rusijos parlamentas priėmė teisės aktus, kad nebesilaikys EŽTT sprendimų.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, pasak jo atstovo,  buvo „pasibaisėjęs“ dviem britams paskelbtais mirties nuosprendžiais.


Šiame straipsnyje: EŽTTbritaiMirties bausmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Wojcik

Wojcik portretas
Laukiu, Ne sulaukiu kad primta bausme, bent jau kiti supras kad Ne lysti kariauti

Pil.

Pil. portretas
Kodėl lindo kur nereikia,jų niekas per prievarta neišvežė kariauti . Kodėl turi būti britai išskirtiniai ,visi vienodi turi būti ir bausmės taip pat..Sveiko proto žmogus savanorių nebus ,juk aišku ,kad Ukrainoje vyksta karas ir iš jos gali gyvas nebegrįžti.

o

o portretas
kokiu biesu britu borka lenda i hohlandija ? pagal veiksmus ir rezultatas juk pats popiezius patvirtyno nedviprasmiskai kad kara isprovokavo nato su pentagono karinem ambicijom kuriuos matomai uzvalde nauja rusis sionfasistai tai daug pasako ir apie skandinavu politelgsena kurios veikejai tai fasistu liekanos kaip breivk azovfasistai ir kt hitleri garbinantys banditai o terorizma skatino butent tie kuriems reikejo zemes turtu ir karo tik apkvailinti propoganda to nesupranta ir nesidomi istorija kuri iskraipoma bei slepima o jaunimas nesidomi nes jam svarbiau siandien isgyvent kas ir daroma prisileidus i valdzia pradedant siz ofrenikais pilveliais AA ir baigiant cikagos priemiescio pridurkais narkomanais ===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių